Oslo Børs: - Naturlig å minne om forbudet

- Naturlig å minne om forbudet mot udekket shorthandel.

Northland Resources
Publisert: Publisert:

Etter et bratt fall fra børsåpning i aksjen til Northland Resources stanset børsen handelen i gruveaksjen for å «undersøke bevegelsene» i kursen.

Da hadde Northland-aksjen, som nylig ble spleiset etter restruktureringen av selskapet, falt fra 33,5 til 26 kroner.

Fra Oslo Børs ga undersøkelsene grunn til å minne investorene om forbudet mot såkalt udekket shortsalg, at nye aksjer ikke kan handles før etter at kapitaløkningen er gjort, uten at kommunikasjonssjef Guro Steine ved børsen vil si direkte at børsen mistenker at slik handel har funnet sted.

- Det vil jeg ikke kommentere. Uansett er det Finanstilsynet som har ansvaret for å følge opp investoradferd. I den situasjonen som oppsto og det vi registrerte i handelen så fant vi det naturlig å minne om det forbudet, sier Steine til Stocklink iMarkedet.

I forbindelse med restruktureringen er det også tildelt warrants til obligasjonseiere i Northland. Trykking av nye aksjer etter utøvelse av warrants finner sted ved utgangen av hver måned. Konvertering av alle warrants tilsvarer nær 85,6 millioner aksjer.

Gjennom å shorte en aksje posisjonerer investor seg for gevinst ved kursfall, gjennom å selge en lånt aksje, for så å snu seg rundt, kjøpe aksjen til en lavere pris og tilbakelevere aksjen til långiver. Til forskjell har investor ved udekket shorthandel ikke lånt eller sikret at aksjen kan skaffes innen påkrevet tid, før aksjen selges.

- Regelverket ble strammet inn for noen år siden. Før gjaldt det bare meglerhusene, nå står det eksplisitt at investor ikke har lov til å selge aksjer han ikke med 100 prosent sikkerhet kan si at han har tilgjengelig på leveringstidspunktet, sier Steine.

Etter advarselen fra Oslo Børs åpnes handelen igjen i Northland-aksjen, og kursen er nå opp igjen til 33,50 kroner.

Publisert:

Her kan du lese mer om