Kronekursen

Norges Bank holder kronekjøpene uendret på 1,7 milliarder

Norges Bank vil fortsatt kjøpe kroner på vegne av staten for 1,7 milliarder per dag i oktober.

KRONEKJØP: Sentralbanken kjøper daglig kroner i markedet på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Norges Bank vil kjøpe kroner for 1,7 milliarder per dag i oktober, uendret fra september, ifølge en melding fra sentralbanken.

Norges Bank veksler valuta på vegne av staten, slik at oljeinntekter i utenlandsk valuta kan brukes over statsbudsjettet.

På forhånd ventet DNB Markets at kjøpene ville reduseres med 200 millioner kroner per dag til 1,5 milliarder.

«Oppgangen i oljeprisene og særlig gassprisene i år vil bidra til økte skatteinntekter til staten fra petroleumsselskapene og et mindre behov for å veksle valuta fra oljefondet til kroner», skrev meglerhusets seniorøkonom Kyrre Aamdal i morgenrapporten før sentralbankens annonsering.

Han tilføyer at noe av den økte skatteinngangen kan komme allerede i år, og i så fall tilsier det at Norges Bank ikke vil trenge å kjøpe et like stort kronebeløp på vegne av staten som før anslått.

Les på E24+

Kommentar: Særdeles lite sannsynlig at både den norske og den svenske sentralbankens renteprognose vil slå til

Påvirkes av neste års budsjett

«Størrelsen på kronekjøpene vil også påvirkes av hvordan statens inntekter og utgifter ser ut til å forløpe i år. Her har nok Finansdepartementet laget nye beregninger i forbindelse med neste års budsjett, men vi vet ikke hvordan dette vil påvirke kronekjøpene den neste måneden», skrev Aamdal videre.

Som følge av coronakrisen økte sentralbanken kronekjøpene til en ny rekord på 2,5 milliarder kroner per dag i juli i fjor, for å kunne overføre penger til regjeringen og dekke den kraftig økte oljepengebruken.

Utover høsten ble kjøpene redusert til 500 millioner per dag på det laveste, før de økte igjen i januar.

Svakere krone

Kronen har svekket seg betydelig mot både euro og dollar de siste dagene, samtidig med uro i aksjemarkedene og svingninger i oljeprisen.

«Kronen kan lide litt på grunn av månedsskiftet og investorenes behov for rebalansering av posisjonene. Hvis i tillegg Norges Bank i dag annonserer lavere daglige kronekjøp, kan det bidra til ytterligere kortsiktig kronesvekkelse», skrev DNBs Aamdal.

En euro koster nå 10,19 kroner, 17 øre mer enn på det sterkeste i kjølvannet av Norges Banks renteøkning sist torsdag. Kursen er dermed tilbake på nivået i dagene før rentemøtet forrige uke.

En dollar ligger på 8,78 kroner, over 20 øre dyrere enn i starten av uken.

Norges Bank: Valutatransaksjoner i oktober 2021
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Norges Bank
 3. valuta
 4. Oljefondet
 5. Norsk krone
 6. Kronekurs

Flere artikler

 1. Norges Bank varsler milliardkutt i kronekjøp

 2. Norges Bank vil kjøpe kroner for 1,7 milliarder per dag i september

 3. Norges Bank dropper kronekjøp: – Fortsatt en bom

 4. Norges Bank dropper kronekjøp i hele desember

 5. Norges Bank vil kjøpe 250 millioner kroner per dag i januar