Dobling i boks: Her er årets fiskesprett på Oslo Børs

Den sterkeste sjømataksjen i 2021 lager ikke fisk i det hele tatt. Christian Bekken og familien sitter på aksjer for 5 milliarder etter kursrally i emballasjegiganten Bewi.

KASSASUKSESS: Emballasjekonsernet Bewi, som blant annet leverer fiskekasser til oppdretteren Salmar, er mer enn doblet på børs hittil i 2021.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

– Aksjekursen kan jeg ikke kommentere utover å tenke at det er hyggelig at det er positiv interesse for selskapet, sier Christian Bekken, adm. direktør i Bewi, til E24.

Et drøyt år etter børsnoteringen av det Frøya-baserte selskapet, som er blant verdens ledende produsenter av fiskekasser, har aksjekursen skutt fart i et rasende tempo.

Mandag morgen er kursen opp nye 11 prosent, og har dermed lagt på seg 79 prosent bare den siste måneden.

Mens den brede sjømatindeksen på Oslo Børs har klatret 17 prosent siden nyttår, er Bewi opp hele 130 prosent i samme periode.

I markedsverdi tilsvarer det et hopp fra 3,6 til 8,1 milliarder kroner. Gründer-familien Bekken eier 62,3 prosent av Bewi, og sitter dermed på aksjeverdier for fem milliarder.

– Vi har drevet selskapet i 40 år, og som eiere er vi «in it for the long run», sier Bekken.

Høy etterspørsel og sterke resultater

Bewi ble startet av Svenn Bekken og hans svoger, Salmar-gründer Gustav Witzøe, i 1980.

Etter å ha slått seg opp på fiskekasser av isopor til oppdrettsnæringen, har selskapet utviklet seg til å bli en totalleverandør av emballasje og isolasjonsløsninger, med fabrikker over hele Europa.

Bak den sterke aksjekursutviklingen ligger solid vekst for forretningene i første halvår, med omsetningsøkning på 65 prosent og driftsresultatet opp 58 prosent.

Tallene for andre kvartal var så sterke at Bewi-sjefen ble sitert i Finansavisen på at de var «uforklarlig gode».

– Det jeg mente å si var at vi så en uventet økning i etterspørselen i visse markeder, særlig for byggevarer, som vi ikke hadde noen god forklaring på. For en aktør som er så diversifisert som oss, er det noen ganger vanskelig å se totaliteten, sier Bekken.

BEST I KASSEN: Christian Bekken (t.v.) er adm. direktør i Bewi, som ble grunnlagt av hans far Svenn (t.h.) og Salmar-gründer Gustav Witzøe i 1980.

Han understreker imidlertid at salgsvolumet nå har stabilisert seg på et relativt høyt nivå.

– Vi sa etter andre kvartal at markedene for emballasje og isolasjon ser sterke ut også for andre halvår, sier Bekken.

Nær nytt oppkjøp

I slutten av august kjøpte Bekken-familiens investeringsselskap Frøya Invest en aksjepost i Bewi på seks prosent av en annen stor aksjonær, oppkjøpsfondet Verdane.

Aksjene ble kjøpt til 29,5 kroner per stykk, og ga et utlegg på 200 millioner kroner.

Noen uker senere står kursen i 52,2 kroner, og Frøya Invest har dermed fått en papirgevinst på nær 150 millioner på Verdanes bekostning.

– Hvorfor valgte dere å kjøpe Verdanes aksjer, i stedet for å la disse bli solgt fritt i markedet? Har dere ikke et mål om å øke omsetningen i aksjen gjennom mer fri flyt?

– Det var vel en kombinasjon av at vi selv er hungrige på flere aksjer og er positive til fremtiden, samt at vi er klar over at det har vært en bekymring i markedet rundt Verdanes forventede nedsalg, og at dette ville påvirke kursen negativt. For vår del var dette en offensiv handling, ikke en defensiv handling, sier Bekken.

Vekst gjennom oppkjøp er en sentral del av Bewis strategi. Hittil i år har selskapet kjøpt seg inn i danske Honeycomb for en ukjent sum, samt 54 prosent av polske Izoblok for 16,5 millioner euro.

Før helgen meldte selskapet at det er i sluttforhandlinger om et oppkjøp av et isolasjonsselskap fra Benelux-regionen i Europa, og forventer å signere en avtale i løpet av oktober.

– Vi vil fortsette å gjøre oppkjøp som styrker vår markedsposisjon i de segmentene og geografiske områdene vi opererer i, sier Bekken.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bewi
 2. Verdane
 3. Frøya
 4. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Milliardærøya

 2. Witzøe-konsernet økte milliardoverskuddet i fjor

 3. Betalt innhold

  Slik bygget Gustav Witzøe milliardformuen

 4. Slik bygde Helge Gåsø en ny oppdrettsgigant

 5. Gustav Magnar Witzøe legger 110 mill. i ny veldedig stiftelse