Trykket stemning på ekstraordinær generalforsamling i Norske Skog: – Det beste og eneste rette svaret

Det ble høy temperatur da aksjonærene i kriserammede Norske Skog møttes til ekstraordinære generalforsamling.

FULLSATT: I ettermiddag var det ekstraordinær generalforsamling i Norske Skog. På agendaen sto blant annet å velge inn to nye styremedlemmer, og informere om den omstridte gjeldsforslaget. Her er konsernsjef Sven Ombudstvedt.

Jan Lilleby
  • Jan Lilleby
Publisert:,

SKØYEN (E24): Stemningen var trykket da aksjonærer og långivere i Norske Skog møttes på ekstraordinær generalforsamling onsdag ettermiddag.

Omkring 120 aksjonærer, som representerte rett under halvparten av stemmerettighetene i selskapet, hadde møtt opp.

Den britiske advokaten Joanne Owen og finansdirektør Nils Ingemund Hoff i Bergen Group ble stemt inn i styret til den gjeldstyngede papirprodusenten, med over 90 prosent av stemmene.

Innkallingen til den ekstraordinære generalforsamlingen og vedtaket kommer etter at Blackstone-eide GSO og Cyrus Capital Partners krevde utskiftinger.

– Vi er godt fornøyde med de to som kommer inn. Vi får to nye inn som vi opplever er profesjonelle på de tingene som vi trenger. Vi er positive til den kompetansen som kommer inn, sier Sven Ombudstvedt, administrerende direktør i Norske Skog, til E24.

Det var Karin Bing Orgland, Ole Enger og Siri Beate Hatlen som ble foreslått skiftet ut. I en børsmelding fra selskapet tirsdag ble det meddelt at de to førstnevnte trekker seg fra styret med virkning fra i ettermiddag.

Les også

Investor vil ta Norske Skog-jafs

Etter all sannsynlighet støtter de to nye styremedlemmene slagplanen til Blackstone-eide GSO Capital Partners.

Sammen med Cyrus Capital Partners kjøpte GSO Capital Partners seg før jul opp som største aksjonær i Norske Skog. GSO er kjent som en av verdens største investorer i obligasjoner og kredittderivater.

Investorgruppen eier usikret gjeld for til sammen to milliarder kroner, i tillegg til å ha kjøpt og solgt sikring av andre långiveres gjeld for betydelige beløp, ifølge Dagens Næringsliv.

Det betyr at investorgruppen ville gå på store tap hvis Norske Skog ikke er i stand til å betale ved låneforfall, hvis Norske Skog slås konkurs eller må endre på forfallstidspunkt.

Derfor er kredittinvestorene avhengig av å sikre at selskapets ledelse og styre disponerte verdiene slik at 2016-lånet blir betalt.

Les også

Advarer mot å si nei til nytt Norske Skog-forslag

Det nye gjeldsforslaget

Norske Skog opplyste tirsdag om et nytt gjeldsforslag til de som eier obligasjonsgjeld med forfall i juni i år og i juni 2017.

Det nye tilbudet vil gi en reduksjon i nettogjelden på rundt én milliard kroner og redusere årlige renteutbetalinger med rundt 150 millioner kroner – dersom alle deltar. Dette er en spesifisering av forslaget som ble sendt ut 22. desember.

– Dette mener vi vil være det beste og egentlig eneste rette svaret på hva selskapet bør gjøre nå, sa Sven Ombudstvedt, administrerende direktør i Norske Skog foran et fullsatt auditorium i Karenlyst Allé da forslaget ble presentert.

Ombudstvedt forteller at et samlet styre og ledelse i selskapet har jobbet med løsningen på gjeldsproblemet det siste halve året.

(Saken fortsetter under bildet.)

POSITIV: – Vi ser underliggende positiv drift og ro rundt kapitalstrukturen, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog om 2016.

Berit Roald NTB scanpix

Det ble i dag kun gjort en rapportering av forslaget, og ikke truffet noen vedtak.

Obligasjonseierne av den usikrede gjelden som forfaller i 2016 og 2017 har frem til 3. februar å godta tilbudet.

Les også

Norske Skog får misligholds-stempel

– Var det litt lettere å forstå?

På den andre siden i kreditorkonflikten står eierne av sikret gjeld – med et beløp tilsvarende 1,7 milliarder kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

Denne kreditorgruppen – som går under navnet AHG – Ad Hoc-gruppen, ønsket heller å halvere Norske Skogs gjeld for å sikre videre drift, ifølge avisen.

Fire dager før julaften sendte denne gruppen, bestående av Norske Skogs største kreditorer, et brev til alle aksjonærene, der de advarer mot GSOs forslag og intensjoner.

– På dette tidspunkt kan endringer i selskapets styresammensetning avgjøre selskapets fremtid, og det kan derfor gjøre uopprettelig skade for aksjonærenes interesser, skrev kreditorene til aksjonærene, ifølge Dagens Næringsliv.

(Saken fortsetter under bildet.)

ADVOKAT: BAHR-partner Richard Sjøqvist representerer 62 prosent av obligasjonseierne i den sikrede gjelden. – Vi tror at forslaget vi representerer er uendelig mye bedre på lengre sikt for Norske Skog, sa han i dag.

På ettermiddagens ekstraordinære generalforsamling kom det klar tale fra advokat Richard Sjøqvist, som representerer 62 prosent av obligasjonseierne i den sikrede gjelden:

– I første omgang skjønner jeg ikke helt forslaget. Jeg vet ikke om noen har forstått det, spør BAHR-partneren retorisk til forsamlingen av de fremmøtte aksjonærene.

Det er en kunstpause på to-tre sekunder.

– Ingen, spør Sjøqvist igjen – før han fortsetter:

– Vet dere at forslaget innebærer at det er 96 prosent sannsynlighet for at Norske Skog vil gå konkurs i løpet av de neste fire årene basert på dette forslaget, spør Sjøqvist.

Det er en ny kunstpause, der ingen egentlig kommer til å svare på spørsmålet.

– Var det litt lettere å forstå, spør BAHR-partneren igjen.

Advokaten mener forslaget til kreditorene han representerer er «uendelig mye bedre» for Norske Skog på langt sikt, og at aksjonærene vil ha godt av å gjennomføre restruktureringen med det samme, og ikke om tre år da det vil være for sent.

Det er konsernsjefen i Norske Skog ikke enig i.

– For det første så tenker jeg at det er en advokat som prøver seg på økonomiske termer, sier Ombudstvedt først til E24 – før han utdyper:

– Dette er tatt ut av enhver sammenheng og mangler enhver fakta, så jeg vil ikke forholde meg til de 96 prosentene. Men jeg kan forholde meg til at det er mennesker som Sjøqvist som gjennom seks år, som jeg har vært her (Norske Skog journ.anm.), som alltid har sagt at dette er umulig. Og nå er vi her, fortsatt etter seks år. Det han ikke sa var at hans forslag gjør at det er 100 prosent sannsynlighet for at selskapet går konkurs, de skal jo aktivt slå det konkurs, sier Ombudstvedt.

Les også

Mener grunnlaget for krisen ble lagt i 2003

Kronepine i utfordrende marked

Norske Skog har nå mindre kontanter i balansen ved utgangen av fjerde kvartal 2015 enn kvartalet før, og gjelden økte på slutten av året som følge av svakere norsk krone.

Egenkapitalen ble følgelig negativt påvirket. Kronekursen har lenge kastet salt i såret for selskapet, fordi mesteparten av gjelden deres er i utenlandsk valuta. Lavere bruttoresultat i årets siste kvartal bidro også til svekket egenkapital.

Ved inngangen til 2016 sier Norske Skog-sjefen at balansen i markedet for avis- og magasinpapir imidlertid har bedret seg i Europa etter flere nedstengninger – og har ført til høyere priser. Lavere energikostnader, samt effektiviseringstiltak vil redusere selskapets variable kostnader med opptil tre prosent per tonn i 2016.

– Vi tror 2016 blir bedre enn 2015. Vi har gjort en del på kostnadssiden, og ser bedre markedsforhold gjennom de nedstengningene som har vært. Jeg tror på en positiv utvikling. Vi ser underliggende positiv drift og ro rundt kapitalstrukturen, sier Ombudstvedt.

Les også

Advarer mot å si nei til nytt Norske Skog-forslag

Les også

Investor vil ta Norske Skog-jafs

Les også

Norske Skog får misligholds-stempel

Flere artikler

  1. Advarer mot å si nei til nytt Norske Skog-forslag

  2. Ombudstvedt: – Vil kunne støtte forslaget

  3. Da sjefen gikk begynte Norske Skogs største eier å dumpe aksjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Slik forklarer Ombudstvedt aksjesalget

  6. – Har fått indikasjoner om støtte fra deler av juniorkreditorene