Draghi tilbyr seg å forsvare ESB i Bundestag

ESB-sjefen vil gjerne forklare tyske politikere sin plan for å redde euroen. 

MØTER GJERNE TYSKERE: Sentralbanksjef Mario Draghi mener en tale til den tyske nasjonalforsamlingen kan være nyttig for å forklare hva sentralbanken nå gjør for å demme opp krisen i Europa.

Thomas- Ikke Salg ! Grabka
Publisert:

- Hvis Bundestag inviterer meg, stiller jeg mer enn gjerne opp, sier sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ESB) til Sueddeutsche Zeitung.

- Det vil være en god mulighet til å forklare hva vi nå gjør.

Da ESB for en uke siden varslet at den er villig til å kjøpe statsgjeld i kriserammede land som Spania og Italia, skjedde det til sterke protester fra tyske politikere, den tyske sentralbanken og media.

Les også: Slik vil «Super-Mario» redde euroen

I betydelige deler av den tyske befolkningen er det stor motstand mot at skattebetalerne skal belastes med eksisterende - og ikke minst fremtidig - statsgjeld fra land sør i Europa.

- Det ville vært fint om vi kunne jobbet med dette i samarbeid med Bundesbank. Men foreløpig har vi forskjellige syn på hvordan krisen skal håndteres, sier Draghi i intervjuet med den tyske avisen.

- Kan ikke snus

Den europeiske sentralbanksjefen gjentok også sitt vanlige mantra; euroen er kommet for å bli.

Draghi mener de budskapet ikke har nådd helt frem, og at finansmarkedene av og til handler med utgangspunkt i tvil om euroens fremtid.

- Finansmarkedene må forstå at euroen er irreversibel.

Sentralbanksjefen forsvarte det kontroversielle grepet med å kjøpe statsobligasjoner fra kriseland med at det allerede ligger innenfor sentralbankens mandat å gjøre dette.

ESB skal fremme prisstabilitet i eurosonen, men ettersom markedene priser inn en mulig oppbryting av euroen, kan sentralbanken iverksette tiltak som motvirker de effektene fra finansmarkedenes spekulering i euroområdet, mener Draghi.

Les også: