BI-ekspert om Mybank-styreleder: – Svært problematisk sammenblanding

BI-lektor og NHH-professor mener Mybanks styreleder burde erklært seg inhabil da styret i banken godkjente et «unormalt stort lån» til ektefellens venninne.

DYRT: Tjuvholmen utenfor Aker Brygge i Oslo sentrum innehar noen av landets dyreste og mest eksklusive leiligheter. Innfelt: Styreleder Espen Aubert i Mybank, som sier han har valgt å trekke seg fra vervet, og pokerspiller Aylar Lie.
 • Eirik Billingsø Elvevold
 • Fredrick Chr. Ekeseth
Publisert:

Mybanks styreleder Espen Aubert sier han velger å trekke seg etter at styret i banken foreslo å bytte ham ut på en ekstraordinær generalforsamling 19. november.

Aubert går av dagen etter at E24 skrev at han ga et privat lån til Aylar Lie uten at hele Mybanks styre ble informert. Heller ikke bankens ledelse fikk vite om lånet.

Finanstilsynet har bekreftet at de undersøker saken, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Aubert ga Lie det private lånet etter at styret i Mybank godkjente et «unormalt stort» lån til Lie.

Aubert og Lie kjenner hverandre privat. Bilder i sosiale medier viser at Lie deltok i Auberts bryllup ved Comosjøen i Italia i 2017.

– Det er ingen hemmelighet at hun er en venninne av min kone, skrev Aubert til E24 tidligere denne uken.

Lie brukte pengene til å kjøpe en luksusleilighet til 34 millioner kroner på Tjuvholmen i Oslo. Leiligheten skal nå være solgt igjen, for 40 millioner kroner, ifølge E24s opplysninger.

Les også

Mybank-styreleder går av etter Aylar Lie-lån

– Vitner om dårlig rolleforståelse

Høyskolelektor Frode Solberg på BI er ekspert på styrearbeid og nasjonalt fagansvarlig for handelshøyskolens styrekompetanseprogrammer.

Solberg mener det var et «riktig tiltak» av Mybank å bytte ut styreleder Aubert og deler av styret.

– Hvor problematisk er det at Aubert som styreleder var med på å godkjenne et «unormalt stort lån» til Lie med tanke på at hun er venninne av ektefellen hans?

– Dette mener jeg er en svært problematisk sammenblanding som vitner om dårlig rolleforståelse. Ikke minst i et selskap som er avhengig tillit og troverdighet i sin tjenesteutøvelse. At informasjon heller ikke synes håndtert bra, forsterker dette.

Høyskolelektor Frode Solberg ved Institutt for rettsvitenskap og styring på BI. Solberg er nasjonalt fagansvarlig for handelshøyskolens styrekompetanseprogrammer og forfatter av boken «Styrearbeid – styreutvikling – styreledelse».

På spørsmål om Auberts private lån, som var ukjent for deler av styret, påpeker høyskolelektoren at informasjon skal gis til hele styret samtidig og på samme måte til alle.

– Så dette er ikke bra, skriver han i en e-post.

Styreleder mener han var habil

Aubert mener han var habil da Mybank-styret godkjente lånet til Lie.

– Jeg skjønner at spørsmålene om habilitet kan stilles, men jeg var habil i min rolle i kredittprosessen, skriver Aubert i en e-post til E24 torsdag kveld.

Espen Aubert.

– Situasjonen med den private mellomfinansieringen dukket derimot opp senere, da hennes egenkapital ble forsinket utbetalt til leilighetsoppgjøret, skrev Aubert til E24 tidligere denne uken.

– Ett annet styremedlem var kjent med det private lånet, både pant og utbetaling. Sett i etterpåklokskapens lys, så burde hele styret fått informasjonen før pantet ble etablert, skrev han.

Ifølge Aubert bedret lånet posisjonen til banken, samtidig som Lie unngikk et potensielt dekningssalg.

– Det var god sikkerhet for lånet og alle kommer styrket ut. Et interessesammenfall, skrev Aubert.

Les også

Mybank-styreleder går av etter Aylar Lie-lån

NHH-professor: – Burde erklært seg inhabil

Finansprofessor Karin S. Thorburn ved NHH sier at det fremstår som Aubert og Lie har en relasjon – selv om det bare er snakk om styreleders kone.

– Da styret i Mybank godkjente lånet, mener jeg styreleder burde erklært seg inhabil og ikke deltatt i diskusjonen eller beslutningen, sier Thorburn.

Professor Karin Thorburn ved Institutt for Finans på NHH.

Hun forklarer at det er en selv som skal vurdere egen habilitet og hvor nær relasjon man har med en person.

– Men sett utenfra virker denne relasjonen litt for nær. Det at styreleder valgte å gi Lie et privat lån i ettertid, styrker inntrykket av at de har nær kjennskap til hverandre, sier Thorburn.

– Det er ikke sikkert at styret ville tatt en annen beslutning selv om Aubert hadde erklært seg inhabil. Men hvis han hadde gjort det, ville han vært helt trygg.

E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt våre journalister på eirik.elvevold@e24.no eller fredrick.christian.ekeseth@e24.no, eller på kryptert melding via WhatsApp/Signal til +4748098064.

Les på E24+

Det er godt Mybank er en miniputt-bank

– Høres ut som om konkurrerende virksomhet

Professor Thorburn kan ikke se Aubert er nødt til å informere styret som en direkte konsekvens at han har lånt ut penger til noen han kjenner.

– Men det høres ut som om han driver med konkurrerende virksomhet privat ved å gi lån til samme kunde i samme marked, sier hun.

– Han ga et privat lån som hadde andreprioritet, så han gjorde ikke skade på banken. Men det er litt oppsiktsvekkende at han gir lån til samme kundemasse. Det er nok en grunn til å informere styret og ledelsen i banken, sier hun.

Hun mener det også er potensielt problematisk at Aubert har dekket Aylar Lies manglende egenkapital.

– Du må jo ha en viss egenkapital og betjeningsevne for å få et lån. Banken skal ta hensyn til hele lånebyrden til kunden. Og igjen: det at han tar ansvar for hennes egenkapital, får det til å fremstå som om de har en nærere relasjon enn han påstår.

– Det skal litt til å hjelpe noen med egenkapitalen. Det er kanskje noe man gjør for sine barn, sier Thorburn.

– Skulle gjerne vært saken foruten

Tidligere torsdag – etter at Mybank innkalte til ekstraordinær generalforsamling – ga Aubert følgende uttalelse til E24 i en e-post:

– Jeg skulle selvsagt vært denne saken foruten, og det er mitt valg å tre til side. Jeg har vært midlertidig styreleder siden sommeren, hvor det har vært velkjent at planen var å finne nye styremedlemmer før jul.

– Som aksjonær er vi fornøyd med å ha fått på plass Madiha Ghazanfar og Trond Bentestuen med deres sterke bakgrunn og bankerfaring.

Aylar Lie ønsket ikke å kommentere kjøpet av leiligheten da E24 kontaktet henne tidligere denne uken, utover av hun kjøpte leiligheten «kun som en god investering». Hun ønsket heller ikke å kommentere nyheten om at Aubert vil fratre som styreleder.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Styrearbeid
 2. Aylar Lie
 3. Bank
 4. Lån
 5. Bolig
 6. Boliglån
 7. Tjuvholmen

Flere artikler

 1. Banktopp finansierte Aylar Lies luksuskjøp – uten å informere banken

 2. Mybank-styreleder går av etter Aylar Lie-lån

 3. Finanstilsynet krever at Espen Aubert stanser lånevirksomhet

 4. Finanstilsynet krever store endringer i Mybank-styret

 5. Mybank har pant på 33 mill. i boligen til styreleder-partner