Fikk ny storeier - Røkke-selskap til topps

Aker Philadelphia Shipyard er dagens vinner på rekordsterk Oslo Børs.

OPPTUR: Kristian Monsen Røkke er sjef på Akers verft i Philadelphia, som stiger mest av alle på Oslo Børs torsdag.
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Etter en liten sluttspurt er Hovedindeksen på Oslo Børs opp 0,62 prosent til 553,63 poeng, hvilket innebærer nok en ny bestenotering.

Slik er situasjonen i Europa:

  • Tyske DAX er opp 0,01 prosent
  • FTSE 100 i London er ned 0,19 prosent
  • CAC 40 i Paris er ned 0,22 prosent

Torsdag ble det kjent at private equity-aktøren Apollo Management har tatt en større jafs av Aker Philadelphia Shipyard. Apollo øker sin samlede eierandel fra 1,21 til 13,06 prosent gjennom en handel med QVT Financial.

Aker Philadelphia Shipyard drives av Kristian Monsen Røkke, sønn av Kjell Inge Røkke. Selskapet kontrolleres av Aker-systemet gjennom Converto Capital Funds eierandel på 71,2 prosent.

Apollo kjøpte aksjene av QVT for 128 kroner stykket, noe som tilsvarer en kjøpesum på 154,2 millioner kroner.

Skipsverftet har spesialisert seg på det såkalte Jones Act-markedet i USA. Amerikansk lov krever nemlig at all intern skipstrafikk i USA må foregå med amerikanske skip som opereres av amerikanske selskaper, og dette refereres til som Jones Act-markedet etter loven.

Råvareredaktør Javier Blas i Financial Times sa torsdag til E24 at dette markedet vil være sterkt helt til reguleringen avskaffes av politikerne i Washington. Og han tror ikke det vil skje med det første.

- Det er ikke appetitt i Kongressen for å kansellere Jones Act i nær fremtid. Industrien tjener på den, og de er mektige og har innflytelse i Kongressen. I tillegg har den støtte fra fagforeningene. Denne kombinasjonen gjør at ingen legger press på president Barack Obama, sier han.

Aker Philadelphia Shipyard stiger torsdag 25,37 prosent til 168 kroner per aksje.

Noreco-opptur

Blant dagens vinnere er også TGS-NOPEC Geophysical Company (TGS), som har sluppet nye estimater for fjerde kvartal og 2014. Aksjen er opp 17,19 prosent til 172 kroner.

I motsatt ende av skalaen finner man Norwegian Energy Company (Noreco). Der har storaksjonær Ståle Kyllingstad bedt om en ekstraordinær generalforsamling med valg av styre på agendaen.

Noreco faller 11,76 prosent til 0,150 kroner per aksje.

Ellers kan det være verdt å nevne at interessen for to av den siste tidens mest omsatte aksjer, legemiddelselskapet Algeta og spillprodusenten Funcom, har falt betraktelig. Sistnevnte er ned 5,91 prosent til 3,82 kroner per aksje.

Oljeprisen relativt uendret gjennom dagen. Et fat nordsjøolje (brent spot) omsettes for 107,58 dollar. Den amerikanske lettoljen (WTI) handles for 92,38 dollar per fat.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Ny storeier i Aker Philadelphia

  2. Vurderer å kjøpe skip av Røkke-rederi

  3. Salg ga rekordkvartal for Røkke jr.

  4. Har fortsatt tro på gullmarkedet

  5. Røkke Jr. trosser slak børs