Telenor vil tilby smarttelefoner til under 50 dollar

Telenor satser på mobildata-revolusjon i Asia.

SATSER PÅ DATA: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas vil at alle skal få internett.
Publisert: Publisert:

- Smarttelefonene vi har i Europa i dag er for dyre for størstedelen av det asiatiske markedet. Vi må få prisen ned til under 50 dollar, og når vi krysser den grensen åpner det for et markant større volum, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor til E24.

Under Telenors kapitalmarkedsdag ved selskapets hovedkvarter på Fornebu ble følgende budskap hamret inn: Mobildata er nøkkelen til vekst.

Les også: Baksaas snakket Telenor opp på Børs

Telenors strategi går ut på å tilby alle sine kunder tilgang til internett, og selskapet satser på å øke sin inntjening gjennom å nå en relativt stor gruppe som i dag ikke benytter mobildata:

Ifølge teleselskapets egen statistikk er gjennomslaget for mobilt internett drøyt 60 prosent i Norge og Danmark og rundt 40 prosent i for eksempel Serbia og Thailand. I Bangladesh og Pakistan er den under 20 prosent, i Myanmar under 10 prosent.

Smarttelefoner på vei

Telenors strategi inkluderer satsning på en rekke områder, blant annet dekning og distribusjon, men selskapet vil også tilby rimelige smarttelefoner i de mindre modne markedene.

De håper at dette skal endre kundenes bruksmønstre.

BAKGRUNN: Telenor lager telefoner for å få Asia på nett

For å nå forbrukerne i de sist nevnte landene, mener Baksaas at prisen på smarttelefoner må ned, og Telenor er villige til å ta en sentral rolle. De ser mot de rimeligere produsentene i Taiwan, Kina eller India som produserer enklere modeller enn det Apple gjør.

- Apple kommer ikke til å gå dit - vi ser at den siste iPhonen er på et prisnivå som er langt unna. Det betyr at kinesiske produsenter kommer til å produsere smarttelefoner som er mye billigere enn det Samsung og Apple kommer til å gjøre.

En stor gruppe Telenor-utviklere har jobbet med å tilpasse et Firefox-basert operativsystem som skal tilbys sammen med de billige asiatiskproduserte telefonene.

Ifølge Baksaas er de første eksemplarene allerede på vei ut.

(saken fortsetter under bildet)

LAVPRISTELEFON: Telenor er interessert i Firefox som mobiloperativsystem, fordi det kan bringe veldig billige smarttelefoner ut i mange av de markedene selskapet er til stede i.

LES OGSÅ: Utvikler Firefox til billige smarttelefoner på Fornebu

- Fascinerende

Telenor har allerede utvidet sin business i Asia til å gjelde blant annet bank- og forretningsvirksomhet. Baksaas tror at økt bruk av smarttelefoner kan gi positiv effekt for den etter hvert mangslungne virksomheten.

- Det er ikke noen tvil om at det vil åpne hele spekteret av tjenester på internett - det er det som er så fascinerende med dette: Umiddelbart muliggjøres tilgang til en haug med tjenester som ikke har vært tilgjengelige for i hvert fall 80 prosent av den pakistanske befolkningen, 80 prosent av befolkningen i Bangladesh og bortimot 100 prosent av befolkningen i Myanmar, sier Baksaas.

Les også: - En ganske fenomenal mulighet

Han mener at disse markedene så vil finne sitt eget bruksmønster for de nye mulighetene.

- Og vær du trygg, det finnes innovatører som er villige til å bruke disse tjenestene akkurat som det er i Europa, sier Telenor-sjefen.

Gjentar guiding

I forbindelse med kapitalmarkedsdagen ble det også klart at telekjempen opprettholder målsettingene som ble kommunisert ved samme korsvei i fjor.

Dette innebærer at selskapet sikter mot en fri kontantstrøm fra driften på mellom 28 og 30 milliarder kroner i 2015. Dette til tross for investeringer i infrastruktur i Myanmar.

Samtidig varsles det igjen brutto kostnadsbesparelser på fem milliarder kroner fram mot samme år (fra 2011).

Den operasjonelle kontantstrømmen var på 20,5 milliarder i 2012, og står på 21,0 milliarder de siste 12 månedene (fra tredje kvartal 2012).

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om