Finansbransjen skalker lukene: Sikrer seg mot tenkelige og utenkelige «brexit»-konsekvenser

Nordea har kalt hjem folk fra ferie, hentet inn flere tradere og gjort «betydelige sikringer» i markedet, mens hedgefondet Nordkinn Asset Management håper å profitere på valget.

SPENT: Snorre Storset, administrerende direktør i Nordea Norge, har sammen med resten av banken forberedt seg lenge på konsekvensene av britenes folkeavstemning. Han planlegger imidlertid å få seg litt søvn i natt.

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

Mens britene retter kursen mot stemmelokalene torsdag, følger en hel verden spent med på hva som blir utfallet av folkeavstemningen om EU. Ikke minst de som jobber i banknæringen.

En hel finansnæring forbereder seg på tenkelige og utenkelige konsekvenser av britenes folkeavstemning om EU.

På Nordeas norske hovedkontor på Colosseum i Oslo sørger administrerende direktør Snorre Storset for at alt er rigget og klart.

– Det som er utfordringen er at det er så vanskelig å se hva dette betyr. Det kan bli statsministerskifte og skje mye i Storbritannia, men det er jo også usikkert hva som vil skje i andre europeiske land, sier Storset.

– Det andre er at bedrifter og forbrukere kan bli mer forsiktige med å investere eller bruke penger fordi man er bekymret for hva som kan komme til å skje (...) Det er vel dette og Donald Trump som kundene er mest opptatt av, legger han til.

Nordea har hatt en egen komité som i månedsvis har forberedt banken på «brexit». De har arbeidet med alle avdelingene i banken som kan påvirkes av valgresultatet.

– Det er ingen bombe at denne avstemningen skulle skje, så vi har jobbet på tvers av hele konsernet og utarbeidet en rekke mulige scenarioer for hva som kan skje, sier Storset.

Han forteller at banken har gjort «betydelige sikringer» i markedet, men at det ikke har kostet de store summene relativt sett.

Kalte hjem ansatte fra ferie

Den siste tiden har banken sikret både seg selv og kunder i rente- og valutamarkedet mot dønningene som kan komme i kjølvannet av valget.

– Vi er ikke så store i London, så direkte påvirker ikke dette oss så mye, men vi har store posisjoner i blant annet valuta- og kredittmarkedene, og kundene har jo investeringer i aksjemarkedene, slik at vi er eksponert på flere måter, sier Storset.

Samtidig som svenskene gjør seg klare for å feire «midsommar» har banken sett seg nødt til å kalle hjem folk fra ferie. De har oppbemannet både på kundesenter og på tradingdesken, slik at hele organisasjonen er klar for å møte en eventuell pågang fra kundene og svingninger i markedet.

Les også

«Brexit»-møte i Norges Bank fredag morgen

Nordea har lagt inn mye ressurser for å kunne opplyse kundene etter hvert som resultatene blir klare

– De ansatte skal være klare hvis kundene har behov for å gjøre endringer, sier Storset.

– Er den norske kronen spesielt utsatt som en liten valuta utenfor euroen?

– Det kan den være, men den er også påvirket av andre faktorer som hva oljeprisen vil bli, så det er et sammensatt bilde.

– Kan gå flere år

– Men dette handler jo om mer enn om det blir ja eller nei. Hvis det blir et svakt flertall for «brexit», hva betyr det egentlig? Betyr det at man kan forhandle, eller kommer politikerne til å tolke det som et råd, spør Storset, og peker på at det nettopp er usikkerheten for hva som vil skje som uroer markedene.

– Det kan jo gå flere år før vi egentlig vet hva som har skjedd, legger han til.

Det er også dette som bidrar til at bildet er svært komplekst når man skal forberede seg for utfallet av folkeavstemningen.

– Vi har jo spurt oss hva som skjer med dollarkursen, sveitserfranc, svenske og norske kroner i disse scenarioene, sier Storset.

Hvilken rolle London vil få som finanssentrum fremover ved en «brexit» er også usikker, men det trenger ikke bare være negativt for finansnæringen:

– Spørsmålet er jo også hva britene vil bruke den økte fleksibiliteten til, for eksempel kan de jo komme til å gi finansnæringen mer attraktive vilkår, sier Storset.

– Vi har også sett at flere amerikanske banker har sagt at de vil redusere sin tilstedeværelse i London ved en «brexit». De har jo tradisjonelt brukt London som en bro inn i Europa, legger han til.

Er klar med «game plan»

Hos hedgefondet Nordkinn Asset Management, som ligger ved kanten av Slottsplassen i Oslo, har det også vært høy aktivitet den siste tiden.

Fondet forvalter om lag fem milliarder kroner, og lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved tolke den makroøkonomiske utviklingen.

Sjeføkonom og partner Bjørn Roger Wilhelmsen opplyser at fondet har spikret en «game plan» for begivenheten.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management

Foto: John Thomas Aarø

– Vi har bygget posisjoner som vil fungere veldig bra ved «brexit», sier han til E24.

En av årsakene til at Nordkinn velger å gjøre dette, er at markedet nå priser inn en svært stor sannsynlighet for at britene stemmer for å bli i EU – det til tross for at meningsmålingene viser at britene mer eller mindre er delt på midten i EU-synet.

– Derfor vil utslagene ved en eventuell «brexit» bli mye, mye større enn om det blir «remain», sier Wilhelmsen.

Stor beskyttelse

Men hedgefondet er på ingen måte posisjonert utelukkende mot «brexit».

Som svært mange andre aktører, tror Wilhelmsen mest på at britene stemmer for fortsatt EU-eksistens.

– Vi har bygget opp beskyttelse (mot potensielt store bevegelser i andre posisjoner, journ.anm.). Vi har forsøkt å finne posisjoner som vi har tro på i et lengre perspektiv, men som også vil fungere veldig bra på en eventuelt «brexit». For eksempel har vi kjøpt amerikanske statsobligasjoner og solgt tyske statsobligasjoner imot for å tjene på en reduksjon i renteforskjellen mellom de to landene, sier han, og forklarer:

Les også

Han vet trolig resultatet før oss andre: – Pengene gir oss innsikt

– Renteforskjellen vil ganske sikker falle mye ved en eventuelt «brexit», fordi markedet vil ta bort forventninger til renteøkning i USA, mens det er begrenset nedside for rentene i Tyskland. Men også i et lengre perspektiv tror vi dette en god posisjon, uavhengig av resultatet av dagens folkeavstemning.

Rører ikke kronen

Fondet har også valgt å holde seg unna verdiapapirene som har potensial til å bevege seg mest, som for eksempel pundet.

– I forkant har vi redusert de mest risikable posisjonene ganske mye, sier han.

Wilhelmsen trekker blant annet frem det britiske pundet, men også norske kroner.

– Kronen er svært svak, delvis grunnet «brexit»frykt. Denne premien er så stor allerede, at vi i alle fall ikke vurderer å gå «short» i norske kroner som en beskyttelse mot en mulig «brexit»,. Vi er positiv til norske kroner på sikt, men foretrekker å avvente resultatet av folkeavstemningen før vi eventuelt kjøper, sier han.

– Vår portefølje vil antagelig se ganske akseptabel ut, uansett hva utfallet blir, legger han til.

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Nordea
 3. Bank
 4. Storbritannia
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Fransk valgfrykt i rentemarkedet: Sikrer seg mot krisescenario

 2. Derfor kan norske England-turister juble ved «brexit»

 3. Nordiske banker i brexit-beredskap: Frykter irrasjonell valutahandel

 4. Annonsørinnhold

 5. Trump-effekten ingen så komme: Pundet skyter fart

 6. Betalt innhold

  Året da kronemysteriet oppsto: Dette lærte vi om den norske kronen i 2019