105 år etter første børsnotering: Nå er Elkem på børs igjen

Sjefen i Elkem tror børsnoteringen kan gjøre industriselskapet til en mer attraktiv arbeidsplass, og håper på kraftig vekst. Aksjen faller likevel fra start.

STARTET HANDELEN: Elkems konsernsjef Helge Aasen ringer med bjellen på Oslo Børs torsdag morgen, sammen med blant andre styreleder Michael Koenig.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det 114 år gamle industriselskapet er tilbake på børs for første gang på 13 år, etter å ha vært eid først av Orkla og siden av kinesiske China Bluestar.

Konsernsjef Helge Aasen fikk æren av å ringe i bjellen på Oslo Børs torsdag morgen, under en seremoni for å markere at selskapets aksjer igjen er i handel.

– Dette er veldig bra for selskapet, og jeg tror det blir en god reise for aksjonærene, sier Aasen på en presentasjon etter bjelleseremonien.

– Jeg tror det gir Elkem god synlighet og gjør oss til en mer attraktiv arbeidsplass, sier han.

Selskapet planlegger å betale utbytte fra andre kvartal 2019, og utbyttet ventes å ligge på mellom 30 og 50 prosent av resultat etter skatt.

Selskapet ble før børsnoteringen torsdag priset til minst 16,86 milliarder kroner, med en forventet aksjekurs på 29 til 31 kroner.

Elkems børscomeback starter med et fall på 3,8 prosent til 27,9 kroner aksjen torsdag.

Venter videre vekst

Selskapets omsetning har steget fra 16,9 milliarder kroner i 2016 til 21,4 milliarder kroner i fjor, mens brutto driftsresultat (ebitda) har steget fra 1,5 milliarder til 3,2 milliarder kroner i samme periode, ifølge Aasen.

Elkem var på børs frem til 2005, da Orkla kjøpte selskapet. Men ifølge Aasen er det lenge siden selskapet ble notert første gang.

– Vi lærte under frokosten at vi ble notert på Oslo Børs alt i 1913, sier Aasen.

Konsernsjefen har stor tro på at selskapet skal kunne vokse videre, ettersom etterspørselen øker.

– Silisium globalt vokser med rundt det dobbelte av brutto nasjonalprodukt, sier han.

Elkem håper å vokse i samme takt, påpeker konsernsjefen.

Les mer: Sissener om Elkems børsretur: – Til riktig pris synes vi det er spennende

Startet av Eyde

Det var blant andre industrilegenden Sam Eyde som stod bak oppstarten av Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri i 1904.

Les også

Sissener om Elkems børsretur: – Til riktig pris synes vi det er spennende

Tidligere har Elkem vært eier av aluminiumsprofilselskapet Sapa, som nå eies av Hydro, og selskapet eide i sin tid over tjue prosent av solcelleselskapet Rec.

Under Bluestars eierskap har også selskapet kjøpt seg opp i virksomhet i blant annet Kina, som silikonprodusenten Xinghou Silicones og silisiumprodusenten Yongdeng Silicon Materials.

Selskapet har nå 27 produksjonsanlegg og 40 salgskontor over hele verden, inkludert en rekke anlegg i Norge, som i Thamshavn, Salten, Bremanger, Fiskaa og Rana.

75 prosent av virksomhetens inntekter kommer fra produksjon av silikon og silikonmaterialer. Europa står for 44 prosent av inntektene, mens Asia står for 40 prosent og Nord- og Sør-Amerika står for 15 prosent.

Leverer mange ulike produkter

De ulike produktene og enhetene i Elkem kan forvirre litt, siden betegnelsene deres ligner på hverandre.

Blant annet er det slik at det som på norsk er grunnstoffet silisium heter «silicon» på engelsk.

Det norske ordet «silikon» heter derimot «silicone» på engelsk, og beskriver en type polymer som brukes i alt fra kjøkkenredskaper til lim som brukes i bandasjer og plaster.

Forretningsområdet Elkem Silicon Materials har en rekke silisiumverk blant annet i Norge, og disse kan produsere rundt 215.000 tonn silisium årlig.

Ut over metallurgisk silisium og mikrosilica leverer Elkem Silicon Metals også spesialprodukter til industrikunder innen blant annet kjemikalier, solceller, elektronikk, aluminium, bygg og anlegg, ildfaste materialer og oljefelt.

Forretningsområdet Elkem Silicones produserer rundt 320.000 tonn silikoner årlig, som blant annet brukes i kosmetikk, energi, luftfart, bilbransjen, byggebransjen, helsevesenet og mye mer. Produktene er blant annet ulike former for belegg, tetningsmasse og bindemidler.

Enheten Elkem Foundry Products leverer blant annet metallbehandlingsløsninger til jernindustrien og ferrosilisium til stålindustrien.

Selskapets karbonvirksomhet leverer blant annet elektroder til metallurgisk industri.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Børsnotering
  2. Oslo Børs
  3. Aksjer

Flere artikler

  1. Slik skal Elkem vokse etter børs-comebacket

  2. Elkem satser på elbil-boom: – Kundene har ekstremt aggressive vekstplaner

  3. Handelskrigen påvirker Elkem-resultatet

  4. Svikt i globalt bilsalg rammer Elkem

  5. Elkem har funnet vei rundt Trumps tollmur mot Kina