Kallevig forlater Oljefondet: – En tid for alt

Etter å ha vært sentral i Oljefondets eiendomsinvesteringer det siste tiåret går Karsten Kallevig til den amerikanske eiendomsgiganten Prologis. – Blir rart å forlate dette.

Karsten Kallevig har vært med på å bygge opp Oljefondets eiendomsportefølje. Nå går han til den amerikanske eiendomskjempen Prologis.
Publisert:

Det siste tiåret har Kallevig vært med på å bygge opp Oljefondets eiendomsportefølje fra null til flere hundre milliarder kroner.

Nå starter han som leder for Global Strategic Capital i Prologis den 1. oktober, ifølge en melding.

– Hvordan føles det å slutte i Oljefondet?

– Det er jo selvsagt rart, sier Kallevig til E24.

– Det er et fantastisk sted, og det har vært et privilegium å jobbe med de menneskene og for vår felles sparebøsse. Jeg var heldig å komme inn i 2010 da eiendomsinvesteringene begynte, og har møtt en rekke fantastiske folk som har gjort jobben min lettere. Det er trist og blir rart å forlate dette, men det er en tid for alt, sier han.

Kallevig blir leder for Global Strategic Capital i Prologis. Han får ansvaret for å ekspandere enheten, som forvalter verdier for rundt 730 milliarder kroner og blant annet investerer i USA, Latin-Amerika, Europa og Asia.

– Prologis er verdens største børsnoterte eiendomsselskap, med markedsverdi på rundt 100 milliarder dollar. Mesteparten av verdiene ligger i lagerbygg verden over som de eier og drifter, og en rekke av investeringene er gjort i fellesskap med andre, sier Kallevig.

Selskapet driver flere evigvarende fond med eksterne investorer og flere fellesforetak sammen med aktører som blant andre det norske Oljefondet. Selskapet driver også eksterne børsnoterte eiendomsselskap (såkalte REITs) blant annet i Japan.

– Disse investeringene på totalt rundt 730 milliarder kroner krever en viss oppfølging. Prologis eier også selv mellom 15 og 55 prosent i disse partnerskapene. Min jobb blir å sørge for at disse fondene og partnerskapene går som de skal. Håpet er å utvikle dem videre og hente inn mer kapital, og eventuelt etablere flere, sier Kallevig.

Her er Karsten Kallevig (t.v.) i London i 2011 i forbindelse med Oljefondets første eiendomsinvesteringer i blant annet Regent Street.

– Stolt av det vi har fått til

Karsten Kallevig var med på å bygge opp satsingen på eiendom i Oljefondet fra 2010, og var også sjef for fondets eiendomsenhet Norges Bank Real Estate Management inntil den ble integrert i resten av organisasjonen.

I fjor høst ble han spesialrådgiver for fondets leder Nicolai Tangen.

– Gjennom de ti årene der jeg hadde ansvaret for eiendom, så leverte vi på alt det vi hadde satt oss som mål, og avkastningen var også bedre enn ventet. Jeg er veldig stolt av det vårt eiendomsteam leverte, sier Kallevig.

– Det er ikke alltid at institusjonelle investorer klarer å bli anerkjent globalt som profesjonelle aktører. Jeg er stolt av det vi har fått til, legger han til.

Han har tidligere jobbet for Grove International Partners og Soros Fund Management i Tokyo og London.

Les også

Karsten Kallevig blir Nicolai Tangens høyre hånd

Flytter til USA først om to år

– Skal du og familien flytte til USA?

– I utgangspunktet så blir jeg i Norge i to år, og så flytter vi til USA med hele familien. Jeg har kone, to tenåringsdøtre og en sønn på barneskolen. Prologis har team som sitter både i USA og i Europa, og pandemien har vist at det går an å jobbe forskjellige steder, sier han.

I Prologis skal Kallevig rapportere direkte til konsernsjef Hamid Moghadam.

– Vi er glade for å Karsten inn i selskapet. Jeg kjenner få med hans kjennskap til markedet for eiendom og private investeringer, sier Moghadam i en kommentar.

– Vi tror Strategic Capital-virksomheten har stort potensial for videre vekst, sier han.

Les også

Ti år med eiendomskjøp i Oljefondet: – Avkastningen har vært bedre enn ventet

Samarbeid siden 2012

Amerikanske Prologis er børsnotert og forvalter totalt verdier for nær 170 milliarder dollar (1.500 milliarder kroner).

Oljefondet signerte sin første avtale med Prologis i 2012, og kjøpte da halvparten av en betydelig portefølje på 195 logistikkeiendommer i 11 land i Europa som Prologis skulle forvalte på vegne av samarbeidet.

I 2014 ble Oljefondets eiendomsvirksomhet skilt ut i en egen enhet, som ble ledet av Kallevig. Forvaltningen gikk fra en håndfull ansatte ved starten til 122 ansatte fem år senere.

Det første kjøpet var av en rekke eiendommer i Regent Street i London i 2010. Siden da har fondet hovedsakelig kjøpt bygninger som huser kontorer og forretninger, og store lager- og logistikkbygninger i Amerika og Europa.

Fondet satte opp egne kontorer i Tokyo i 2015 og i Paris i 2018. Fondet hadde lett i tre år etter eiendommer i Asia da det i 2017 gjorde sine første kjøp i Tokyo.

Publisert:
Gå til e24.no