INVESTORENE SPENTE PÅ USA-VALGET: - Obama kan være farlig

Norske aksjeeksperter strides om Barack Obama eller John McCain vil være best for aksjemarkedet.

Publisert:

Aksjemarkedet stålsetter seg for en lang valgnatt i USA tirsdag. Hva som blir utfallet her, kan prege aksjemarkedet verden over.

- Presidentvalget er viktig, og jeg regner med at handelen på Wall Street utover kvelden vil preges av det. Det blir neppe store utslag før en president er klar, sier aksjesjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets til E24.

Det samme mener analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

- Mye tyder på at verdens investorer vil være avventende denne dagen ettersom det endelig er duket for presidentvalg i USA, skriver Berntsen i sin morgenrapport.

Følg markedet minutt for minutt med E24 Børs

- Obama best

Karstensen mener en Obama-seier vil være best for aksjemarkedet.

- Iallefall om vi ser på historien. Endringer fra en republikansk til demokratisk president - og motsatt - har hatt en klar positiv virkning på markedene tidligere, sier Karstensen.

Det tror derimot ikke sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities. Han mener markedet heller svakt mot å foretrekke en McCain-seier.

- Obama kan være farlig. Han har uttalt seg positivt til proteksjonistiske tiltak, som kan sette begrensninger på handelen. Det er ikke hva investorer liker å høre, sier Hermanrud til E24.

Les kommentaren fra Røe Isaksen: Obama vil skuffe mange

Ingen avklaring verst

Både Hermanrud og Karstensen mener det verste resultatet er intet resultat. Skrekken er år 2000, da det tok svært lang tid å få avklart om Al Gore eller George W Bush gikk av med seieren.

- Det å få stabilitet er viktig. Usikkerheten i markedet øker bestandig når en avklaring trekker ut, sier Karstensen.

- Noe markedet virkelig ikke setter pris på, er jo usikkerhet, sier Hermanrud.

Aksjestrateg Bernard McAlinden i NCB Stockbrokers mener også at et tydelig resultat, uansett retning, er det som er det viktigste for aksjemarkedet.

- Det er en underforstått oppfatning at situasjonen ikke var bra uansett, og mitt inntrykk er at folk vil ha en med energi til å endre på ting - inkludert markedene, sier McAlinden til Reuters.

Les også: Har oddsen mot seg

- Obama-seier priset inn

Hermanrud tror ikke at presidentvalget vil være særlig viktig for markedet.

- Det kan godt hende vi ser det brukes som en unnskyldning for oppgang eller fall, men jeg tror effekten vil være begrenset. Markedet har nok allerede i en betydelig grad priset inn Obama-seier, og det er nok hva vi får, sier sjefstrategen.

Flere E24-nyheter

Publisert: