Har ikke solgt unna flere aksjer siden finanskrisen

Juni ble preget av stadig nye rekordnoteringer på Oslo Børs. Samtidig solgte privatpersoner unna aksjer i stort monn.

NEDSALG: Privatpersoner solgte unna aksjer hos nettmeglerne Nordnet, Netfonds og Skandiabanken i juni.
Publisert: Publisert:

Vi må helt tilbake til finanskrisen for å finne en periode med større nedsalg i aksjer hos privatpersoner.

Det viser ny statistikk fra Nordnet.

Tallenes tale viser at private aksjesparere hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken nettosolgte aksjer for nye 527 millioner kroner i juni

Hittil i år har privatpersoner nettosolgt aksjer for 1,9 milliarder kroner.

TROR PÅ GEVINSTSIKRING: Anders Skar, daglig leder for Nordnet i Norge.

- Det er jo en vesentlig sum, bare de siste to månedene har det blitt lempet ut aksjer for over en milliard, daglig leder i Nordnet Norge, Anders Skar, til E24.

- Det er ikke beløp som vi ser veldig ofte.

Også mai så man et stort nedsalg, da ble det nettosolgt aksjer for 552 millioner kroner, og det har vært et nettosalg av aksjer blant privatpersoner i hver måned så langt i år.

Tror på gevinstsikring

- Man kan jo kanskje snakke om en en «sell in may and stay away»-effekt. Jeg tror imidlertid at hovedgrunnen er at det er mange som har hatt en bra reise i markedet, som kjøpte seg inn i 2009 og 2010, som nå velger å ta gevinst da børsen setter nye topper, sier Skar.

Så langt i år er Oslo Børs opp 13 prosent, og går man ett år tilbake har børsen løftet seg 32 prosent.

- For hver nye rekord Oslo Børs setter reduseres privatpersoners risikovilje og interesse for å eie aksjer ytterligere. Vi har nå sett et nettosalg av aksjer seks måneder på rad og må tilbake til tider før finanskrisen for å finne et første halvår med så bearish innstilling og et så stort nettosalg av aksjer blant privatpersoner på børs, sier Skar.

Les også

Lar seg ikke skremme av lav «fryktindeks»

Man må forøvrig tilbake til 2009 for å finne en sterkere kursoppgang i løpet av første halvår.

- Vi er jo enn så lenge i et bullmarked, og korreksjonen alle snakker om må være den mest ventede noensinne. For privatpersoner som ønsker å spare i aksjer tror jeg det er lurest å ikke prøve å time topper og bunner, men heller å spare i et langsiktig perspektiv, fortsetter Skar.

Lenge siden sist

Når det kommer til større korreksjoner må man tilbake til sommeren og tidlig høst 2011 da børsen falt fra rundt 430 poeng og helt ned til rundt 330 poeng før oppgangen igjen tiltok.

Også på vårparten 2012 fikk man en korreksjon, om enn i noe mindre omfang.

Siden den gang har alle nedturer vært av meget kort varighet og vært heller udramatiske i størrelsesorden 5-6 prosent ned.

Nedsalget i juni var hovedsakelig konsentrert rundt bransjene energi, konsumvarer og råvarebasert industri. Marine Harvest var den mest solgte enkeltaksjen etterfulgt av DNO, Statoil og Yara.

I Marine Harvest ble det nettosolgt aksjer for 138 millioner kroner. DNO tok andreplassen med et nettosalg på 80 millioner kroner - trolig ble en del investorer nervøse over uroen i Irak. På tredje plass har man Statoil med et nedsalg på 67 millioner kroner.

Og kjøpte Norwegian

Den klart mest populære aksjen blant privatpersonene var Norwegian med nettokjøp for 104 millioner kroner i juni. Andreplassen lå langt lavere i form av Avanze Gas der det ble nettokjøpt for 16 millioner kroner.

- Unntaket er Norwegian som folk tar med seg i sommerporteføljen. Her har privatpersoner gått inn med over 100 millioner i løpet av juni. Aksjen har falt kraftig den siste måneden og de private investorene har benyttet anledning til å plukke opp aksjen, sier Skar.

Norwegian-aksjen hadde en heller røff reise i juni og endte måneden ned ikke mindre enn 19 prosent.

På motsatt side var kursutviklingen i salgstoppen, Marine Harvest, meget god og aksjen kunne notere seg en oppgang på nær 17 prosent i juni.

Privatkunder hos Nordnet, Netfonds og Skandiabanken gjorde 268.866 transaksjoner og omsatte aksjer for 9,9 milliarder kroner i juni. Dette tilsvarer en markedsandel på Oslo Børs på henholdsvis 8 og 6 prosent, og ligger på samme nivå som måneden før og juni i fjor.

Les også:

Tallet som viser at markedet kan ha nådd toppenSmåsparere dumpet aksjer for en halv milliard i maiSmåsparere selger unna aksjer

Publisert:
Gå til e24.no