Tunge skyer over norske Hydro-verk: Har råvarer ut november

Hydros norske aluminiumsverk har alumina ut november. Nå jobber selskapet for å sikre seg for å unngå stans.

KAN RAMMES: Råvaretilførselen kan bli et problem for Hydros anlegg i Norge, etter nedstengningene i Brasil: Her ser vi aluminiumsverket på Sunndalsøra i Møre og Romsdal.
Publisert:

Norsk Hydros Brasil-krise skaper en viss risiko for stans på norske aluminiumsverk i vinter.

Årsaken er at de nå må skaffe seg råvaren alumina på det åpne verdensmarkedet, i stedet for å få det levert «in house» fra Hydros eget aluminaraffineri Alunorte i Brasil – som stenges etter å ha gått på halv maskin siden i vår.

Ifølge konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro har de norske produksjonsanleggene for aluminium nok av råvaren alumina til å produsere for fullt en stund til, men ikke lenge.

For det norske smelteverkssystemet er vi fullt forsynt til november, sa Brandtzæg i en telefonkonferanse onsdag.

Les mer: Hydros Brasil-bombe: Norske smelteverk kan bli stengt

– Må skaffe mer

Les også

Hydro fortsetter nedturen etter onsdagens børsslakt

Informasjonsdirektør Halvor Molland utdyper overfor E24 at de norske verkene har nok alumina til å holde det gående ut hele neste måned.

For å holde det gående etter det trenger selskapet nye forsyninger.

– Alumina er som en ferskvare, det skipes inn, fylles opp i siloer og blir forbrukt. Når Alunorte stanser produksjonen i løpet av de neste dagene kommer det ikke mer derfra, sier Molland.

– Vi har noen laster på vei og laster som er kjøpt, og vi må skaffe mer alumina fra andre kilder for å sikre inndekning til verkene i Norge, legger han til.

Norsk Hydro har også en «nødplan» i bakhånd. Dersom selskapet må, kan det skru ned strømstyrken på noen anlegg, og noen produksjonsceller kan stenges ned for å redusere aluminabruken.

Dette vil også redusere produksjonen av aluminium.

– Vi kan redusere strømstyrken med 10-20 prosent når det trengs, sa Brandtzæg i telefonkonferansen onsdag.

TRENGER RÅVARER: Norsk Hydros norske anlegg har fått mye av sitt alumina fra Alunorte i Brasil, som stenges i løpet av de neste dagene. Nå jobber selskapet for å sikre seg nok alumina til å unngå stans i vinter, i et stramt aluminamarked. Illustrasjonsbilde fra Hydro Årdal.

To millioner tonn alumina

Anleggene i Sunndal, Høyanger, Årdal, Karmøy og Høyanger produserer noe over én million tonn ferdig aluminium årlig.

For å kunne produsere så mye aluminium trenger selskapet rundt to millioner tonn av råstoffet alumina årlig, noe som tilsvarer drøye 167.000 tonn i måneden.

Nå må det meste av dette skaffes i markedet. Prisene for alumina har vært svært høye i det siste, på rundt 5.000 kroner tonnet. Med en slik pris vil Hydro måtte betale rundt 800 millioner kroner i for å dekke sitt månedlige aluminabehov.

Alumina fraktes med skip til Hydros norske anlegg, normalt med laster på 30.000 tonn i gangen. Derfra fylles det i siloer og lagres frem til det skal brukes i produksjonen.

Analytikere anslår at selskapet kan tape hele to milliarder kroner i fjerde kvartal på nedstengningen i Brasil.

Les mer: Tror Hydro-stenging koster to milliarder dette kvartalet: – Vil slå massivt ut

Markedet er stramt

Les også

Hydro stenger nok et anlegg i Brasil

Frem til i vår fikk Hydros norske verk det meste av aluminaet sitt fra Alunorte-anlegget i Brasil, verdens største aluminaraffineri. Siden mars har Alunorte gått for halv maskin, og Hydro har måttet kjøpe noe av aluminaet til de norske verkene på verdensmarkedet.

Onsdag kom den uventede nyheten om at Hydro stenger ned 100 prosent av produksjonen på Alunorte, som har en kapasitet på over seks millioner tonn alumina per år.

Dermed må de norske verkene sikre seg det aluminaet de trenger fra andre aktører. Dette kan bli krevende i et stramt marked, men selskapet håper å få tak i det som trengs.

Les også: «Panikkmodus» etter Alunortes fall: Disse anleggene inntar verdenstoppen (for abonnenter)

– Markedet er stramt, også på bakgrunn av Alunorte-situasjonen. Vi jobber med å få tak i nok alumina i markedet, sier Molland.

– Vårt hovedmål er å få tak i nok alumina, men dette avhenger også av andre leverandører. Markedet har blant annet vært preget av en streik i Australia og sanksjoner mot Rusal, sier han.

Les mer: Brasil-bråk, USA-sanksjoner og Australia-streik: Derfor er alumina dyrt

Nye vurderinger

Årsaken til nedstengningen av Alunorte er at brasilianske myndigheter nekter selskapet å bruke det nye avfallsdeponiet ved anlegget (DSR2) etter en konflikt som har pågått siden i vår, og at det ikke er nok plass til å lagre avfallet fra produksjonen i det gamle deponiet (DSR1).

RAFFINERI: Det nedstengte Alunorte-anlegget i Brasil produserer alumina, et av råstoffene til produksjon av aluminium.

I vår antok Norsk Hydros eksperter at det ville være plass til avfall ved DSR1-deponiet i 12 til 18 måneder. Nå stenges det bare et halvt år senere, og årsaken er ifølge Hydro utelukkende teknisk.

– Dette er vurderinger som gjøres fortløpende av Alunorte, støttet av det geotekniske selskapet. Det gjøres jevnlig målinger, og når «kartet» ikke lenger stemmer med terrenget må man gjøre nye vurderinger, sier Molland.

– Når vi ikke kan bruke det nye state-of-the-art pressfilteret og DSR2-deponiet var stengning det eneste alternativet, legger han til.

Les mer: Norske Hydro-verk trues av Brasil-trøbbel: Du kan få strømrabatt

Strømprisen kan falle

De norske Hydro-verkene bruker over 15 terawattimer (TWh) årlig av Norges totale forbruk på noe over 130 TWh. Hvis de må stenge ned vil det kunne påvirke strømprisene.

Kraftanalytikere anslo onsdag at kraftprisen i vinter vil kunne falle med alt fra 0,3 øre per kilowattime til opp mot flere øre per kilowattime.

Etter en tørr sommer med lav magasinfylling i vannkraftbransjen samtidig med en økning i kull- og CO2-prisene i Europa, har den norske kraftprisen den siste tiden nærmet seg 50 øre kilowattimen, etter flere år med priser på rundt 30 øre kilowattimen.

Les også

Norske smelteverk kan rammes

Les også

Full stans på verdens største aluminaraffineri: Hydro stenger Alunorte

Publisert:

Her kan du lese mer om