Børsen tar olje-nei med fatning

Oslo Børs stiger fra start.

  • Anders Park Framstad
Publisert:

Hovedindeksen er opp 0,28 prosent til 503,18 poeng etter rundt 10 minutters handel.

Slik er situasjonen i resten av Europa:

  • Tyske DAX åpner opp 0,37 prosent
  • FTSE 100 er opp 0,04 prosent
  • CAC 40 i Paris er opp 0,41 prosent

I går ble det klart at det går mot en mindretallsregjering bestående av Høyre og Fremskrittspartiet i Norge, mens Venstre og KrF blir støttepartier utenfor regjering.

SAMARBEIDER: Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen skal legge regjeringskabal.

De to sistnevnte vant imidlertid kampen om blant annet oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

- Vi har stoppet konsekvensutredning for Lofoten og Vesterålen, Jan Mayen og Svalbard. Vi er veldig fornøyd med avtalen vi har her, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til VG da avtalen ble lagt fram mandag kveld.

Les også: Miljøglede for fortsatt Lofoten-utsettelse

Dette utløser imidlertid ikke noe voldsomt ras i olje- og oljeservice på Oslo Børs. Eksempelvis åpner Statoil åpner ned 0,22 prosent, Subsea 7 er opp 0,48 prosent mens Aker Solutions er opp 0,06 prosent. Unntakene er Seabird og Dolphin.

Oljeprisen er opp, sammenlignet med nivået ved stengetid i Oslo i går. Et fat nordsjøolje (brent spot) omsettes for 107,81 dollar, mens den amerikanske lettoljen går for 102,04 dollar.

- Situasjonen i USA gir usikkerhet rundt etterspørselen i oljemarkedet fremover, samtidig som det er ventet en sesongmessig reduksjon i drivstoffetterspørselen og samtidig som råoljebeholdningene er ventet å stige, skriver DNB Markets i sin morgenrapport, og legger til at det er usikkert hvorvidt det kommer oljelagerstatistikk denne uken.

På selskapssiden melder ellers Petroleum Geo-Services at de har utvidet en kredittfasilitet, mens BWG Homes rapporterer sterk ordreinngang i september.

De to stiger henholdsvis 0,47 prosent og 1,97 prosent.

- Kan dempe veksten

Internasjonalt er fokus rettet mot USA. Klokken 06.00 norsk tid var det et faktum at USA står uten føderalt statsbudsjett for 2014, og departementene har fått beskjed om å iverksette sine planer for nedstengning.

INGEN ENIGHET: President Barack Obama har gitt ordre om å «stenge» USA:

Frykten er at en tilsvarende konflikt skal lamme forhandlingene rundt heving av USAs gjeldstak.

- Spørsmålet blir nå for det første hvor lenge denne situasjonen kommer til å vedvare og for det andre hvordan de samme politikerne skal kunne bli enige om en økning av gjeldstaket innen den fristen går ut 17. oktober, skriver DNB Markets.

Les også: Budsjettkrisen i USA kan vare frem til gjeldskrisen

Handelsbanken Capital Markets påpeker at usikkerheten uansett vil prege markedene i tiden som kommer.

- Vi kan ikke utelukke at dette vil bidra til å dempe den allerede svake gjeninnhentingen i amerikansk økonomi, skriver de.

Skepsis til norsk PMI

På hjemmebane kom tirsdag morgen innkjøpssjefsindeksen, som indikerer vekst i norsk industri. Tempoet er imidlertid lavere: Indeksen som måler stemningen blant norske industribedrifter, falt fra 53,2 i august til 52,3 i september.

En PMI-verdi over 50 indikerer økt aktivitet i industrien, mens et tall under 50 tyder på fallende aktivitet.

På forhånd hadde analytikerne sett for seg en PMI på 51,1.

Det er knyttet usikkerhet til denne.

- Vi har sluttet å lage estimater på denne størrelsen siden den har hatt en svak samvarians med faktisk industriutvikling de siste årene, skriver Handelsbanken.

Det slippes også norske boligtall tirsdag. Fra resten av verden kommer det ellers ledighetstall fra Tyskland og endelige innkjøpsindekser fra Europa, og det skal i utgangspunkett slippes en ISM-indeks i USA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Fastlåst Washington gir flatt marked i Oslo

  2. «Et hav av olje» løfter DNOpå Oslo Børs

  3. Oppturen fortsetter på Oslo Børs

  4. – Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se

  5. Statoil-sjefen: Lofoten-utbygging er bra for klimaet