Dette ventes i denne ukens resultatskred

Det er mange godbiter i resultatkalenderen denne uken. Kanskje størst spenning er det knyttet til hva Helge Lund sier om Statoils fremtid.

LEVERER DE? Noen av Norges største selskaper kommer med sine resultater denne uken og den neste.
Publisert:

Denne uken sparkes den norske resultatsesongen for alvor i gang. På programmet står en rekke tungvektere, blant annet den største av dem alle.

Statoil legger fram sine tall for fjorårets siste tre måneder på fredag, og det er knyttet stor spenning til hva konsernsjef Helge Lund sier om fremtiden - den såkalte guidingen.

Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities mener at det viktigste blir guidingen for investeringer og produksjon.

- Vi forventer at Statoil enten skrinlegger helt eller reduserer produksjonsmålet på 2,5 millioner produserte fat i 2020, som er urealistisk i forhold til hvilke investeringer som ville kreves, sier Omdal til E24.

Han forventer også at selskapet vil presentere et lavere investeringsnivå for de kommende årene. Statoil varslet for et år siden et snitt på 21 milliarder dollar i årene 2013 til 2016.

- Både nedsalg av feltandeler i Nordsjøen til OMV og i gassfeltet Shah Deniz i Aserbajdsjan gjør at vi tror guidingen for 2014 vil ligge nærmere den siste guidingen for 2013 på 19 milliarder dollar, sier Omdal.

Ser etter salg

Analytikeren vil ellers følge med på utbyttet og på om Statoil vil presentere et konkret mål for salg av eiendeler.

- Utbyttet for 2013 forventes å bli syv kroner. Dersom Helge Lund ønsker å overstige forventninger blant analytikere og investorer, må selskapet signalisere klarerer mål for avhending av eiendeler og restrukturering av eksisterende virksomheter. De må også kommunisere hvordan gevinsten fra dette skal tilbakeføres aksjonærene, gjennom økt utbytte de nærmeste årene, eventuelt i kombinasjon med tilbakekjøp av aksjer, sier Omdal.

OVERRASKER HAN? Konsernsjef Helge Lund i Statoil legger frem kvartalstall i London fredag.

Selskapet solgte i sommer en rekke lisenser til Wintershall, og reduserte kort tid senere andelen i Gudrun- og Gullfaks-feltene. I november solgte de seg ned på Utsirahøyden og i desember i gassfelt i Aserbajdsjan.

- Vi har sett at andre oljeselskap som Total, Shell og BP har kommunisert finansielle mål for salg av eiendeler og feltandeler, mens Helge Lund tidligere ikke har ønsket å tallfeste dette.

Statoil samler for øvrig inn konsensusestimater fra analytikerne som har dekning på selskapet.

De 32 analytikerne som oppga sine estimater denne gang venter i snitt at Statoils produksjon endte på 1,969 millioner fat oljeekvivalenter per dag.

Stemmer det er det i så fall en økning fra 1,852 millioner fat i tredje kvartal, og Statoil vil da nærme seg produksjonsnivået på 2,032 millioner fat i fjerde kvartal 2012.

Analytikerne venter videre at Statoils resultat før skatt vil ende på 44 milliarder kroner med et resultat på 12,8 milliarder etter skatt.

Tror positiv trend fortsetter

På programmet denne uken står ellers bankkjempen DNB.

- I tredje kvartal overrasket både DNB og Danske Bank med lave nedskrivninger, og den trenden forventer vi vil fortsette for fjerde kvartal. Vi tror tapene kan overraske positivt i DNB, sier analytiker Karl Storvik hos Arctic Securities.

Danske Bank er børsnotert i København.

Analytikeren legger til at DNB er i rute med kapitalkravene, godt hjulpet av blant annet kostnadskutt og noe lavere utlånsvekst.

- Vi har lagt til grunn et utbytte på 2,1 kroner i DNB, på lik linje med forrige år. Dog er det noe rom for høyere utbytte som følge av operasjonelle forbedringer og en styrket kapitalsituasjon, sier Storvik.

- Fokus på organisk vekst

Det er usikkerhet knyttet til Orkla, som jakter en ny konsernsjef etter at Åge Korsvold varslet at han vil trekke seg.

Utover dette venter DNB Markets et «uinspirerende kvartal». De spår at fallende inntjening utenfor kjerneområdet vil gi et lavere driftsresultat før goodwill (EBITA) sammenlignet med tilsvarende periode året før.

Dette til tross for uorganisk vekst innen merkevareområdet (BCG).

Meglerhuset venter at nøkkeltallet vil komme inn på 1.022 millioner kroner i kvartalet.

- En positiv valutakursutvikling er ikke tilstrekkelig til å dekke inn marginpresset, og vi venter dermed også negativ organisk vekst innen BCG, skriver analytikerne i en analyse datert 27. januar.

Les også

- Jeg har ikke pyntet brura

Arctic Securities venter EBITA 1.135 millioner kroner.

- Hovedfokus blir på den organiske veksten i Orkla Brands, mens Sapa og Hydro Power er ventet å leverer stabile resultater. Vi venter at styret vil opprettholde utbyttet på 2,5 kroner per aksje, skriver analytiker Kenneth Sivertsen.

Fisk, papir, medisin og våpen

I FOKUS: John Fredriksens Marine Harvest slipper slitt komplette regnskap for det fjerde kvartalet onsdag.

Onsdag er det duket for tallslipp fra blant andre Marine Harvest, Norske Skogindustrier og Algeta.

For Marine Harvest sin del er katten i stor grad ute av sekken. I midten av januar oppdaterte John Fredriksens oppdrettsselskap markedet med tall fra det fjerde kvartalet, som viste en økning i slaktevolumet i forholdt til tidligere estimater.

Driftsresultatet (EBIT) skal ifølge selskapet ha endt på rundt 990 millioner kroner i årets tre siste måneder.

Les også

Fredriksens oppdrettere inntok New York

Norske Skog har meldt om underskudd ti strake kvartaler.

DNB Markets minner i en analyse datert 31. januar om at det fjerde kvartalet er sesongmessig sterkt for papirprodusenten.

Meglerhuset estimerer et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 214 millioner kroner, drevet av moderat prisøkning på avispapir i Europa og et sesongmessig høyt volum.

- Etter vår mening virker konsensusforventningene for 2014 for høye gitt de dempede prisutsiktene i Europa, skriver analytikerne, som gjentar en salgsanbefaling med et kursmål på tre kroner per aksje.

Les også

Norske Skog fornyer avtaler for ni mrd.

Uken rundes av med blant andre Kongsberg Gruppen fredag. Tidligere denne uken snakket E24 med analytikere som mener at fokus vil være på Kongsberg Maritime.

- Bildet har snudd i det siste, hvor man har gått fra å være bekymret for forsvar til å bli noe mer bekymret for maritime- og offshoredivisjonen, sa analytiker Aleksander Nilsen i ABG Sundal Collier.

- Vi er mindre bekymret for Kongsberg sin forsvarsbusiness etter NASAMS-kontrakten (luftvernskontrakt), som sikrer Kongsberg et godt inntektsnivå de neste årene.

Les også: Rekordkontrakt til Kongsberg

Prøv deg i aksje-NM!

Les også:

Resultatsesongen tiltar i styrkeResultatvarsel fra HexagonData Respons varsler utbytteTankopptur for Stolt-NielsenTelenor-datter varsler utbyttekutt

Publisert:
Gå til e24.no