Oljefondssjefen takker av: – Har gjort en fabelaktig jobb

Yngve Slyngstad slutter etter 11 år i jobben – en periode hvor Oljefondet har økt med over 1,8 milliarder om dagen i snitt. Forgjengeren Knut Kjær roser sin arvtager, mens professor Knut Anton Mork sier Slyngstad «har vært en svært sterk leder».

SLUTTER SOM SJEF: Yngve Slyngstad har levert sin oppsigelse.

Håkon Mosvold Larsen
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Da han tok over som fondets leder i 2008, var det verdt 2.019 milliarder kroner. (NB! Saken er endret: en tidligere versjon oppga feil tall)

Verdien passerte fredag i forrige uke 10.000 milliarder kroner for første gang.

Alt-i-alt har det under Slyngstads ledelse lagt på seg 7.700 milliarder – i snitt 1,87 milliarder kroner hver dag, eller om du vil 18 millioner pils – tre per nordmann – om dagen. Fondet har lagt på seg nok til at Forsvaret hadde kunnet kjøpe én fregatt i uken i snitt i denne perioden.

Da fondets kvartalstall ble lagt frem under en pressekonferanse onsdag, overrasket han alle ved å kunngjøre sin avgang. Fredag var nemlig ikke bare dagen da fondets verdi nådde en milepæl.

– Det var også den dagen da jeg leverte min oppsigelse til sentralbanksjef Øystein Olsen og hovedstyret, sa Slyngstad.

Han tok over for Knut Kjær i 2008, og har siden vært sjef for Norges Bank Investment Management, avdelingen i Norges Bank som forvalter Oljefondet.

Forgjengeren skryter av sin arvtager.

– Slyngstad har gjort en fabelaktig jobb, med en profesjonalitet, kunnskap og ledelse som har vært viktig helt fra starten, sier Kjær til E24. Han er i dag styreleder for investeringsfondene FSN Capital Partners og Sector Asset Management.

Les også

Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

Knut Kjær ledet Oljefondet fra 1998 til 2007. Siden da har Yngve Slyngstad ledet fondet frem til han nå slutter.

Kjetil Malkenes Hovland E24

– Fondet har vokst kolossalt. Dette har blitt en veldig viktig stilling, sier NTNU-professor og samfunnsøkonom Knut Anton Mork. Han har blant annet ledet et utvalg som vurderte fondets aksjeandel.

Selv om Slyngstad slutter som toppsjef, forlater han likevel ikke Oljefondet. Han skal fortsette i fondet med base i London, og ha ansvar for blant annet å bygge opp det nye området for investeringer i fornybar energi, ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen.

Fondet har fått Stortingets tillatelse til å investere i infrastruktur som for eksempel havvindparker, et raskt voksende marked med store investeringer.

Les også

Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

GÅR AV: Yngve Slyngstad går av som Oljefondets leder, straks en erstatter er funnet.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Følger fondet tett

Kjær har fulgt Slyngstad og utviklingen i fondet tett, også etter at han gikk av i 2008.

– Det som har vært viktig fra begynnelsen, er den sterke investeringskompetansen og den enorme respekten Slyngstad har også ute i verden. Det kaliberet av en leder som Slyngstad er, er også en styrke for fondet.

Kjær forteller at både tidligere kollegaer i fondet og folk han møter i investeringsbransjen internasjonalt har stor respekt og anerkjennelse for Slyngstad.

– Det er bare å ta av seg hatten for det han har vært for fondet, både internt og ute i verden.

Dette var verdien på Oljefondet samme dag som Slyngstad annonserte sin avgang.

Skjermdump fra nbim.no
Les også

Trodde svake Amazon-tall ville utsette rekorden: – Vi må jo bake litt i helgen

– En svært sterk leder

– Han har vært en svært sterk leder. Det kan ikke ha vært lett å være styreleder over ham. Vi har sett ved pressekonferanser at sentralbanksjefen har overlatt spørsmål til Slyngstad, sier Mork.

– Med konsentrasjonen i styringsmodellen vi har er det ledelsen i fondet som sitter med kompetansen. Jeg har uttrykt at det har vært tilfeller av «tail wagging the dog». Det er inntrykket han etterlater seg, sier han.

«Listen er lagt veldig høyt»

Den tidligere oljefondssjefen har ingen formening om hvem som skal erstatte Slyngstad, men understreker at «listen nå er lagt veldig høyt».

Kjær mener en ny leder må ha investeringsfaglig bakgrunn og evnen til å representere fondet på verdensbasis, samtidig som det er avgjørende å ha en solid forankring i den norske virkeligheten.

– Den kombinasjonen er krevende, sier Kjær, og legger til at kompetanse om klima og sosiale forhold rundt investeringer også blir stadig viktigere.

Han tror ikke norske verdier, med lavere lederlønninger enn i internasjonal finans, er noe hindring for å finne den mest kompetente etterfølgeren.

– Etterfølgeren må forstå på en ydmyk måte rollen man har for det norske samfunnet, men det er en balansegang, der man heller ikke bare kan bukke og neie og være snill.

I og med at rammene for fondet bestemmes av Stortinget, er lederrollen i teorien ikke så personavhengig som i andre fond.

– Men over tid har lederen innflytelse gjennom å jobbe sammen med styret, og bruke sin kompetanse til å være en god rådgiver for Stortinget, så lederen vil ikke være en passiv styrer av kursen for fondet.

Les også

Ekssjef advarer Stortinget om styringen av oljefondet

Ny fase

Kjær sier også at fondet nå er inne i en ny fase, der oljeinntektene er mindre og at svingningene i finansmarkedet nå er viktigere for fondets utvikling. I tillegg er avkastningen mer avgjørende for statsbudsjettet.

– Risikoen på nedsiden er større enn potensialet på oppsiden. Det er en ekstremsituasjon nå, og jeg ville mer aktivt vurdert å ta ned risikoen på mellomlang sikt (2-10 år), sier han.

– Dette kan bli krevende for styret og den nye lederen. Det er kanskje et spørsmål om 70 prosent aksjeandel i fondet er for høyt på mellomlang sikt, fordi det slår så hardt inn på budsjettet når krisen kommer, legger han til.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Yngve Slyngstad
 3. Norges Bank

Flere artikler

 1. Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

 2. Håper å finne ny Oljefondet-sjef innen sommeren: – Vi søker en god og sterk leder

 3. Oljefondets første sjef: Nicolai Tangen bør få en sjanse i jobben

 4. Annonsørinnhold

 5. Sa opp da fondet passerte 10.000 milliarder: – En symbolsk dag

 6. Oljefondet bikket under 10.000 milliarder kroner