Statoil-fall og XXL-stup: Børsnedtur etter resultatskred

På en dag der 16 selskaper har vært i ilden med kvartalstall, inkludert tungvektere som Statoil, Telenor, Orkla og Hydro, ble utslagene store på Oslo Børs.

NEDTUR: Hovedindeksen på Oslo Børs ble preget av utslagene i flere tungvektere.
Publisert: Publisert:

Aksjefallene mer enn oppveide de positive reaksjonene, og ved stengetid onsdag var hovedindeksen ned 1,37 prosent til 840,67 poeng.

En nedgang i oljeprisen på 0,6 prosent i løpet av dagen gjorde ikke lettere for oljetunge Oslo Børs.

Størst negativt bidrag var det blant annet Statoil som sto for, med en kursnedgang på 2,89 prosent.

Tross det sterkeste resultat siden 2014, ikke minst på grunn av høyere oljepris, nådde ikke alle oljekjempens resultater helt opp til analytikernes forventninger.

Les mer: Sterkeste siden 2014 fra Statoil

Det justerte driftsresultatet til Statoil, et resultatmål analytikerne legger mye vekt på, steg med en milliard dollar til 4,4 milliarder dollar. Analytikerkorpset hadde imidlertid forventet 4,55 milliarder dollar, ifølge estimater fra SME Direkt/TDN.

Statoil-aksjen har også steget kraftig i forkant av tallslippet, noe som kan utløse gevinstsikring og dermed press på aksjen, påpekte analytiker Anders Holte i Danske Bank i et notat onsdag morgen.

Les også

Statoil kan få fire milliarder i skattesmell

XXL-stup og Orkla-fall

Dagens største fall var det imidlertid XXL som sto for. Sportsvarekjeden kunne vise til bedring i inntekter og driftsresultat, men ikke nok til å møte forventningene. Selv skylder selskapet på en svak mars uten særlige tegn til vår, og høyere kostnader.

Omsetningen i første kvartal endte på 2,07 milliarder kroner, mens brutto driftsresultat (EBITDA) var på 51 millioner, mot ventet 2,16 milliarder og 113 millioner, ifølge estimater fra SME.

På Oslo Børs svarte investorene med å sende XXL ned 14,58 prosent.

Les mer: XXL skuffer – skylder på lang vinter

Noen god børsdag ble det heller ikke for Orkla.

Kursen endte ned 7,74 prosent, et sjeldent stort fall for merkevarekjempen.

Grunnen er et resultatslipp som havnet under forventningene. Orkla leverte et justert driftsresultat på 897 millioner kroner, mens det ifølge Inquiry Financial var ventet 999 millioner.

Ifølge analytikere skuffet flere av Orklas segmenter.

Les også

Orkla-børsfall etter kvartalstall: – Alle segmentene leverte svakere enn ventet

«Alle merkevaresegmentene hadde svakere marginer enn ventet, Confectionery & Snacks var spesielt svakt med et driftsresultat 120 basispunkter under vårt anslag. Negative mikseffekter og valuta skal ha hatt en negativ påvirkning på marginene i alle segmenter», er vurderingen fra DNB Markets.

Les også: Brasil-krisen kostet Hydro 450 millioner

Gjensidige ned, Storebrand opp

Krevende værforhold satt sitt preg på Gjensidiges kvartalstall. Resultatet før skatt ble nesten halvert, fra 1,37 milliarder kroner til 727 millioner kroner.

Det var godt under forventningene, og på Børsen ramlet forsikringsselskapet 6,66 prosent.

Bedre ble børsdagens for et annet forsikringsselskap. Storebrand steg med 4,06 prosent etter at selskapet meldte om et sterkt forsikringsresultat og god volumvekst innenfor sparing i første kvartal.

Fasiten viste et resultat på 728 millioner kroner. Det var opp fra 465 millioner, og høyere enn analytikernes forventninger på 421 millioner kroner.

Les også

Sterkere resultat og høyere ordreinngang fra Kværner

Les også

Sparevekst for Storebrand – Gjensidige rammet av krevende værforhold

Les også

Resultatene øker og gjeldstrykket minker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om