Oljefondet dobler i dataspill
Det siste året har Oljefondet mer enn doblet sine aksjeverdier i dataspillprodusenter som Activision, Electronic Arts og Take-Two Interactive.
Det siste året har Oljefondet økt sine investeringer i dataspill.
Fondet har økt sitt eierskap med flere milliarder kroner i noen av de dominerende spillutviklerne.
Det viser listen over fondets aksjebeholdning ved utgangen av fjoråret, som ble lagt frem i slutten av forrige måned.
Blant annet har fondet økt sitt eierskap betydelig i selskaper som Activision Blizzard, Electronic Arts og Take-Two Interactive (se tabell lenger nede).
Verdien av disse tre aksjepostene var på 6,2 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret, mer enn en dobling fra 3 milliarder kroner ett år tidligere.
Spillaksjene har også skutt i været det siste året.
Activision Blizzard-aksjen er opp hele 116 prosent siden starten av 2017, mens Take-Two er opp 137 prosent og Electronic Arts har steget 63 prosent i samme periode.
Til sammenligning er S&P500-indeksen opp 25 prosent i samme periode, mens Dow Jones-indeksen er opp 28 prosent og teknologiindeksen Nasdaq er 40 opp prosent.
Aksjeverdi 2017 | Aksjeverdi 2016 | Eierskap 2017 | Eierskap 2016 | |
Activision Blizzard Inc | 2,9 mrd. kroner | 1,31 mrd. kroner | 0,74 prosent | 0,57 prosent |
Electronic Arts Inc | 2,51 mrd. kroner | 1,41 mrd. kroner | 0,95 prosent | 0,69 prosent |
Take-Two Interactive | 828,5 mill. kroner | 283 mill. kroner | 0,81 prosent | 0,77 prosent |
Står bak populære spill
Disse tre selskapene står bak noen av vår tids mest populære dataspill, inkludert fotballspillserien Fifa, bilspillet Need for Speed samt noe mer voldelige spill som Call of Duty, Grand Theft Auto og World of Warcraft.
Spillselskapene har for øvrig vært i hardt vær den siste tiden. Noen av de mest voldelige spillene ble utfordret av USAs president, Donald Trump, etter skoleskytingen i Parkland, Florida.
Trump hadde nylig et møte med blant andre toppsjef Strauss Zelnick i Take-Two Interactive for å snakke om voldelige spill, som presidenten antyder kan ha en uheldig påvirkning på unge.
Oljefondet halverte eierposten i våpenaksjer
Så langt er det likevel ingen tegn til at amerikanske myndigheter vil begynne å sensurere spill. Benchmark-analytiker Mike Hickey sa nylig at han ikke var bekymret for Trumps møte.
Han viste til at USAs Høyesterett i 2011 avgjorde at dataspill er lovlige uttrykk for ytringsfrihet, ifølge Marketwatch.
Eier våpen- og gamblingaksjer
Skoleskytingen i Parkland har også aktualisert våpensalget i USA. Oljefondet reduserte i fjor sin beholdning av aksjer i flere amerikanske produsenter av håndvåpen, som Smith & Wesson-eier American Outdoor og Sturm Ruger.
Les mer: Oljefondet halverte eierposten i våpenaksjer
Oljefondet eier også store mengder gamblingaksjer, som utgjør rundt 26 milliarder kroner, inkludert en del omstridte gamblingaksjer i Macau, og er nå under press for å kvitte seg med dem.
Les mer: Oljefondet doblet innsatsen i flere gamblingselskaper
Korrupsjonseksperter ut mot Oljefondets kasinoer
Milliardeier i Nintendo og Ubisoft
Oljefondet er også storeier i andre selskaper i spillbransjen, som japanske Nintendo som lager spillkonsoller som Wii U og Switch og står bak en mengde spill, hvor Super Mario og Zelda er blant de mest kjente.
Fondets aksjepost i Nintendo doblet seg i løpet av 2017, fra 2 milliarder til 4 milliarder kroner. Samtidig har fondet økt sin eierandel fra 0,79 prosent til 0,95 prosent. Nintendo-aksjen har steget 121 prosent siden starten av fjoråret.
Fondet kvittet seg i fjor med noen aksjer i franske Ubisoft Entertainment, som står bak spill som Assassin’s Creed, Prince of Persia og Brothers in Arms. Oljefondet reduserte sin eierpost til 1,44 prosent fra 2,2 prosent året før.
Aksjeposten i Ubisoft hadde en verdi på 1,01 milliarder kroner ved utgangen av 2017, opp fra 778 millioner kroner ett år tidligere.
Ubisoft-aksjen har steget 110 prosent siden starten av fjoråret.
Oljefondet jobber med Kina-strategi: – Ventet å øke mye
Milliardeier i kinesiske Netease
I løpet av fjoråret kjøpte Oljefondet en eierandel på 0,27 prosent til en verdi av 1 milliard kroner i Netease Inc, et kinesisk internettselskap som også lager dataspill og mobilspill.
Oljefondet hadde ingen aksjer fra tidligere i Netease, som blant annet samarbeider med Activision Blizzard om å tilby spillet World of Warcraft til kinesiske brukere.
Les mer: Oljefondet jobber med Kina-strategi: – Ventet å øke mye
Oljefondet eier også 1,38 prosent i amerikanske Gamestop, en butikkjede som selger dataspill. Denne aksjeposten var verdt 204 millioner kroner ved utgangen av fjoråret. Gamestop-aksjen har vært på nedadgående i flere år, og har falt 37 prosent siden starten av 2017.
For øvrig driver også mobil- og nettgiganter som Apple, kinesiske Tencent og Google-eier Alphabet med dataspill. Alle disse aksjene er inne på Oljefondets topp-ti-liste.
Les mer: Dette er Oljefondets toppaksjer
Dette er Oljefondets toppaksjer
Sony og Microsoft
Oljefondet eier også aksjer i andre giganter innen spillverdenen, som spillmaskinprodusenten Sony som lager Playstation, og Microsoft som blant annet lager Xbox. Disse selskapene leverer også mange andre produkter og tjenester.
Oljefondets beholdning i Microsoft økte fra 34,7 milliarder kroner til til 47,5 milliarder kroner fra 2016 til 2017, mens eierskapet økte fra 0,83 prosent til 0,88 prosent.
Aksjekursen i Microsoft er opp 55 prosent siden starten av fjoråret.
Oljefondets beholdning i Sony økte fra 3,8 milliarder kroner ved utgangen av 2016 til 6,4 milliarder kroner ved fjorårets utgang, mens fondets eierskap økte fra 1,25 prosent til 1,37 prosent i samme periode.
Sony-aksjen er opp drøye 83 prosent siden starten av 2017.