Kontrakt på 186 millioner med ukjent russisk kunde kan bli sanksjonert

Rederiet Viking Supply Ships inngikk kontrakten tidligere denne måneden. Nå kan den bli sanksjonert og kansellert.

HOVEDAKSJONÆR: Christen Sveaas er største eier i Viking Supply Ships.
Publisert: Publisert:

Det Christen Sveaas-dominerte rederiet deler flere detaljer rundt en kontrakt verdt rundt 186 millioner kroner inngått tidligere denne måneden.

I en melding skriver Viking at selskapet kan bekrefte at den nevnte kontrakten er med en russisk kunde, og at arbeidet etter planen skal skje i russiske farvann.

«Viking vurderer at det er veldig sannsynlig at kontrakten vil bli kansellert eller utsatt», står det i meldingen.

USA, EU og Storbritannia har innført en lang rekke sanksjoner mot russiske personer, selskaper, banker og markeder. Sanksjonene har blitt innført etter at Russland invaderte Ukraina, noe som betyr at det er krig i Europa.

Viking har på nåværende tidspunkt ikke informasjon om kontrakten er underlagt sanksjonene, men påpeker at situasjonen er uklar og at den endrer seg fort, ifølge selskapet.

Har ikke vurdert å trekke kontrakten

Viking Supply Ships-sjef Trond Myklebust sier at de ikke vet noe mer konkret foreløpig. Han vil ikke si hvem den russiske kunden er.

– Vil dere vurdere å droppe kontrakten uavhengig av sanksjonene?

– Vi har ikke tatt stilling til det og har ingen ytterligere kommentarer foreløpig, sier Myklebust.

8. februar meldte Viking Supply Ships at rederiet har inngått en kontrakt med et stort anleggsselskap for fire av sine ankerhåndteringsskip som kan bryte gjennom is. Skipene skal etter planen bistå et stort industriprosjekt sommeren 2022 og 2023, med opsjon for ytterligere arbeid i 2024.

Avtalen dekker 240 dager som var fastsatt og muligheter for ytterligere 660 dagers arbeid. Kontrakten er anslått å være verdt 18,5 millioner euro.

Styreleder i selskapet og toppsjef i Kistefos, Bengt Rem, sier følgende om sanksjonsrisikoen.

– Vi forholder oss bare til den faktiske situasjonen , og er av den oppfatning at vi måtte opplyse aksjemarkedet om den åpenbare risikoen som ligger i sanksjonene mot Russland etter deres angrep på Ukraina.

Aksjen steg 32 prosent

Viking Supply Ships er notert på Stockholmsbørsen, der aksjen svinger fredag. Den er omtrent uendret dagen sett under ett. Aksjekursen steg kraftig samme dag som den aktuelle kontrakten ble annonsert. Da var kursen opp 31,6 prosent.

Christen Sveaas’ Kistefos eier 78,8 prosent av Viking Supply Ships.

Viking Supply Ships har en flåte på fire isbrytere (AHST) og to moderne forsyningsskip (PSV). Selskapet spesialiserer seg på arbeid til havs i arktiske og subarktiske områder.

Viking melder at de vil følge lover og regler og har prosedyrer på plass utformet for å sikre samsvar med sanksjoner og embargolover i forbindelse med sitt arbeid.

«Viking overvåker situasjonen tett sammen med sine juridiske rådgivere og vil gi ytterligere informasjon til markedet gjennom pressemeldinger så snart slik informasjon er kjent», står det.

Les også

Dette vet vi om sanksjonene mot Russland

Publisert: