Kommunene tok over selv da RenoNorden gikk konkurs

De aller fleste kommunene som ble rammet, tok over søppelhåndteringen selv da avfallsgiganten RenoNorden gikk konkurs i fjor høst

KONKURS: RenoNorden-konkursen i september i fjor rammet 134 kommuner. Nå har flesteparten av dem tatt over søppelhåndteringen selv.
Publisert: Publisert:

Bare seks av kommunene som hadde avtale med avfallsselskapet RenoNorden, har inngått ny kontrakt med private selskaper.

Samtidig viser en oversikt Dagbladet presenterer at 53 av kommunene som ble rammet av konkursen, har overtatt driften permanent i egenregi, og at 45 kommuner driver midlertidig i egen regi.

Les også

Krav på 555 millioner kroner i boet til Renonorden

39 kommuner har midlertidig hyret en privat leverandør, ifølge avisen.

– Bør drives offentlig

RenoNorden-konkursen i fjor høst rammet 134 kommuner.

Bare dager etter konkursen gikk Fagforbundet ut med en oppfordring til sine tillitsvalgte om å jobbe systematisk for at så mange kommuner som mulig skulle overta driften selv.

Nå kaller forbundsleder Mette Nord det en «viktig politisk seier» at det offentlige overtar.

– Denne typen sårbare tjenester bør ikke overlates til private. Renovasjon og avfallshåndtering er et viktig velferdsgode som bør drives i offentlig regi, sier Nord til Dagbladet.

Ikke overrasket

Direktør Svein Kamfjord i KS Bedrift Avfall er ikke overrasket over at brorparten av kommunene valgte å overta ansvaret selv, når konkursen først skjedde så raskt.

– Forholdene er svært ulike rundt om i landet med tanke på tilgjengelige alternativer. Der det eventuelt fantes alternativer, har noen gått inn i nye avtaler. Andre fant det umulig, sier han.

Renovasjonsselskapet RenoNorden begjærte oppbud i september i fjor etter å ha blitt påført tap på mer enn 300 millioner kroner. Selskapet hadde rundt 500 ansatte og 30 kontrakter som omfattet om lag 1,2 millioner mennesker.

Les også

Kontoransatte brettet opp ermene for å unngå søppelkaos

Les også

Skal selge RenoNorden-restene før jul

Les også

RenoNorden-konkursen: Flere kommuner kan øke søppelregningen

Publisert:

Her kan du lese mer om