Silicon Valley Banks toppsjef dumpet aksjer
Kun to uker før Silicon Valley Bank kollapset, solgte administrerende direktør Greg Becker aksjer for 38,4 millioner kroner.
Fredag ble nisjebanken Silicon Valley Bank (SVB) stengt ned av USAs myndigheter. Det er den største banken som har gått over ende siden finanskrisen i 2008.
Bankkollapsen har ført til uro i de amerikanske og europeiske aksjemarkedene.
Under to uker før SVB måtte stenge dørene, solgte administrerende direktør Greg Becker aksjer i selskapet for 3,6 millioner dollar, ifølge Bloomberg. Det tilsvarer 38,4 millioner kroner.
- Salget av de 12.451 aksjene skjedde 27. februar. Det var første gang på mer enn ett år at Becker solgte aksjer i morselskapet SVB Financial Group.
- Planene om aksjesalget ble lagt den 26. januar. Becker benyttet seg av en regel som lar innsidere planlegge forhåndssalg av aksjer.
Hadde ikke nok penger
Onsdag 8. februar sendte Silicon Valley Bank et brev til sine aksjonærer. Der sto det at banken ville hente over to milliarder dollar for å dekke et milliardtap. Det sendte SVBs aksje i fritt fall – til tross for at Becker oppfordret kundene sine om å ikke ta ut pengene sine.
Bekymrede kunder strømmet likevel til for å ta ut penger, og to dager senere tok det amerikanske sikringsfondet FCID over banken. Ifølge myndighetene i California hadde banken til slutt ikke nok penger til å betale det de skyldte.
Mange av bankens kunder var teknologibedrifter, som hadde plassert enorme summer i banken. Banken hadde igjen investert store deler av innskuddene i obligasjoner, som har falt i verdi på grunn av høyere renter.
For å betale ut penger til kundene, ble banken nødt til å selge obligasjoner med tap, og uroen spredte seg og ble til et såkalt «bank run».
– Ikke ulovlig
SVB har ikke svart på Bloombergs spørsmål om konsernsjefen var klar over bankens planer om å hente penger på det tidspunktet han planla å selge aksjene.
Bloomberg skriver videre Beckers salg av aksjer i morselskapet ikke er ulovlig. Samtidig er det flere som kritiserer ordningen som tillater forhåndssalg av aksjer.
– Selv om Becker kanskje ikke forutså hva som ville skje, er kapitalinnhentingen vesentlig. Dersom banken diskuterte å hente penger på det tidspunktet Becker bestemte seg for å selge aksjer, er det svært problematisk, sier Dan Taylor, professor ved University of Pennsylvanias Wharton School, til Bloomberg.