Skroter bankregler innført etter finanskrisen
Det amerikanske Senatet har vedtatt den største dereguleringen av finanssektoren i USA siden subprime-boblen sprakk og sendte verdens økonomi i uføre.
Oppmykningsforslaget ble vedtatt med 67 stemmer for og 31 imot i Senatet onsdag, og fikk også støtte av flere demokrater.
Ifølge Washington Post vil oppmykningene føre til at mer enn «to dusin» banker slipper unna de tøffeste reguleringene som ble innført i kjølvannet av finanskrisen i 2008.
Det blidgjør USAs president Donald Trump, som har hatt deregulering av banksektoren som en fanesak.
Deutsche Bank inngår milliardforlik om rentefiksing
Advarer mot ny finanskrise
Det hvite hus-pressesekretær Sarah Huckabee Sanders roser Senatets handlingskraft og sier i en uttalelse at vedtaket gir en sårt tiltrengt oppmykning som vil trigge både lånevekst og økonomisk vekst i USA, «uten å skape risiko for det finansielle systemet».
Det er den demokratiske senatoren Elisabeth Warren sterkt uenig i. Tvert imot øker nå risikoen for en ny finanskrise, advarer hun.
– Washington er på vei mot å gjøre den samme feilen man har gjort mange ganger før; deregulering av storbankene mens økonomien er i bedring, bare for å rydde banen for nok en finanskrise, tordner Warren.
Trumps skatteturbo: Spår fest på Wall Street
Reverserer Obama-tiltak
I 2010 ble den såkalte Dodd-Frank Act signert av daværende president Barack Obama. Det var et direkte svar på finanskrisen, med den største innstrammingen av bankreguleringer i USA siden Den store depresjonen på 20-tallet.
Tiltakene skulle blant annet gi økt stabilitet og åpenhet i USAs finanssektor, og hindre at skattebetalere blir skadelidende hvis banker må reddes fra kollaps.
Onsdagens senatsvedtak reserverer deler av Dodd-Frank Act ved at mindre banker slipper unna de tøffeste reguleringene.