Her skal Telenor satse: Kun 8 av 100 har mobil

Telenor er ett av to selskaper som får lov til å bygge mobilnett i Myanmar. Nå skal selskapet inn i sluttforhandlinger med myndighetene.

VANT LISENSKAMP: Telenor har nådd frem med sin søknad om å få en landsdekkende lisens for telekommunikasjonstjenester i Myanmar.
Publisert:

- Dette har vært en skjønnhetskonkurranse, sier Glenn Mandelid, kommunikasjonsdirektør for Telenors Asia-virksomhet, til E24.

Telenor annonserte torsdag at de har blitt innstilt av myndighetene i Myanmar (Burma) for å få én av de to mobillisensene som skal tildeles i landet.

Qatar Telecom er den andre aktøren som har fått foreløpig grønt lys fra myndighetene.

Konkurransen har vært beintøff, og store aktører som den kjente investoren George Soros klarte ikke å nå opp.

- Det var opprinnelig 91 selskap som meldte sin interesse. De 11 som var med i andre runde er noen av verdens største telekomselskaper, sier Mandelid.

- Det har vært veldig stor interesse for dette i bransjen. Myanmar har vært definert som en av de siste virkelig store vekstområdene, legger han til.

Kun 8 av 100 har mobil

Telekom-markedet i Myanmar er ungt, og kun 5,4 millioner av landets befolkning på 60 millioner eier et mobilabonnement, hvilket på telekom-språket gir en mobilpenetrasjon på 8 prosent.

Til sammenligning har Kambodsja en mobilpenetrasjon på 70 prosent, Laos med 87 prosent.

I Thailand er mobilpenetrasjonen over 100 prosent.

Myndighetene i Myanmar har en målsetning om å øke andelen av befolkningen som eier en mobiltelefon til mellom 75 og 80 prosent innen 2016.

Ambisiøs plan

Telenor skal nå gå inn i endelige forhandlinger med myndighetene i landet. Telenor er ikke sikre på når disse vil være ferdige, men det kan ta alt fra 90 dager til flere måneder.

I en pressemelding fra Telenor skriver selskapet at de skal bygge et landsdekkende mobilnett som er klart for både 3G- og 4G-teknologi.

- Er dette for ambisiøst med tanke på betalingsvillighet og at det er et såpass umodent marked?

- Vi har tilbudt en løsning som vi mener er forsvarlig og bærekraftig. Hovedmålet for myndighetene har vært å få på plass et landsdekkende nett så raskt som mulig, og å få ned prisnivået, slik at innbyggerne har råd til å kjøpe og bruke mobiltelefon, sier Mandelid i Telenor.

Han legger til at Telenor har erfaring fra å drive kostnadseffektiv mobilvirksomhet i noen av verdens mest konkurranseutsatte markeder, som India.

Telenor planlegger å rulle ut tale, sms og «enkle datatjenester» først. Selskapet håper at kundene skal kunne ta i bruk nettet neste år, og dekningen skal være landsdekkende innen fem år.

- Siden Myanmar åpner opp markedet såpass sent er mye av teknologien vi satser på allerede klar og utprøvd, sier Mandelid videre.

Vil vurdere bankløsning

På grunn av den enorme konkurransen og de tynne marginene i flere av de asiatiske landene Telenor opererer har de begynt å tilby andre produkter til sine kunder.

Blant dem er bankløsninger i og forsikringsløsninger. Disse landene har tradisjonelt ikke har noen utbredt bank- og forsikringsnæring tilgjengelig for folk flest, noe mobiloperatørene kan dra nytte av.

Les også: Telenor skal selge forsikringer i Asia

- Ser dere et marked for bank- og forsikringsløsningene deres i Myanmar?

- Fokuset vårt er å rulle ut et nett og starte med taletjenester. Så vil vi selvfølgelig etter hvert introdusere flere verdiøkende tjenester. Der er det ikke utenkelig at vi vil vurdere de tjenestene du nevner, sier Glenn Mandelid.

Han sier at Telenor har erfaring både med mobiltjenester relatert til helse- og bankvirksomhet.

Les også: Telenor starter «sparebank» i Pakistan

Telenor har møtt på flere hindringer i kontakten med myndighetene i blant annet Bangladesh og India.

- Hvor forutsigbart mener dere Myanmar er når det gjelder reguleringer og rammeverk i forhold til de andre markedene dere er tilstede i?

- Myanmar er jo i en tidlig fase for å åpne opp mot internasjonale investorer. vi opplever at de tar gode steg i riktig retning.

Telenor-aksjen falt i kjølvannet av nyheten. Torsdag ettermiddag er aksjen ned 1,07 prosent til 120,50 kroner.

Les også

Telenor slipper inn i MyanmarNå blir det Telenor-butikker over hele landetTelenors Vimpelcom-regning: 211 millioner kronerTelenor fikk «ja» i India

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om