Aksjeanbefalinger

Aksjonær-fest i Marine Harvest

Etter at Cermaq-oppkjøpet gikk i vasken sitter Marine Harvest med «cash» i bøtter og spann. Det vil drysse over laksegigantens aksjonærer, melder analytiker. 

ARRANGERER LAKSEFEST: Konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog, tjener fett på laksepriser på rekordnivå. Dette vil dryppe på selskapets aksjonærer, påpeker Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård.
  • Henrik Wiedswang Horjen
Publisert:

Laksegiganten driver «seddelpresse» om dagen med laksepriser på sitt høyeste nivå noensinne med priser opp mot 50 kroner for de mest etterspurte størrelsene.

Med en solid kontantbeholdning og en svært utbyttevennlig hovedaksjonær i John Fredriksen, vil de lyse tidene i laksenæringen nå også komme Marine Harvest-aksjonærene til gode, skriver Nordea-analytiker Kolbjørn Giskeødegård i en analyse.

I tråd med de gylne tidene laksebransjen i dag opplever har Nordea-analytikeren gitt sine to seneste Marine Harvest-analyser titler i stil med optimismen i bransjen.

Med navn «Runaway bride – cash to shareholders» og «Firm cash flow benefitting shareholders» vil de høye lakseprisene føre til solide utbytter aksjonærene, påpeker analytikeren.

- Med de prisene vi har nå vil det å være posisjonert i Marine Harvest være en god «deal». Pengene renner inn, og når marginene til selskapet er på mellom 15 og 20 kroner kiloen, og selskapet produserer cirka 250 000 tonn i Norge er det bare å gjøre utregningen selv. Det er klart det blir penger av dette, sier Giskeødegård til E24 før han legger til.

- Det ser absolutt ut til å bli et nytt toppår. Prisene er nedadgående fra toppnivå, men er fortsatt på 40-tallet. I mitt scenario ser ikke prisene ut til å falle under 35 kroner gjennom hele året, og det vil være usedvanlig bra, sier den profilerte analytikeren videre.

LES OGSÅ: «All time high» laksepriser gir drøm om 2010-reprise

«Milliard» i kvartalet

Selskapet tjente nesten en milliard kroner i andre kvartal, og det er ventet at prisene vil holde seg relativt høye også i kvartalene fremover. Nordea har et lakseprisestimat på 37 kroner for både 2013 og 2014.

- Oppdateringen fra andre kvartal var svakere enn forventet hovedsakelig grunnet lavere kontraktspriser enn ventet. Like fullt er både prisene og inntjeningen svært gode, og vi forventer at selskapet vil generere en solid kontantstrøm med både ordinære og ekstraordinære utbytter i tiden fremover, skriver Giskeødegård.

Marine Harvest-aksjen handles tirsdag for 6,19 kroner, en oppgang på 22,95 prosent hittil i år. Aksjen har siden laksebunnen ble nådd på tampen av 2011 lagt på seg nærmere 300 prosent.

Selskapet annonserte tidligere i år at de vil gjeninnføre kvartalsvise utbytter. Giskeødegård har tidligere anslått utbyttet fra selskapet i år til å lande på 48 øre per aksje i 2013, tilsvarende 1,8 milliarder kroner.

I forkant av Cermaq-prosessen plasserte selskapet også 350 millioner euro i konvertible obligasjoner. Når oppkjøpet gikk i vasken kan det hende at dette betales ut som ekstraordinært utbytte, påpeker analytikeren.

- Selskapet har solid finansiering, men til formålet det ble hentet inn (Cermaq-oppkjøpet, red. anm) vil de ikke lenger trenge det. Det er godt mulig at dette da vil bli utbetalt som utbytte, sier Giskeødegård til E24.

LES OGSÅ: Nordea venter milliardutbytte fra Marine Harvest

Solid oppside

Giskeødegård tror ikke at festen er over helt ennå, og ser en oppside på over 25 prosent fra dagens prisnivå. Analytikeren opererer med et kursmål på 7,80 kroner sammen med en «sterk kjøp» anbefaling.

Selv om selskapets chilenske divisjon er midlertidig utestengt fra det amerikanske markedet, vil ikke det påvirke utsiktene til selskapet nevneverdig, påpeker analytikeren.

- Med 80 prosent av produksjonen i Europa, volumvekst og solide utbytteutsikter anser vi selskapet som svært attraktivt, oppsummerer Giskeødegård.

PS! Utbyttefesten går en bred gang i oppdrettsnæringen. Cermaq annonserte tirsdag morgen at de vil betale et utbytte på 54 kroner aksjen, tilsvarende 5 milliarder kroner.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjeanbefalinger

Flere artikler

  1. «Alt skal utbetales ikontanter til aksjonærene»

  2. Mot nytt rekordår for laksenæringen

  3. - Lakseprisene vil falle mye ut året

  4. Tror på nok et sterkt kvartal for Marine Harvest

  5. Fiskeaksjer gjør helomvending: - Markedet overragerte