Storebrand utelukker 19 russiske selskaper

En av Nordens største private forvaltere ekskluderer selskaper til en verdi av 1,4 milliarder kroner.

Konserndirektør for Storebrands kapitalforvaltning, Jan Erik Saugestad. Bildet er tatt i 2017
Publisert:

– Russland har med sine handlinger utvilsomt begått et brudd på folkeretten og staters rett til selvstyre. En handling som er tydelig fordømt av det internasjonale samfunnet. Vi har gjort en vurdering av våre investeringer og mener at det er vårt ansvar som bærekraftig kapitalforvalter å reagere, sier Jan Erik Saugestad, konserndirektør kapitalforvaltning i Storebrand.

Storebrand forvalter over 1.000 milliarder kroner og er en av Nordens største private kapitalforvaltere.

Saugestad sier de er dypt bekymret over situasjonen og ikke minst de menneskelige lidelsene til de berørte i regionen.

– Den eskalerende situasjonen vil ha vidtrekkende implikasjoner for verdenssamfunnet og verdensøkonomien i lang tid fremover.

Vedtaket, som trer i kraft umiddelbart, innebærer at Storebrand ekskluderer 19 selskaper til en verdi av cirka 1,4 milliarder kroner.

Utelukkelsene er basert på menneskerettighetsbrudd, innføring av sanksjoner fra det internasjonale samfunnet og den norske regjeringens vedtak om at Oljefondet skal selge seg ut av landet.

– Dette er en ekstraordinær avgjørelse, men vi er i en ekstraordinær situasjon, sier Saugestad.

Oljefondet fryser investeringene

Det norske Oljefondet har startet prosessen med å trekke Oljefondet ut av Russland. Regjeringen har fryst Oljefondets investeringer i landet. Fondet hadde investeringer verdt 25 milliarder kroner i Russland ved nyttår.

Også KLP fryser investeringene i russiske selskaper, før kapitalforvalteren vil selge seg ut av landet. Det innebærer at 22 selskaper utelukkes til en samlet verdi av 500 millioner kroner.

Sjeføkonom tviler på at man får solgt

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets har sagt at det kan bli vanskelig å selge seg ut av det russiske markedet, slik situasjonen er nå.

– Det er for sent nå. Det er ikke sånn at Oljefondet kan finne bakveier for å få penger ut av Russland. Og det kan være de pengene fryses, sier Andreassen til E24.

Moskva-børsen har vært stengt for handel både mandag og tirsdag grunnet krigen i Ukraina.

Publisert:

Her kan du lese mer om