Snuoperasjon for Tore Aksel Voldberg på Oslo Børs i fjor

Storinvestoren tjente nær 90 millioner kroner i 2018.

GODT KJENT MED BØRSEN: Tore Aksel Voldberg (innrammet) har handlet aksjer på Oslo Børs i en årrekke.

Foto: Foto Morten F Holm / NTB scanpix
Publisert:,

Tore Aksel Voldberg (56) har de seneste årene plassert det meste av børsverdiene sine i boligutvikleren Solon Eiendom, der han nå sitter på aksjer for nærmere en halv milliard kroner.

Eiendomsinvesteringen var i 2017 en begredelig affære som påførte et tap på rundt 160 millioner kroner før skatt i de to private investeringsselskapene hans, Dukat og Skøien.

For fjoråret ser tallene imidlertid langt bedre ut, med et overskudd på nær 90 millioner kroner før skatt, ifølge regnskapene.

Svinger ofte

Snuoperasjonen skyldes for det meste at de markedsbaserte aksjene på 577 millioner kroner ved årsskiftet hadde steget betydelig i verdi fra samme tid året før.

Kostprisen på disse aksjene er bokført til 431 millioner kroner i regnskapene.

Voldbergs fjorårsresultat er fortsatt langt unna knallåret 2016, da han tjente 360 millioner kroner før skatt.

En gjennomgåelse av regnskapene viser at 56-åringens investeringsselskaper ofte svinger mellom tap og overskudd fra år til år.

Gikk mot strømmen

Voldberg eide ved årsskiftet aksjer i Solon, oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire, tankrederiet ADS Crude Carriers og databrikkeselskapet Nordic Semiconductor.

En rekke investorer tapte store penger i fjor da Oslo Børs falt bratt mot slutten av året, men flere av disse aksjene leverte god avkastning til Voldberg.

Les også

Tidligere stjerneforvalter gikk på børssmell

Solon-aksjen steg i løpet av fjoråret rundt 80 prosent til kurs 36 kroner, og den Merkur Market-noterte landsbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire tok seg i perioden opp 50 prosent fra selskapet ble notert i mai i fjor.

Voldberg er selv styremedlem i Solon, som i hovedsak utvikler eiendom i Oslo og Akershus. Selskapet, med en markedsverdi på 2,5 milliarder kroner, har tidligere meldt at det venter å vokse kraftig de neste årene.

Så langt i år har eiendomsaksjen en flat børsutvikling.

Voldberg er også en av flere profilerte investorer med penger i quizspill-selskapet Kahoot. Han har også penger plassert i obligasjoner.

Veddet 137 millioner på kursfall

Samlet har investeringsselskapene en gjeld på 500 millioner kroner, der 290 millioner er til meglerhus.

I notene fremgår det også at investoren gjennom selskapene ved årsskiftet satset 137 millioner på kursfall gjennom såkalt shortsalg.

Det er ikke kjent hvilke aksjer disse posisjonene er knyttet til.

Shorting innebærer å selge aksjer investoren ikke har, for å kjøpe dem tilbake på et senere tidspunkt, med hensikt om å tjene penger på at aksjekursen faller.

Shortsalg kan også brukes som en sikringsposisjon for å redusere risiko.

Det har ikke lykkes E24 å få kontakt med Voldberg tirsdag.