KRISE-EMISJON I SEVAN MARINE: Analytiker slakter Sevan-ledelsen

Sevan tenker for mye på vekst og for lite på aksjonærene og må slutte å opptre bare som ingeniører, mener analytiker.

Publisert:

Sevan Marine

OSE

SEVAN

henter inn 968 millioner kroner i en rettet emisjon på 121 millioner aksjer med kurs 8,0 kroner. Planen var at det det heleide datterselskapet Sevan Driller skulle hente hele 1,9 milliarder kroner, men de klarte ikke å hente gjennomføre emisjonen, som derfor ble flyttet til morselskapet.

Investorene var fortsatt ikke imponert og det endte med at selskapet kun klarte å hente en snau milliard kroner. Pengene skulle gå til å finansiere Sevan Driller II og IIl.

- Dette er en svært upopulær emisjon og selskapet måtte kutte både prisen og størrelsen på emisjonen. Markedet sa klart og tydelig ifra at disse riggene ville de ikke ha, sier Sevan-analytiker Fredrik Lunde i meglerhuset Carnegie til E24.

Etter å ha falt kraftig i morgenhandelen har Sevan-kursen hentet seg inn og er klokken 13.30 uendret og handles til 8,04 kroner.

Følg Sevan-kursen minutt for minutt på E24 Børs

- Mister tillit

Emisjonen kommer etter at selskapet hentet inn 1,1 milliard kroner i begynnelsen av juni. Etter det lovet selskapet at de ikke skulle hente mer penger.

- Det er svært skuffende, og selskapet mister tillit blant investorene. Med reparasjonsemisjonen så har de trykket 300 millioner aksjer som kommer inn i markedet på disse lave kursene. Det kommer til å bli et overheng av aksjer som ikke vil hjelpe aksjekursen fremover, sier Lunde.

Han kutter anbefalingen fra overvekt til nøytral, og ser ingen katalysatorer på kort sikt.

- På nyhetssiden er det ingen store kontrakter i det neste halve året og jeg ser ikke noe annet som vil løfte kursen, sier Lunde.

- Vekst og atter vekst

Han mener ledelsen i Sevan tenker for mye på vekst og for lite på kapitalkostnader og verdier for aksjonærene.

- Sevan må slutte å bare tenke som ingeniører. De glemmer ofte at de har investorer som er opptatt av selskapets kapitalkostnader og balanse, sier Lunde og legger til:

- Det betyr ikke at Sevans vekst de siste fem årene ikke er svært imponerende. De har hatt en fantastisk historie teknisk sett, med gode kontrakter med både Petrobras, Eni og Statoil fra Norge til England, Brasil og India. Problemet er bare at de har tenkt vekst, vekst, vekst for enhver pris.

Rigger på billigsalg

Han mener riggene de nå kjøper er overpriset ut i fra dagens marked.

- Istedenfor disse riggene til over 600 millioner dollar, kan man for eksemple kjøpe Petromena-riggen til 450 millioner dollar. Det er dypvannsrigg som man på papiret kan gjøre det samme med, og i tillegg har den levering i dag, og ingen byggerisiko, sier Lunde.

Han frykter at Sevan også vil gjennomføre byggingen av Sevan Driller lll.

- Det ligger i kortene at de har lyst til å bygge den også, selvom de har sagt at de ikke skal gjøre det hvis det ikke var interesse. Markedet har vel nå bevist at det ikke er interesse for disse riggene, sier Lunde.

Oslo Børs takler skuffelsen

Han mener dette ikke bærer bud om dårligere emisjonsmarked på børsen.

- Dette var et selskapsspesifikt problem, og emisjonsrushet vi har sett de siste månedene er ikke nødvendigvis over på grunn av denne skuffelsen. Uansett vil det bli sommerstille fremover, men det vil nok ta seg opp igjen mot høsten, sier Lunde til E24.

Les også:

Flere nyheter på E24

Publisert: