Songa taper millioner før riggsalg

Den lange forhandlingsprosessen rundt riggen Songa Eclipse har kostet selskapet dyrt.

  • Anders Park Framstad
Publisert:

For en drøy uke siden kom nyheten om at John Fredriksens Seadrill punger ut 590 millioner dollar for ultradypvannsriggen Songa Eclipse etter lengre tids forhandlinger. Dette gir utslag i Songas regnskaper for det tredje kvartalet.

Ifølge selskapet har den operasjonelle effektiviteten til Eclipse-riggen vært lave 67,8 prosent i perioden. Dette har gitt et verdifall på 116.8 millioner dollar, melder selskapet i sin kvartalsrapport.

E24 Børs: Følg Songa

Nedskrivningen førte til et negativt resultat på 108,4 millioner dollar, og et resultat per aksje på minus 0,53 dollar.

Driftsresultatet (EBIT) endte på minus 92,8 millioner dollar, mot 42 millioner dollar i samme periode året før. Selskapets driftsresultat før ned- og avskrivninger (EBITDA) ble 56,8 millioner dollar, mot 66 millioner dollar i samme periode året før.

Budsjettsprekker

Salget av Eclipse er likevel svært viktig for Songa, som har slitt med store kostnadsoverskridelser forbundet med verftsopphold for to rigger - Songa Trym og Songa Delta.

- Det bidrar til å styrke vår kontantbeholdning med 280 millioner dollar etter å ha betalt 310 millioner i gjeld, sier midlertidig konsernsjef Jens A. Wilhelmsen.

Kostnadene knyttet til Songa Trym er nå ventet å bli 220 millioner dollar, snaue 1,25 milliarder kroner, hvorav leietaker Statoil dekker 55 millioner dollar av totalkostnaden. Budsjettet for prosjektet var 900 millioner, ifølge Offshore.no.

Oppgraderingen av Delta-riggen, som forlot verftet 4. november, kostet selskapet 135 millioner dollar - 765 millioner kroner. Budsjettet for prosjektet var 400 millioner kroner.

Les også: Songas verftsopphold koster inntil 800 mill.

- Vi har lagt et par veldig utfordrende måneder bak oss, med kostnadsoverskridelser på Songa Delta og Songa Trym, endringer i ledelsen og salget av Songa Eclipse. Nå som Delta og Trym er operasjonelle, kan vi fokusere mer av vår energi på driften, sier Wilhelmsen.

Les også: Songa-sjefen går på timen

- Har tid

Songa forventer nå mer interesse i det såkalte mid-water-segmentet i 2013, med flere programmer som overføres fra 2012. Selskapet skriver i rapporten at dette fjerner noe av hastverket med å fylle ordreboken.

- Det gir oss tid til å gjøre mer strategiske valg for Songa Mercur og Songa Venus, som begge går av kontrakt midt i året.

Kontraktsinntektene i ordreboken 30. september er 6,9 milliarder dollar, pluss 8,2 milliarder i opsjoner. Dette forutsetter at Eclipse-salget gjennomføres i desember.

Publisert:

Flere artikler

  1. - Det har vært noen veldig utfordrende måneder

  2. Smertelig nedtur for Songa

  3. Songas verftsopphold koster inntil 800 mill.

  4. - Risikoen er ekstremt høy

  5. Carnegie kutter Songa-kursmål