Bestikkelsene i Namibia

Økokrim etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia

DNB har havnet i hardt vær etter korrupsjonsavsløringene om islandske Samherji. Nå starter Økokrim en etterforskning av storbanken.

DNBs konsernsjef Kjersti Braathen.

Terje Pedersen
 • Anders Nybakken Kvale
 • Sindre Hopland
Publisert:

Økokrim etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia, opplyses det i en melding torsdag ettermiddag.

– Målet med etterforskingen er å finne ut hva som har skjedd, og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset. Vi er i en tidlig fase, og kommer ikke til å gi mer informasjon om etterforskingen nå, sier fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe.

Økokrim sier de går ut med nyheten etter avtale med DNB, og ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i meldingen.

– Vi har hatt god dialog med Økokrim hele veien og at de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten, uttaler informasjonsdirektør Even Westerweld i en epost.

De siste ukene har det kommet frem i dokumenter lekket til Wikileaks at DNB har vært sentral i transaksjoner hvor blant annet namibiske embetsmenn skal ha fått betalt bestikkelser av den islandske fiskegiganten Samherji i forbindelse med fiskekvoter.

Kan ikke utelukke «forbedringspunkter»

Når Økokrim nå har bestemt seg for å etterforske saken, betyr det normalt at det føres avhør av mistenkte og vitner, i dette tilfelle DNB-ansatte. Det kan også bety beslag av PC-er, mobiler og andre databaser.

Westerveld påpeker i meldingen at DNB som  èn av Samherjis bankforbindelser har en viktig rolle i å bidra til at alle fakta kommer på bordet.

– Vi kan ikke utelukke at våre egne undersøkelser vil identifisere forbedringspunkter i bankes arbeid. Samtidig er det viktig å minne om at det ikke er en norsk bank som er anklaget for korrupsjon eller hvitvasking, men et islandsk fiskeriselskap, sier han.

Selskapet ha brukt DNB til å sende bestikkelsene gjennom skatteparadis.

Selv har banken sagt at den ikke kan gi opplysninger om enkeltselskaper, mens korrupsjonseksperter krever etterforskning av DNB og Finansdepartementet ber banken legge «alle fakta på bordet».

Les også

Anklaget for korrupsjon - trekker seg fra nytt styreverv

Brukte år på å stenge kontoer

Tirsdag meldte NRK at DNB brukte flere år på å stenge kontoene knyttet til hvitvaskingsskandalen som det islandske fiskerikonsernet Samerherji er involvert i.

DNB gjennomførte en kundeoppdatering av selskapet Cape Cod i 2015, men fikk ikke vite hvem eieren var. Ifølge hvitvaskingsloven skal de reelle rettighetshaverne til kontoen oppgis.

I 2017 spurte DNB igjen hvem eieren var, og da kom det frem at Cape Cod utgjorde høy risiko.

Først året etter ble kontoene stengt, etter at DNB gjennomførte en etterforskning av selskapet i kjølvannet av at en transaksjon ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bestikkelsene i Namibia
 2. DNB

Flere artikler

 1. Aksjonær om DNB-etterforskning: – Viktig at ledelsen tar dette på alvor

 2. DNB-aksjen falt etter Økokrim varslet etterforskning

 3. DNB-sjefen om hvitvaskingsanklager: – Jobber for å få frem all informasjon

 4. Betalt innhold

  Økokrim etterforsker DNB i forbindelse korrupsjonsanklager mot islandsk fiskerigigant

 5. Tidligere Økokrim-topp: – Ikke overrasket