DNB-analyse: Disse selskapene avgjør resultatsesongen

Mye henger på Statoil når resultatsesongen på Oslo Børs nå sparkes i gang – uten oljegiganten blir det ingen resultatfest.

TALLSLIPP: Kommende uke slippes de første resultatene for fjerde kvartal på Oslo Børs.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Totalt spår analytikerne at selskapene på Oslo Børs dro inn 26 prosent mer på bunnlinjen i fjerde kvartal, men analytikerkorpsets setter da sin lit til at et knippe tungvektere skal dra lasset.

Som på mange internasjonale børser er det lenge siden investorene har sett noe annet enn stigende kurser. Det siste året har hovedindeksen steget over 20 prosent.

For å kunne forsvare stadig stigende aksjekurser og nye rekorder som settes på løpende bånd er det viktig at selskapene tjener mer penger.

Spesielt viktig blir det at Statoil leverer varene.

Har du lastet ned MinE24? Følg resultatsesongen via vår app! Huk av for selskapene du vil følge!

Tungvektere

Uten oljegigantens forventede resultathopp vil nemlig børsselskapenes samlede resultatutvikling være negativ i fjerde kvartal, ifølge estimater samlet inn og analysert av DNB Markets.

I analysen beregner meglerhusets strateger, deriblant Paul Harper, at selskapene i hovedindeksen er ventet å levere en samlet oppgang på vel 26 prosent i resultat per aksje i fjerde kvartal fra tilsvarende kvartal året før.

Av denne veksten er Statoils bidrag på 27 prosentpoeng, altså ville utviklingen vært svakt negativ om oljegiganten ble holdt utenfor.

Bak Statoil kommer de største vekstbidragene fra Hydro og Yara, der resultat per aksje er ventet å stige med henholdsvis 165 og 180 prosent.

Men det vil også være en del selskaper som må se fortjenesten falle.

Den negative utviklingen finner DNB Markets i sektorer som sjømat, oljeservice og finans.

Les også

Børsvinner etter første helt nye avtale siden 2013

Her vil følgende fem selskaper stå for den største nedgangen i resultat per aksje sammenlignet med ett år tilbake, om forventningene slår til:

 • Storebrand: – 25 prosent
 • Subsea 7: – 23 prosent
 • Marine Harvest: – 19 prosent
 • Lerøy: -15 prosent
 • DNB: -10 prosent

Tror Statoil gir gass

Inntjeningsveksten på Oslo Børs fikk seg en trøkk etter oljeprisen kollapset i 2014, ikke minst på grunn av resultatsvikten i det største selskapet Statoil.

Siden den gang har imidlertid optimismen vendt tilbake, oljeprisen steget og fra analytikerhold har enkelte spådd at Statoil i 2018 vil levere den høyeste kontantstrømmen siden børsnoteringen.

Ved denne korsveien er Danske Bank blant meglerhusene som har et positivt syn på oljekjempen.

Les også

DOF og Siem Offshore løper fra supply-konkurrentene på Børsen

I en rapport før tallslippet jekket Statoil-analytiker Anders Holte opp kursmålet til 200 fra 190 kroner, og gjentok en kjøpsanbefaling på aksjen. Statoil handles fredag til drøye 182 kroner.

I tillegg til høyere oljepris trekker analytikeren frem elementer som høyere gassproduksjon og lavere kostnader som fordelaktig for oljeselskapet i fjorårets siste kvartal.

Etter at den internasjonale avdelingen til Statoil, deriblant USA-satsingen, tok store tap etter oljepriskollapsen i 2014 øyner Holte et trendskifte, der den økte oljeprisen gir overskudd i kvartalene fremover.

På hjemmebane venter analytikeren at oppgang i europeiske gasspriser medfører økt gassproduksjon fra Statoil, som igjen senker enhetskostnadene.

saken fortsetter under

Yara-optimister

Mange nye fabrikker og overproduksjon i USA har knekt prisene i gjødselmarkedet, men for Yaras del er det stort sett optimisme som råder blant analytikerne som følger gjødselprodusenten.

11 av 18 Yara-analytikere har en kjøpsanbefaling på aksjen, ifølge SME Direkt.

DNB Markets påpeker i en oppdatering at flere investorer venter at Yara vil oppdatere målene i forbedringsprogrammet, der selskapet ved forrige korsvei meldte at det var på god vei til å oppnå bedringen i årlig brutto driftsresultat på minst 500 millioner dollar innen 2020.

– Med det løpende programmet ikke fullt ut igangsatt heller vi til at annonseringen av ytterligere målsettinger vil kunne komme på et senere tidspunkt, skriver meglerhuset.

DNB Markets ser imidlertid positive tegn i markedet.

Les også

Én tror denne seismikkaksjen skal til værs – en annen spår kursen i kjelleren

– På den annen side innebærer kombinasjonen av en knappere lagersituasjon i India og kinesiske tilbudsrestriksjoner at vi i løpet av Q1 for første gang siden midten av 1990-tallet vil kunne se en økende konkurranse fra disse to markedene når det gjelder å sikre seg volum, skriver meglerhuset.

Spår knalltall

Pareto Securities spår et knallresultat fra Norsk Hydro i fjerde kvartal, drevet av høyere priser på aluminium og råvaren alumina, ifølge en melding på meldingstjenesten Twitter.

Får meglerhuset rett vil Hydro mer enn doble det underliggende driftsresultatet, til 3,99 milliarder kroner i fjerde kvartal fra 1,83 milliarder i tilsvarende kvartal året før.

Nederst i regnskapet ligger Pareto inne med et estimert resultat per aksje på 1,32 kroner, hvilket er tre prosent høyere enn hva et gjennomsnitt av analytikere venter.

Paretos anbefaling på Hydro-aksjen er fortsatt nøytral, med et kursmål på 60 kroner.

Les også

Pareto spår kraftig nedtur for Telenor

Les også

Anbefaler unoterte aksjer for Oljefondet: Kan bli blant verdens største

Les også

Oljefondet om investeringer i aksjer utenfor børs: – Kan være godt egnet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Statoil-fall og XXL-stup: Børsnedtur etter resultatskred

 2. Analytikerne spår 30 prosent resultatvekst

 3. Analytikere spår rekordtall for Statoil

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor og Aker BP håver inn: – Vil bli knallsterkt

 6. Analytikere tror kraftig gassprisfall svekker Equinor-resultatene