Mæland sier ja til Cermaq-salg: Åpner for budkamp

Staten er klar for å selge Cermaq, men næringsministeren har ikke giftet bort oppdrettselskapet ennå.

- INNSTILT PÅ Å SELGE: Næringsministeren er klar for å selge Cermaq til japanerne men er åpen for andre friere som vil betale mer. Arkivbilde.

Javad M. Parsa
Publisert:,

Mandag morgen bekreftet Cermaq og Mitsubishi Corporation at det japanske industrikonsernet vil by 96 kroner aksjen for det norske oppdrettselskapet.

Det verdsetter selskapet til 8,88 milliarder kroner. Staten sitter på 59 prosent av aksjene. Tilbudet ligger mellom 14 og 23 prosent over sluttkursen til Cermaq-aksjen de siste to ukene.

«Staten er innstilt på å selge Cermaq-aksjer», skriver Næringsdepartementet i en pressemelding, og viser blant annet til at Cermaq-styret enstemmig anbefaler budet.

- Jeg registrerer at et stort internasjonalt industriselskap er interessert i Cermaq. Det synes jeg er positivt og det bekrefter at norsk oppdrettsnæring oppfattes som en spennende sektor i et globalt perspektiv, sier næringsminister Monica Mæland.

Næringsdepartementet skal ha meddelt Mitsubishi at de er innstilt på å selge statens aksjer til selskapet, men holder døren på gløtt hvis det kommer andre som vil by mer:

«Departementet påpeker at staten, på ethvert tidspunkt før utløpet av tilbudsperioden, kan beslutte å selge statens aksjer i Cermaq ASA til en annen kjøper eller tilbyder».

Ble skilt i fjor

Deler av Cermaq er allerede solgt. I fjor utspant det seg en heftig maktkamp om Cermaq. Cermaq ville først kjøpe fiskemelprodusenten Copeinca fra Peru, men så kom John Fredriksen og Marine Harvest på banen.

De ville kjøpe Cermaq mot at selskapet droppet Copeinca-kjøpet. Det hele endte med at både Fredriksens Cermaq-kjøp og Cermaqs Copeinca-kjøp gikk i vasken.

Private equity-selskapene Altor og Bain Capital kom imidlertid på banen og kjøpte fôrvirksomheten Ewos, som tidligere var en del av Cermaq.

Går mot eierskapsslutt

Hvis staten nå ender med å selge Cermaq-aksjene, til Mitsubishi eller andre, så vil det markere slutten på det statlige eierskapet i norsk oppdrettsnæring.

- Også med en slik endring, vil næringen fortsatt ha et mangfold av eiere og en sterk nasjonal og ikke minst lokal forankring, sier næringsministeren i en melding.

- Cermaq har vært en god investering for staten som eier. Like fullt tror jeg selskapet vil fortsette å skape verdier til det norske fellesskap i form av blant annet arbeidsplasser, kompetanseutvikling og skattekroner i overskuelig fremtid, også med andre eiere, sier hun videre.

Da næringsministeren før sommeren la frem regjeringens nye eierskapsmelding, var Cermaq ett av selskapene på salgslisten. Den inkluderte også blant annet Flytoget, SAS og Entra. I tillegg ønsker regjeringen å selge seg ned i Telenor og Kongsberg Gruppen.

Les også

Mæland vil ta Entra på Børsen

- Regjeringens ambisjon er å redusere det statlige eierskapet. Her har det kommet et konkret bud på et av selskapene hvor staten er en stor, men ikke nødvendig langsiktig eier, sier næringsministeren.

Næringsdepartementet opplyser at de har hyret inn meglerhuset Carnegie som rådgiver i forbindelse med tilbudet.

Les også:

Vil gi bonusordning til småsparere i EntraMæland vil ta Entra på BørsenKostnadssmell i Chile svekker Cermaq

Her kan du lese mer om