Verdens største pensjonsfond tror kunstig intelligens kan erstatte forvaltere

Den teknologiske utviklingen truer de tradisjonelle forvalternes forretningsmodeller. I fremtiden kan de få konkurranse av aktører som Apple og Amazon.

PÅ FREMMARSJ: Kunstig intelligens vil i fremtiden kunne gjøre mange av jobbene som i dag utføres av mennesker. Illustrasjonsbildet viser roboten T-HR3, som eies av Toyota.

Foto: Eugene Hoshiko AP
Publisert:,

Dette sier investeringsdirektør Hiromichi Mizuno i Japans statlige pensjonsfond i et intervju med Bloomberg.

På spørsmål om hva han tror blir de største endringene i investeringssektoren de kommende fem til ti årene, trekker han frem teknologiske fremskritt og økt fokus på miljø-, samfunns- og styringsansvar (ESG).

– Jeg tror at kunstig intelligens vil bli i stand til å enten erstatte eller forbedre formuesforvalternes arbeid, spesielt innenfor kortsiktig trading, sier Mizuno.

Les også

Tesla-sjefen innrømmer at de jobber med kunstig intelligens

Størst i verden

Mizuno er ingen hvem som helst.

Han har ledet forvaltningen av det japanske pensjonsfondet siden 2014 – et fond som ved utgangen av årets andre kvartal var på rundt 156.817 milliarder yen, tilsvarende omtrent 11.580 milliarder norske kroner.

Det regnes som det største av sitt slag i verden.

– Fondsforvalterne vil måtte justere sin tradisjonelle forretningsmodell. Investorene vil bli mer fokusert på det langsiktige investeringstemaet, ettersom kunstig intelligens vil ta over den kortsiktige handlingen. Med andre ord, investorene vil skifte fokus mot langsiktig bærekraft i sine porteføljer, og fokusere mer på temaer som ESG, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

SKUER FREMOVER: Investeringsdirektør Hiromichi «Hiro» Mizuno i Japans statlige pensjonsfond ser økt bruk av kunstig intelligens i finansnæringen.

Foto: Charles Platiau Reuters

Trenger fortsatt mennesker

Dersom Mizuno får rett i sin spådom, kan det bety at færre mennesker av kjøtt og blod vil være påkrevd for å ivareta de samme oppgavene som i dag.

Investeringsdirektøren tror imidlertid ikke dette er udelt negativt.

– Jeg vil ikke bli overrasket dersom mange mennesker mister jobbene sine fordi kunstig intelligens erstatter deres rutiner. Men jeg tror også på menneskelig klokskap. Jeg tror langsiktig tenkning og den samfunnsmessige, ikke-tallbaserte, ikke-kvantitative informasjonen fortsatt vil trenge menneskelig tolkning. Jeg tror at kunstig intelligens vil frigjøre ressurser til å gjøre andre ting, sier Mizuno.

For sektoren sin del kan økt bruk av kunstig intelligens bety at nye aktører kommer inn.

– Jeg vil ikke bli overrasket dersom Google og Amazon blir formuesforvaltere, men jeg tror mange i industrien vil bli det. Jeg tar det nesten for gitt at de vil komme inn i dette markedet fordi de har siste nytt innen kunstig intelligens-teknologi, og de samler nå inn store mengder data om hva som skjer i markedet, sier han.

KRITISERT: Yngve Slyngstad og Oljefondet.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

Håp for aktiv forvaltning

Mizunos uttalelser spiller inn i debatten om aktiv kontra passiv forvaltning.

Les også

Beskylder DNB for skapindeks-forvaltning: – Det har vært en tornefull vei

Tidligere denne uken ble det presentert en ny analyse av den aktive aksjeforvaltningen i Statens pensjonsfond utland – Oljefondet – der finansprofessor Richard Priestley og risikoekspert Halvor Hoddevik konkluderte med at fondets aktive forvaltningsstrategi medfører rundt ti milliarder i ekstra kostnader per år.

– Hvor mange flere milliarder skal vi bruke? Hvor lenge skal vi vente? Skal vi bruke ti milliarder kroner i året for at noen i NBIM skal ha det moro på jobben? spør Hoddevik ifølge Dagens Næringsliv (for abonnenter).

Hos den japanske pensjonsforvalteren tror man ikke at aktiv forvaltning er på vei til å dø ut.

SKEPTISK: Roboten «Han» er ikke særlig intelligent, men utviklet for å vise menneskelige ansiktsuttrykk via kommandoer fra en mobiltelefon. Her blir han demonstrert under en elektronikkmesse i Hong Kong i 2015.

Foto: Tyrone Siu Reuters

– Jeg er håpefull på vegne av aktive forvaltere, men de må justere sine forretningsmodeller, inkludert sin kostnadsstruktur. Passiv investering vil kun være effektiv så lenge aktiv forvaltning fortsetter å være vanlig, sier Mizuno.

I forbindelse med fremleggelsen av rapporten til Priestly og Hoddevik uttalte Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, at de ønsker velkommen en kritisk og kunnskapsbasert diskusjon (dog uten tabloid ordbruk og uklare forutsetninger).

Det norske finansdepartementet har satt ned en ekspertgruppe som skal levere en evaluering av fondets forvaltning på nyåret.

Les også

– Oljefondet kan bli akterutseilt

Les også

Henter 17 millioner til forskningsrobot etter lang kamp

Les også

Samsungs venturefond er sultne på norsk teknologi