Draghi tilbyr seg å forsvare ESB i Bundestag

ESB-sjefen vil gjerne forklare tyske politikere sin plan for å redde euroen. 

MØTER GJERNE TYSKERE: Sentralbanksjef Mario Draghi mener en tale til den tyske nasjonalforsamlingen kan være nyttig for å forklare hva sentralbanken nå gjør for å demme opp krisen i Europa.

Thomas- Ikke Salg ! Grabka
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

- Hvis Bundestag inviterer meg, stiller jeg mer enn gjerne opp, sier sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) til Sueddeutsche Zeitung.

- Det vil være en god mulighet til å forklare hva vi nå gjør.

Da ESB for en uke siden varslet at den er villig til å kjøpe statsgjeld i kriserammede land som Spania og Italia, skjedde det til sterke protester fra tyske politikere, den tyske sentralbanken og media.

Les også: Slik vil «Super-Mario» redde euroen

I betydelige deler av den tyske befolkningen er det stor motstand mot at skattebetalerne skal belastes med eksisterende - og ikke minst fremtidig - statsgjeld fra land sør i Europa.

- Det ville vært fint om vi kunne jobbet med dette i samarbeid med Bundesbank. Men foreløpig har vi forskjellige syn på hvordan krisen skal håndteres, sier Draghi i intervjuet med den tyske avisen.

- Kan ikke snus

Den europeiske sentralbanksjefen gjentok også sitt vanlige mantra; euroen er kommet for å bli.

Draghi mener de budskapet ikke har nådd helt frem, og at finansmarkedene av og til handler med utgangspunkt i tvil om euroens fremtid.

- Finansmarkedene må forstå at euroen er irreversibel.

Sentralbanksjefen forsvarte det kontroversielle grepet med å kjøpe statsobligasjoner fra kriseland med at det allerede ligger innenfor sentralbankens mandat å gjøre dette.

ESB skal fremme prisstabilitet i eurosonen, men ettersom markedene priser inn en mulig oppbryting av euroen, kan sentralbanken iverksette tiltak som motvirker de effektene fra finansmarkedenes spekulering i euroområdet, mener Draghi.

Les også:

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Draghis store plan behøver ikke koste en eneste euro mer

  2. Italias lånerente faller under fem prosent

  3. Slik vil «Super-Mario» redde euroen

  4. Annonsørinnhold

  5. Venter børsoppgangfør amerikanske jobbtall

  6. - ESBs kriseløsning kan skape avhengighet som narkotika