Hydrogen-nykommernes avtaler: Tre av fire uten tallfestede inntekter

Det har vært tett mellom hydrogenselskapene som ble tatt på børs, men lenger mellom kontraktene som genererer inntekter. – Vi er fornøyd med utviklingen, sier hydrogentopp.

HYDROGEN-BREMS: En rekke hydrogenaksjer steg kraftig da de ble notert på Oslo Børs sin markedsplass Euronext Growth, men har falt kraftig etter nyttår.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Hydrogenpro måtte for kort tid siden melde at enda en potensiell storavtale glapp, et kontraktstap som har bidratt til at aksjekursen har rast.

Selskapet er en av flere hydrogenaktører som ble notert da den grønne børsbølgen skyllet over Oslo Børs i fjor.

De fleste nykommerne har imidlertid få håndfaste kontrakter å vise til foreløpig. Det viser en gjennomgang E24 har gjort av avtalene som er meldt inn til Oslo Børs siden noteringene.

Det store flertallet er intensjonsavtaler i forskjellige former, en type som ikke nødvendigvis vil ende med kontrakter som gir inntekter til selskapet.

Les også

Ny skuffelse for hydrogenselskap: Har mistet to av fem storkontrakter

 • De fire hydrogenrelaterte selskapene Everfuel, Teco 2030, Aker Clean Hydrogen og Hynion har så langt kunngjort 27 avtaler, men kun én med tallfestede inntekter.
 • Nevnte Hydrogenpro har annonsert én kontrakt med inntekter, i form av et mindre pilotanlegg ved Herøya Industripark.
 • Et unntak er Hexagon Purus. Selskapet som blant annet leverer komposittbeholdere for hydrogen, har meldt om åtte kontrakter hvor verdien er oppgitt, og fire kontrakter der verdien ikke er oppgitt.
 • Til sammen har de seks hydrogenselskapene kunngjort 49 avtaler, hvorav 39 er uten en tallfestet verdi for selskapet. Det tilsvarer rundt tre av fire avtaler.

Fornøyd med utviklingen

– Vi er fornøyd med utviklingen og har ingen store avvik fra opprinnelige planer, skriver Teco 2030-sjef Tore Enger til E24. Selskapet han leder satser blant annet på en hydrogen-brenselcelle til skip.

Enger trekker også frem at aksjekursen er opp fra fire til 6,6 kroner siden noteringen, samt at «det arbeides i dag med mange prosjekter».

I takt med en nærmest euforisk stemning rundt fornybaraktører steg Teco-aksjen til 13,6 kroner på det høyeste i februar, før aksjen falt kraftig tilbake da luften gikk ut av mange grønne aksjer etter nyttår.

Les også

Fikk kjøpe aksjer med rabatt før milliardavtale: Mystisk aksjonær med rask gevinst i Teco 2030

Teco 2030 ble etablert i 2019, og gikk på børs i oktober 2020. Enger påpeker at selskapet ikke er «leveringsklare i stor skala før i andre halvår 2023», og at «selv da er volumet lavt» fordi produksjonen skal bygges opp.

– Salg av størrelse er ikke forventet eller planlagt før i 2024, skriver han.

FORNØYD: Teco 2030-sjef Tore Enger, her avbildet i september 2020.

Teco 2030 er et av flere selskaper som har sikret seg, eller planlegger å søke, om offentlig støtte.

Senest mandag forrige uke kunne Teco kunngjøre en tildeling på 50 millioner kroner fra Innovasjon Norge til utvikling av brenselceller, årets så langt høyeste beløp for et enkelt prosjekt.

Tilbake i august meddelte Everfuel markedet om lignende planer.

Intensjonsavtalen med Asko gjaldt «utvikling av en felles koordinert plan for å søke Enova om støtte til innkjøp av kjøretøy og etablering av grønn hydrogeninfrastruktur».

Samme dag steg aksjen med 15,8 prosent.

– Dette er stadig i prosess, så jeg kan dessverre ikke si mer konkret om det. Så snart vi har noe å offentliggjøre vil vi naturligvis gjøre det, skriver leder for investorrelasjoner og kommunikasjon Lea Vindvad Hansen i Everfuel, til E24.

Everfuel satser på distribusjon og salg av hydrogen, og ble skilt ut fra hydrogenselskapet Nel og notert i fjor.

Selskapet har så langt ikke meldt om kontrakter som genererer inntekter.

– Hydrogen er et marked i utvikling, og utvikling av kontrakter tar tid, skriver Hansen, som opplyser at Everfuel venter et positivt brutto driftsresultat fra 2023.

– Vi sender alltid ut børsmelding når det er krav om det, men i og med at Everfuel kun er to år gammelt er det naturligvis begrenset hvor mange faste kontrakter som er underskrevet, fortsetter hun.

– Vanskelig å tallfeste

– Grunnen til at vi ikke har meldt noen konkrete beløp til børsen på de avtalene vi har inngått er at disse er vanskelige å tallfeste, skriver Ulf Hafseld.

Han er daglig leder i Hynion, den siste ut i rekken av hydrogennoteringer i april i år, og en leverandør av hydrogen til person- og lastebiler.

Hafseld trekker frem avtaler selskapet har inngått, blant annet en med taxiselskapet Viggo hvor Hynion skal levere drivstoff til hydrogentaxier.

– I første runde tok de i bruk tre biler for å bli kjent med hydrogen, med ambisjon om å øke flåten om dette fungerte bra. Det er uvisst når de gjør denne beslutningen om utvidelse, og videre svært vanskelig å vurdere hvor mye bilene vil kjøre og hvor mye de vil tanke.

Hynion-sjefen fremholder blant annet at «utviklingen i hydrogen-drivstoffmarkedet er vanskelig å forutse», hvilket gjør at Hynion ikke har «spesifisert noe eksakt år hvor selskapet skal gå med overskudd».

I løpet av 2022 skal Hynion etter planen ha åtte hydrogenstasjoner på plass, ifølge Hafseld.

– Utviklingen av Hynion har gått rimelig bra i forhold til de planene vi har lagt. Vi regner med å ha fire stasjoner i drift innen utgangen av året, og at ytterligere fire stasjoner skal være påbegynt eller i drift i løpet av neste år, skriver Hafseld.

Inntekter «fra andre halvdel av 2020-tallet»

Ivar Simensen, pressekontakt for Aker Clean Hydrogen, peker på at selskapets forretningsmodell er å «utvikle, bygge, eie og drifte hydrogenprosjekter i industrielle skala».

Aker Clean Hydrogen (ACH) er en av flere grønne satsinger Kjell Inge Røkkes Aker har stablet på bena det siste halvannet året. Hydrogenselskapet ble tatt på børs i mars i år.

– Det ligger til grunn for selskapets forretningsmodell at inntektene vil komme når anleggene begynner å produsere, og selskapet har et produkt å selge. For ACH sin del betyr det fra andre halvdel av 2020-tallet, skriver Simensen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Hydrogen
 2. Hynion
 3. Teco 2030
 4. Hydrogenpro
 5. Everfuel
 6. Hexagon Purus
 7. Aker Clean Hydrogen

Flere artikler

 1. Hydro og Shell vil satse på grønt hydrogen

 2. Røkkes vind- og hydrogensatsing barbert med 12 milliarder fra toppen

 3. Røkkes grønne selskaper slår seg sammen

 4. Betalt innhold

  Bergenske Greenstat vokser voldsomt. Nå planlegger selskapet å gå på børs.

 5. Betalt innhold

  Her får næringsministeren se en verdensnyhet som kan gjøre alle ferger utslippsfrie