SAS-streiken

Flyanalytiker utelukker ikke SAS-konkurs: – Dyp overlevelseskrise

Flyeksperter frykter at SAS kan få problemer med å hente inn sårt tiltrengt frisk kapital fra investorer etter streiken.

 • Camilla Knudsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Jonas Hagmansen
 • Adeel Tariq
Publisert:

Jacob Pedersen, sjefanalytiker i Sydbank håper SAS kan klare å unngå konkurs etter at streiken ble et faktum mandag ettermiddag.

– Forhåpentligvis kan de unngå det, men det er ikke utelukket. Selskapet vil ha et stort problem, sier han til E24.

På forhånd var det varslet at 900 piloter i Norge, Sverige og Danmark kunne gå ut i streik hvis partene ikke kom til enighet, med hundrevis av innstilte flyreiser som konsekvens.

Jacob Pedersen, sjefanalytiker i Sydbank, håper selskapet kan klare å unngå konkurs.

– Dette er en dyp overlevelseskrise. Pengene vil renne ut av selskapet. Det har det gjort siden den første streikeadvarselen, og gir et stort merkevareproblem, legger han til.

Pedersen frykter at investorene vil være vanskelig å få med nå.

– Fremover vil det bli en form for juridisk prosess, sier han.

– Ødeleggende

Flyekspert Christian Kamhaug tror streiken er ødeleggende for merkevaren og tilliten passasjerene har til selskapet.

– Dette er ikke bra på noen måte når selskapet står i en situasjon hvor man er ute etter å finne en langsiktig løsning for gjeld og med nye eiere, sier han til E24.

Kamhaug tror imidlertid ikke at det er noe umiddelbar fare for konkurs.

– SAS har klart seg gjennom streik før, de har penger på bok og en del fly vil fortsatt gå, sier han.

Flyanalytikeren viser til pilotstreiken i 2019, som varte i seks dager og kostet selskapet rundt 700 millioner kroner. Han tror denne streiken kan koste i underkant av det, beroende på hvor lenge den varer.

– Det er dramatisk for familier som skal på ferie, men de vil nok tilgi selskapet etter hvert. Det er vanskeligere å få investorer til å gå inn med friske penger når det er gnisninger, for å si det pent, mellom fagforeninger og ledelsen.

– Hvor lenge tror du en streik kan vare nå?

– Seks dager var en lang streik, og det pleier ikke å vare så lenge når du har en streik som lammer selskapet på denne måten.

FLYEKSPERT Christian Kamhaug tror ikke det er noe umiddelbar fare for konkurs, til tross for at streiken lammer SAS i høysesongen.

– Usannsynlig at SAS går tom for penger

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair tror heller ikke konkurs er sannsynlig med det første. Han påpeker at SAS hadde over 8 milliarder svenske kroner i likviditet ved utgangen av andre kvartal.

– I tillegg har mai og juni vært relativt gode måneder inntektsmessig for SAS, derfor er det ikke sannsynlig at SAS går tom for likviditet på grunn av streiken, sa han til E24 før helgen.

– Derimot kan en streik få større konsekvenser på sikt, hvis SAS Forward-planen ikke kan gjennomføres, noe som kan sette SAS konkurransedyktighet og finansiell bærekraft under press i fremtiden, tilføyer han.

SAS-aksjen faller i underkant av fem prosent på Oslo Børs i ettermiddagstimene.

Lønn og arbeidstid

Meglingen mellom SAS-pilotene og det kriserammede flyselskapet i årets lønnsoppgjør har pågått hos arbeidsgiverorganisasjonen Svensk Næringsliv i Stockholm.

Forhandlingene har dreid seg om pilotenes lønn og arbeidstider, og fagforeningene har vært særlig kritiske til at SAS har ansatt piloter i datterselskaper med andre vilkår enn morselskapet.

Fristen var først satt til midnatt natt til onsdag, men ble utsatt i tre dager. Natt til lørdag ble partene så enige om å forhandle videre frem til lørdag, og så ble fristen utsatt til mandag klokken 12.

Les også

Mulig SAS-streik: 585 flyginger kan bli kansellert før fredag

Les på E24+

Fare for pilotstreik: Dette krangler de om

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. SAS-streiken
 2. SAS
 3. Streik
 4. Flyselskaper

Flere artikler

 1. – Vil være den mest skadelige konflikten i SAS’ historie

 2. Norske SAS-pilotforeninger om streiken: – Litt absurd

 3. Betalt innhold

  Eksperter utelukker ikke Eurobonus-salg: – Lufthansa vil være interessert

 4. Betalt innhold

  SAS-krisen forklart: Streikefare, redningsplan og veien videre

 5. SAS ber pilotene avslutte streiken: – Trenger å dele på byrden