Kjempedebut for Alibaba «hjemme» i Hongkong

Asias mest verdifulle selskap gjør en brakdebut på hjemmebane. Årets største notering kan være gull verdt for Hongkong-børsen.

YE AUNG THU / AFP
 • André Haugen
Publisert:,

Styreleder Danial Zhang i Alibaba klubbet den tradisjonelle kinesiske gongen tirsdag morgen, og sparket med det i gang handelen etter det som så langt er årets største børsnotering.

Den kinesiske netthandelskjempen har vært notert på New York-børsen siden 2014, men har nå «vendt hjem» til Hongkong, og hentet over 100 milliarder kroner fra investorer i prosessen.

Investorene har tatt selskapet svært godt imot, og har sendt aksjen opp 6,88 prosent fra noteringskursen.

– Vi kom hjem. Vi kom tilbake for å bli notert i Hongkong, sa styreformann Zhang til rungende applaus, ifølge Bloomberg.

Han sa også at noteringen gjør opp for børsnoteringen i New York for fem år siden. Den gang hentet selskapet 230 milliarder kroner i det som var verdens største børsnotering.

Godt nytt for Hongkong

Men grunnleggeren, milliardæren Jack Ma, har lenge hatt en drøm å være børsnotert nærmere hjemlandet.

Noteringen i Hongkong er også svært godt nytt for børsen, som leverte de svakeste resultatene på tre år etter å ha tapt i et forsøk på å kjøpe London-børsen i september.

Demonstrasjonene som har herjet Hongkong har ikke gjort det bedre.

– Jeg applauderer Alibaba for å gå til det skrittet å noteres i Hongkong på et tidspunkt der mange har mistet tilliten til det som skjer i Hongkong som et marked, sier porteføljeforvalter Mary Manning ved Ellerston Capital til CNBC.

Gigantnoteringen er ventet å øke interessen blant investorer for handel på Hongkong-børsen, og kan i tillegg bidra til å lokke til seg andre selskaper, som teknologienhjørningene Didi Chuxing og Tiktok-eier Bytedance.

Investorer og analytikere hyller beslutningenNoteringen var Hongkong-børsens største siden 2010 (for abonnenter)Større en børsnoteringen av Uber (for abonnenter)

Her kan du lese mer om

 1. Alibaba
 2. Hongkong
 3. Børsnotering
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Alibaba-gründer før børsnotering: – Blir den største i menneskets historie

 2. Kinas rikeste mot tidenes største børsnotering

 3. Alibaba falt etter trøbbel for gigantnotering

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Dette må du vite om verdens største børsnotering

 6. Betalt innhold

  Dette er opprykkskandidatene på minibørsen Merkur Market