Børsåret 2019: – All grunn til å sprette champagnen

Med en oppgang på 17 prosent på Oslo Børs har investorene all grunn til å være fornøyde, særlig hvis de i tillegg har spredd risikoen internasjonalt, mener Kristin Skaug i AksjeNorge. – 2020 blir knallspennende, sier hun.

Kristin Skaug, leder for AksjeNorge, mener 2020 blir et svært spennende år for aksjemarkedet.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs nærmer seg ny rekord etter å steget nær 17 prosent til 931 poeng i 2019. Dermed er også mye av det tapte mot slutten av fjoråret nå tatt tilbake.

Toppnoteringen på 946 poeng ble nådd i september 2018, men totalt endte fjoråret likevel med et fall på 1,8 prosent.

– Du bør være fornøyd med 17 prosent avkastning, for det er lett å glemme at normalen ikke er så høy, med mindre du tar veldig høy risiko, sier AksjeNorges leder Kristin Skaug til E24.

På årets siste dag endte Hovedindeksen ned 0,26 prosent til 931,45 poeng, etter at de amerikanske børsene trakk Oslo Børs nedover den siste timen.

Les på E24+

Kommer børskrakket i 2020? Dette er farene du må følge med på inn i det nye året

I år blir Oslo Børs solid slått av amerikanske aksjeindekser, som til stadighet har satt nye rekorder. S&P 500, som måler de største børsnoterte selskapene i USA, viser en oppgang på 30 prosent.

– Hvis du i tillegg til å være på Oslo Børs har spredd risikoen til globale børser, så er det all grunn til å sprette champagnen og klappe deg selv på skulderen, sier Skaug.

Selskapene på Oslo Børs har også satt ny rekord i utbytteutbetaling i år på 108 milliarder kroner.

Årets største nykommere på Oslo Børs er Adevinta, TietoEVRY, Hafnia og Kahoot! Totalt er markedsverdien på årets 15 børsnykomlinger på 127,5 milliarder kroner (målt første noteringsdag). Det er rekordhøyt hvis man ser bort fra 2001, da Equinor gikk på børs.

Utenlandske investorer har økt sin eierandel på Oslo Børs i løpet av året, og eier nå 39,3 prosent av aksjene. Det er det høyeste siden finanskrisen i 2008, ifølge Oslo Børs.

Handelskrig og oljepris

Ett av de store temaene som har preget markedet i år er handelskrigen mellom USA og Kina, kombinert med frykt for brems i global vekst.

– Dette har egentlig vært et år der mange fryktet børsfall på grunn av handelskrig og resultatfall i mange selskaper, men så har vi fått både gleder og skuffelser, slik at handelskrigen ikke har hatt så stor effekt på det totale bildet, sier Skaug.

Utsikter til svakere global vekst har riktignok dempet oljeprisveksten, noe som påvirker den relativt oljetunge Oslo Børs.

Energiindeksen på børsen er blant de svakeste med en oppgang på snaue syv prosent i år.

Helt i bunn ligger imidlertid forbruksindeksen, som viser et fall på syv prosent i år. Her er det spesielt XXL som trekker ned med et fall på 35 prosent.

Sportskjeden er også ett av selskapene Skaug trekker fram på spørsmål om selskapsrelaterte saker som har skilt seg ut i børsåret 2019.

– Mens de fleste selskapene har fått flere privatinvestorer, har XXL mistet mange private aksjonærer etter avsløringene om dårlige arbeidsforhold, sier hun.

Mens økningen av privatinvestorer er særlig sterk blant unge menn, ser Skaug også en generelt mye større interesse blant kvinner.

Les på E24+

Ukens Investtech: Aksjene som kan bli kursvinnere i 2020

Ellers nevner Skaug hvitvaskingsskandalene i banksektoren som har fått mye oppmerksomhet i år.

– Det er ikke positivt for aksjemarkedet når det ramler skjeletter ut av skapet, så det er i grunn litt overraskende at det har gått så bra i bank- og finanssektoren i år, sier Skaug, og viser til oppgangen på nær 20 prosent i DNB.

Hun løfter også fram algeoppblomstringen i vår, som ødela verdier for flere hundre millioner kroner for enkelte lakseoppdrettere, som eksempel på hvor vanskelig det er å forutse og plukke enkeltaksjer.

Indeksen som har størst oppgang i år er helsevern, der kreftselskapet PCI Biotech leder an med en oppgang på 187 prosent.

På hovedindeksen er det BW LPG som har gjort det best med en oppgang på 182 prosent. Norwegian Air ligger i andre enden med et fall på 62 prosent, etter et turbulent år med gjeldsforhandlinger og ulykkesfly som blir stående på bakken.

Mads Johannesen i Nordnet tror Norge vil fortsette å være annerledeslandet i årene som kommer.

Grønt fokus

– Det har definitivt blitt mer fokus på grønne investeringer og vi ser nå at investorene plutselig har blitt viktige drivere i sin søken etter mer klimavennlige investeringer, sier Skaug.

Hun nevner at flere pensjonsfond har trukket seg ut av fossile investeringer i året som har gått, og at investorene nå etterspør bedre merking.

– Det kommer nye regler for bærekraftsmerking av fond i 2020, så det blir et superinteressant år.

2020 byr også på valg i USA, brexit og nye globale handelsforhandlinger.

– Det blir et knallspennende år, sier Skaug, som ikke vil komme med andre spådommer enn at det uansett ikke blir kjedelig.

Les på E24+

Turbulent år for luftfartsbransjen

– Vi er annerledeslandet

Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, stusser ved at børsåret har vært så fantastisk, i lys av svake makrotall, geopolitisk uro og handelskrig.

Hans beste forklaring er at aksjemarkedet anses å være den eneste løsningen for å få avkastning når rentene er så lave.

– Året 2019 har vært et år der vi har fått bevist at det ikke finnes noen reelle avkastningsalternativer til aksjemarkedet. Dette er nok den mest nærliggende grunnen til at vi har hatt full fest på de fleste børser i år, sier han til E24.

Han ser optimistisk på utsiktene fremover, men understreker at risikoen trolig er større i året som kommer enn i fjor.

Johannesen tror likevel at veksten i Norge vil fortsette, drevet av god oljepris, svak valuta, lave renter og en solid realøkonomi.

– Vi er «annerledeslandet» og dette ser ikke ut til å avta inn i det nye tiåret, skriver Johannesen i en oppsummering på Nordnetbloggen

– Samtidig er vi veldig sårbare for en ytterligere nedkjøling i verdensøkonomien. Skulle 2020 by på en resesjon i økonomien, vil Oslo Børs sannsynligvis få hardere nedfart enn de internasjonale indeksene.

Han påpeker at 2019 vil bli stående igjen som et av de bedre årene for globale aksjer. Kun tre ganger tidligere i historien (1975, 1986 og 1998) startet verdensindeksen (MSCI World Index) bedre.

– Alle disse årene ga fantastisk avkastning. Det som er urovekkende med disse tallene, er at det innen 12–15 måneder har inntruffet et krakk eller resesjon i aksjemarkedet.

Oslo Børs: Største børsbabyer siden 2001Oslo Børs: Høyeste utbytte noensinneNordnetbloggen: Børsåret 2019 – et uvanlig år AksjeNorge: Rekordåret 2019
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. AksjeNorge
 3. Handelskrig
 4. Mads Johannesen
 5. Aksjer
 6. Nordnet
 7. S&P 500

Flere artikler

 1. Oslo Børs endte året i pluss: – Et helt sinnssykt år

 2. Feberhet aksjehandel bremser: Tror grønn knekk ga flere en «nesestyver»

 3. Småinvestorer stormer til børs: 37.800 nye privatpersoner ble aksjeeiere i første kvartal

 4. Voldberg dro inn over 300 millioner etter sterkt børsår

 5. Sissener etter børsras denne uken: – Klør i fingrene etter å kjøpe