Seadrill kjøper rigg fra Songa

Overtar rigg for 3,4 milliarder kroner, og løser Songas likviditetsskvis.

KJØPERNE: Konsernsjef i Seadrill, Fredrik Halvorsen, har kjøpt Songas ultradypvannsrigg Songa Eclipse. Her er han sammen med John Fredriksens våpendrager Tor Olav Trøim (t.h.).

Mattis Sandblad
  • Sverre Rørvik Nilsen
  • Even Landre
Publisert:,

Fredag ettermiddag var det klart: Seadrill kjøper ultradypvannsriggen Songa Eclipse fra Songa Offshore.

John Fredriksens riggselskap betaler 590 millioner dollar, eller drøyt 3,4 milliarder kroner for riggen, og skal overta den allerede i desember.

Songa har vært under hardt press de siste ukene, etter store kostandsoverskridelser i forbindelse med verftsopphold for to av riggene som skal ut i arbeid for Statoil.

Riggselskapet har nærmet seg store likviditetsmessige utfordringer, og varslet derfor salg av riggen. Nå er tilsynelatende den umiddelbare kontantskvisen løst for selskapet.

Les også: Songas verftsopphold koster inntil 800 mill.

Justert for lån vil Songa Offshore etter denne transaksjonen ha en netto kontanteffekt på 280 millioner dollar, eller 1,6 milliarder kroner, opplyses det.

Songa Offshore opplyser fredag at de som tidligere varslet, er i ferd med å foreta en strategisk gjennomgang av virksomheten.

- Den pågående prosessen har som mål å utvikle en struktur for selskapet som kommer til gode for alle aksjonærenes interesser, skriver Songa.

I kontrakt med Total
Riggen ble levert fra Jurong-verftet i Singapore i 2011, og er for tiden i arbeid for Total på Angola-kysten på en fast kontrakt frem til desember neste år.

I tillegg har Total tre ett-årige opsjoner om forlengelse av kontrakten.

- Denne investeringen er i tråd med vår strategi om å bygge en moderne flåte gjennom utvalgte kjøp og organisk vekst, sier konsernsjef Fredrik Halvorsen i Seadrill.

- Ultradypvannsmarkedet er i en sterk sykel, noe vi venter vil vare ved over de neste årene. Dette kjøpet øker vår eksponering mot dette segmentet. Videre er vi fornøyd med å styrke vår relasjon med Total i Angola, og med å øke vår tilstedeværelse i regionen, det bygger vår virksomhet og kan videre redusere vår kostnadsbase i regionen, sier Halvorsen.

Les også: «Det er kanskje den verste motpart man kan ha i en slik situasjon»

Seadrill har fra før fire rigger av samme design som Songa Eclipse; West Sirius, West Taurus, West Orion og West Capricorn.

E24 har ikke lykkes med å få kontakt med ledelsen i Songa fredag ettermiddag.

Den sønderskutte Songa-aksjen stiger kraftig på nyheten, og klokken 12.55 var aksjen opp 23 prosent til drøyt 5 kroner.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Snart er alle Songa-riggene på vannet

  2. «Det er kanskje den verste motpart man kan ha i en slik situasjon»

  3. Ny børspause i Songa

  4. Annonsørinnhold

  5. Songas verftsopphold koster inntil 800 mill.

  6. Betalt innhold

    Songa selger for 3,4 milliarder