Kritisk til at kvinner ikke slipper til som toppledere

Alle de største selskapene der staten er tungt inne på eiersiden, ledes i dag av menn. Et stort paradoks, mener skipsreder Elisabeth Grieg.

KRITISK: Begeret rant over for skipsreder Elisabeth Grieg da den nye konsernsjefen i Telenor ble nok en mann.
Publisert:

Statoil, Telenor og Yara har alle fått ny toppleder de siste månedene, og samtlige valgte menn.

– Det er et stort paradoks at vi i verdens mest likestilte land er så dårlige på ledernivå i næringslivet, sier Grieg til Dagens Næringsliv.

Ansettelsen av Sigve Brekke som ny konsernsjef i Telenor i forrige uke, fikk begeret til å renne over for den 55 år gamle skipsrederen.

«Makan!!», utbrøt hun i en Twitter-melding.

– Jeg tenkte at nå hadde de virkelig muligheten til å ansette en kvinnelig toppleder, sier Grieg.

– Jeg synes det er synd, der er synd for norsk næringsliv, sier hun.

Ingen av de store børsnoterte selskapene der staten er storeier har i dag en kvinne på toppen. Blant de 50 selskapene der staten har en eierandel på mer enn 30 prosent, er det kun fem kvinnelige toppsjefer.

Les også

Dette vil den nye Telenorsjefen satse på

Næringsministeren: Må være obs

For rundt to måneder siden kom næringsminister Monica Mæland, som representant for Telenors største aksjonær, på banen i spørsmålet om hvem som skulle bli sjef i Telenor.

– I eierskapsmeldingen er det et punkt hvor vi har strammet inn og det er et greit signal: Kvinner skal opp og frem i ledelse. Vi har for få kvinnelige ledere i Norge, sa hun i et intervju med VG.

– Men det betyr ikke at vi skal ha en kvinnelig toppleder i Telenor, men at de skal være obs på den problemstillingen. Styret skal ut ifra en rekke kriterier velge den de mener er best til å lede Telenor videre.

Lette etter kvinne

Da det ble kjent forrige uke at Sigve Brekke blir ny konsernsjef, sa styreleder Svein Aaser i et intervju med E24 at nasjonalitet og kjønn «ikke skulle være avgjørende» når den nye konsernsjefen skulle velges, men at personens egenskaper fikk første prioritet.

– Dere fant likevel ikke en kvinne til å lede selskapet?

– Det ble det altså ikke. Vi merket oss henstillingene fra næringsministeren, og lette spesielt etter en kvinne. Men det ble altså Brekke denne gang, sier Aaser.

Publisert:

Her kan du lese mer om