Norwegian-sjefen fra karantene: – Vi trenger likviditetstiltak umiddelbart
Norwegian må permittere rundt 5.000 ansatte og varsler at selskapet vil måtte sette flyene på bakken hvis ikke myndighetene hjelper nå. EUs statsstøtteregler står ikke i veien, mener konsernsjef Jacob Schram.
– Det gjør meg vondt å måtte trykke på knappen og permittere rundt 5.000 medarbeidere, om lag halvparten av våre ansatte, sier Jacob Schram på video-feeden til pressekonferansen fredag.
Schram er i karantene etter en jobbreise i henhold til reglene satt av norske myndigheter.
Han legger ikke skjul på at Norwegian nå er uker unna kollaps, hvis ikke myndighetene stiller opp:
– Det er bra regjeringen kommer med tiltak, men dette er ikke nok. Hovedutfordringen for oss og næringen er tilførselen av likviditeten i den akutte fasen vi nå er i. Vi snakker ikke om måneder, men uker, sier Schram.
Han sier at selskapet nå jobber alt de kan for å komme gjennom det han beskriver som «den største krisen i selskapets historie»:
– Det vi trenger er en moderne form for marshall-hjelp, som kan ta oss videre og få hjulene i gang igjen, sier Schram og mener hele bransjen må få hjelp.
I en børsmelding fredag skriver Norwegian at uroen i kapitalmarkedene har ført til at «tilgangen til lån og kreditt i realiteten nå er stengt».
Flyselskaper verden over er nå rammet av en krise noen knapt har sett maken til som følge av utbruddet av coronaviruset og de massive tiltakene som er iverksatt av ulike myndigheter for å begrense smitten.
Jacob Schrams uttalelser får støtte av resten av bransjen og de ansatte som også krever umiddelbare tiltak for å sikre likviditeten til bransjen. Både Parat, SAS-pilotene og NHO Luftfart krever også kriselån.
Norske myndigheter har nå innført kraftige tiltak som innebærer at alle som kommer hjem fra reiser utenfor Norden må i hjemmekarantene. I tillegg innfører USA et reiseforbud for europeere, med unntak av britiske statsborgere.
– Klarer dere å få alle passasjerene som er utenlands hjem?
– Det å få alle våre passasjerer hjem til det landet de tilhører er en av våre viktigste prioriteringer. Det andre som også er viktig er at vi får piloter og kabinansatte hjem til der de skal, sier Schram.
Krisepakke til flyselskapene: – Ikke i nærheten av nok
– I verste tilfellet settes alt på bakken
I børsmeldingen skriver selskapet at «vi trenger umiddelbart konkrete tiltak for å styrke likviditeten vår på kort sikt».
– Hva ønsker dere av tiltak, er det et kriselån, en statlig garanti eller en annen løsning?
– Det vil jeg ikke uttale meg om nå. Det vet jeg at våre eksperter innen finans jobber med nå og det kan være mange alternativer, sier Schram.
Norwegian-sjefen ønsker ikke å kommentere hvor mye penger Norwegian har tilgjengelig nå, men er klar på at målet er at Norwegian skal eksistere etter corona-krisen.
Heller ikke finansdirektør Torbjørn Wist ville fredag si hvor mye penger han har i kassen, men viste til regnskapet per utgangen av januar og la til at han også ønsker en form for kriselån til bransjen.
– I en slik situasjon er alle muligheter åpne og vi diskuterer med alle aktører som kan bidra med kapital, sier Schram på spørsmål om de nå er i dialog med blant annet obligasjonseierne.
– Kan flåten bli satt på bakken?
– Vårt utgangspunkt er alltid å forberede oss på det verste utfallet. Det scenarioet er at flyplasser blir stengt og at man ikke får fløyet. Det ser vi noen tendenser til nå, sier Schram og viser til situasjonen i Italia og det nye innreiseforbudet i USA.
Norwegian har allerede varslet at 3.000 flyginger kanselleres og at halvparten av arbeidsstokken vil bli permittert. Norwegian-sjefen er klar på at det kan komme ytterligere kutt:
– Ja, det er det. I verste tilfellet settes alt på bakken, sier Schram.
SAS etterlyser kriselån til bransjen: – Jo lenger dette pågår jo mer spiser det av reservene
– En erstatning fra Boeing er ikke nok
Norwegian har svært få steder å hente kapital fra nå, ettersom finansmarkedene også er svært ustabile og aksjekursen er nede for telling.
Den norske regjeringen lanserte fredag tiltak som inkluderer fjerning av passasjeravgiften fra 1. januar til 31. oktober og fjerning av Avinor-avgiftene fra 13. mars til 30. juni.
– Er dere skuffet over tiltakene regjeringen la frem?
– Det er bra de kom med tiltak, men vi har behov for langt mer kraftfulle tiltak for likviditeten, sier Schram og legger til at selskapet har «god dialog» med myndighetene for neste fase av tiltak.
– I neste fase forventer jeg at det kommer mer målrettede tiltak og at de går på alle flyselskapers utfordring nå – tilførsel av likviditet, fortsetter han.
En viktig joker for Norwegian i denne krisen er forhandlingene med Boeing. Selskapets 18 Max-fly har stått på bakken siden mars i fjor grunnet problemene med flytypen og Norwegian skulle egentlig ha mottatt mange flere som de ikke har fått.
Norwegian har lenge vært i forhandlinger om en erstatning uten at partene har blitt enige om en avtale.
– Er en erstatning fra Boeing en del av løsningen?
– Det er et tiltak som vi har jobbet med og som fortsatt jobber med – lenge før corona-situasjonen utviklet seg, sier Schram.
– En erstatning fra Boeing vil hjelpe, men vil ikke ta oss gjennom denne krisen, fortsetter han.
– Når forventer dere å få penger fra Boeing og vurderer dere å redusere Max-bestillingen?
– Det kan jeg ikke si noe om, men vi er i dialog med Boeing og alle delene av kontrakten har vært diskusjon, sier Schram.
Mener EU-regler ikke står i veien for krisehjelp
Under fredagens pressekonferanse på Statsministerens kontor ble finansministeren spurt om hvorfor det ikke kommer flere tiltak for å redde flyselskapene nå.
Jan Tore Sanner varslet at regjeringen jobber med flere tiltak og at de er under vurdering. Samtidig påpekte både han og statsminister Erna Solberg at man ikke ønsker å iverksette tiltak som kan være i strid med EUs regler mot statsstøtte.
– Kan statsstøtteregelverket hindre myndighetene fra å hjelpe Norwegian og bransjen?
– Nei, jeg mener ikke det. Dette er et regelverk som ble skapt før coronaviruset og det tillater at man kan hjelpe virksomheter som er i krise i opp til seks måneder, sier Schram.
– Det er noen finansielle forutsetninger som vi kvalifiserer til og man må kunne tilbakebetale lånet innen seks måneder. Innenfor de forutsetningene mener jeg det er fullt mulig for myndighetene å støtte flyindustrien, fortsetter Norwegian-sjefen.
Han legger til at han også er ganske sikker på at EU nå må diskutere hvordan regelverket kan forbedres når man ser hvordan coronaviruset rammer næringslivet.