Oljeprisen løftet Oslo Børs som har fått en god start på 2019

Hovedindeksen på Oslo Børs har klatret hver dag denne uken, og er opp 3,78 prosent i 2019.

Publisert:

Oslo Børs har fått en god start på året med tre dager på rad med oppgang.

Det virkelige løftet kom fredag, da Hovedindeksen stengte med en oppgang på 2,59 prosent, til 829,67 poeng – i takt med at oljeprisen har løftet seg solid siden Børsen stengte torsdag.

De siste 24 timene har prisen på olje fra Nordsjøen (Brent spot) steget 4,90 prosent, noe som tilsvarer 2,71 dollar per fat til 58,06 dollar. Siden utgangen av 2018 har oljeprisen løftet seg 7,30 prosent.

Den avkortede uken på Børsen endte med en oppgang på 3,78 prosent fra sluttkurs før nyttår.

– Det er grunn til å tro at optimismen er i oljeprisen. Den siste uken er oljeprisen opp 9 prosent og dette er klart utslagsgivende for oljesensitive aksjer på Oslo Børs. Ryktene om at Opec bidrar mer enn sine foreslåtte 800.000 fat per dag, samt en mindre vekst i «rigg-counten» i USA enn ventet, bidrar til økende optimisme. Med et negativt sentiment i teknologi-aksjer i USA, med resultatvarsel fra Apple, er en råvarebørs som Oslo Børs stedet å være akkurat nå, sier Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen.

Løft for oljeservice

Oppgangen fredag var bred, og samtlige av de ti mest omsatte aksjene var i pluss da Børsen tok helg.

Ikke overraskende fikk oljeservice nyte godt av oljeprisoppgangen, med sektoren opp 4,90 prosent.

Oppgangen ble ledet an av seismikkselskapet PGS som klatret 9,60 prosent til 14,62 kroner per aksje torsdag.

Spectrum ble dog seismikkvinneren, og stengte med en oppgang på 10,26 prosent etter at selskapet i morgentimene torsdag rapporterte om en ventede nettoinntekter i fjerde kvartal i fjor på 53 millioner dollar.

En annen aksje som fikk seg en solid opptur på ukens siste dag var hydrogenselskapet Nel, som etter en oppgradering fra Arctic Securities dundret opp 7,26 prosent, til 5,245 kroner per aksje.

Børskommentar: (+) Blir 2019 året der Nel får sitt gjennombrudd?

U-sving for Vistin

Vistin Pharma falt kraftig fra start etter at det torsdag kveld ble kjent at sjef for selskapets energihandel, Torbjørn Kjus, slutter i selskapet. Fredag kom også meldingen om at selskapets per 3. januar har et urealisert tap på oljekontraktderivatene på 101,3 millioner kroner.

Aksjen tok seg dog kraftig inn mot slutten av dagen og endte opp 8,11 prosent, til 8 kroner per aksje.

– De posisjonene vi har tatt i markedet priser ikke før ute i 2020, men er likevel blitt negativt påvirket av turbulensen vi har sett i oljemarkedet i høst. Dette har gjort det vanskelig med hensyn på videre utvikling av selskapet. Jeg vil nå se meg om etter noe annet å gjøre fremover, skrev Kjus i en e-post til E24 torsdag kveld.

Av selskapene som inngår i Hovedindeksen på Oslo Børs gikk det fredag dårligst med Olav Thon Eiendomsselskap som falt 2,43 prosent, til 144,60 kroner per aksje.

Selskapet rapporterte fredag formiddag om at kjøpesentrene Olav Thon Gruppen eier og forvalter, omsatte for i overkant av 64,5 milliarder kroner i 2018, 1,5 prosent opp fra 2017.

Publisert:

Her kan du lese mer om