NOD om chip-kampen mellom USA og Kina: – Forbereder oss på at det kan bli vanskeligere
Nordic Semiconductor (NOD) faller kraftig på børsen til tross for rekordomsetning, men med fortsatt forsyningsproblemer.
Det norske databrikkeselskapet leverte rekordtall for tredje kvartal, men globale forsyningsproblemer bremser fortsatt utviklingen. I tillegg truer både tøffere økonomiske tider og globale konflikter.
– Vi blir ikke upåvirket av det, sier NOD-sjef Svenn-Tore Larsen til E24 etter kvartalspresentasjonen.
Han understreker at selv om guidingenguidingenveiledning om forventede resultater fremover er litt mer forsiktig, så er han optimist.
– Vi ser fortsatt sterk etterspørsel. Selv om noen av våre kunder blir «softere»«softere»svakere, har vi heldigvis en rekke globale kunder som har behov for større volum. Etterspørselen er fortsatt større enn vi klarer å levere, sier han videre.
Aksjeskolen #7: Derfor bør du følge innsidehandlerne
NOD produserer databrikker (chips), såkalte halvledere eller semiconductors, som er viktige deler i blant annet PC-er, spillkonsoller, biler, smarttelefoner, leker og helsesensorer.
– Hvordan blir dere påvirket av inflasjonen?
– Vi får også høyere kostnader som vi må videreføre til våre sluttkunder, men det er det forståelse for fordi det har vært en knapphet, og det er ikke bare å bytte oss ut med en annen leverandør, sier Larsen.
Globale konflikter
Selv om NOD har sitt hovedkontor i Trondheim, har selskapet 1.300 ansatte spredt utover Europa, Amerika og Asia. Materialet til databrikkene kommer hovedsakelig fra Taiwan, og de selger til kunder over hele verden. NOD er dermed i stor grad et globalt selskap.
I dagens resultatrapport opplyses det at selskapet fortsetter å følge potensielle konsekvenser av geopolitisk risiko som krigen i Ukraina, den økende spenningen mellom Kina og Taiwan, samt den pågående kampen i USA for å beskytte nasjonal sikkerhet ved å pålegge eksportkontroller knyttet til Kina, med potensielle implikasjoner for den globale forsyningskjeden av halvledere.halvledere.semiconductors, databrikker/chips
Tidligere denne måneden innførte USA nye restriksjoner på eksport av databrikker til Kina. Det førte blant annet til at en av verdens største produsenter, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), falt tungt på børsen. Det er også dette selskapet NOD får brikker til sin produksjon fra.
– Vi har brukt flere dager med advokater for å se hvilke praktiske følger det får for oss, men foreløpig har det ingen direkte påvirkning på vår virksomhet, sier Larsen.
– Men vi forbereder oss på at det kan bli vanskeligere, for vi kan ikke se bort fra at det komme nye reguleringer, legger han til.
Larsen er åpen for at det kan påvirke noen av kundene til NOD, men er ikke nevneverdig bekymret for dette, da selskapet har liten kundebase i Kina.
Forsyningsproblemer
Aksjen er blant dagens klare tapere på Oslo Børs, med et fall på rundt 12 prosent til 130 kroner.
Analytiker Lars Devold i Kepler Cheuvreux viser til fortsatte forsyningsproblemerforsyningsproblemertildeling av wafere (halvledere av silisium) som er en helt nødvendig innsatsfaktor, stort fall i ordrereserven, lavere enn ventet inntektsguiding for fjerde kvartal og skuffende totalresultat etter skatt, som forklaringer på børsfallet.
– Til tross for at selskapet gjorde det vesentlig bedre enn ventet på ebitda-nivåebitda-nivåBrutto driftsresultat, det vil si resultat før renter og skatt (earnings before interest and tax) , var utviklingen negativ i de fleste hovedvariablene som markedet fokuserer på (det nye vekstområdet Cellular IoTCellular IoTen måte å koble fysiske ting (som sensorer) til internett via mobiltelefonnettverket, ordrereserve, guidingguidingveiledning, anslag og forsyningssituasjonen), skriver han i en analyse.
– Ordrereserven uthules raskere enn forventet, samtidig fortsetter forsyningsbegrensninger på bluetooth-produktene å begrense selskapets inntekter.
Selv om både inntekter og driftsresultat var bedre enn ventet, endte resultatet etter skatt på betydelig lavere enn ventet. Hovedforklaringen på dette er at dollaren har styrket seg. Selskapet rapporterer i dollar, men skatter i norske kroner.
Kepler Cheuvreux har en hold-anbefaling på NOD, med kursmål på 165 kroner.