Telenor tar skattesmell på 2,5 milliarder – men anker vedtaket

Norske skattemyndigheter mener Telenor ikke kunne skrive av alt de tapte i India i 2012 og har ilagt selskapet en saftig dose restskatt.

Arkivbilde av konsernsjef og tidligere Asia-sjef i Telenor, Sigve Brekke. Brekke var sentral i Telenors satsing i India.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor varsler i en børsmelding torsdag ettermiddag at de vil føre en ekstra skattekostnad på 2,49 milliarder kroner som selskapet forventer å betale i tredje kvartal.

Skatteregningen kommer etter at norske skattemyndigheter har gjort et vedtak der de avskjærer et fradrag Telenor førte i selvangivelsen i 2013 for et tap i India.

Telenor ble varslet om en mulig endring av selvangivelsen tilbake i 2017, men vedtaket ble først oversendt selskapet den 22. august.

– Telenor ASA er uenig i skattekontorets vedtak og vil påklage dette, skriver selskapet i børsmeldingen.

Les også

Mobilutfordreren Ice jakter mer penger: Vurderer både lån og ny emisjon

Tok tap på gjeld

Fradraget Telenor og norske skattemyndigheter har vært uenige om stammer fra konflikten Telenor hadde med sin gamle partner Unitech i India.

Telenor hadde kommet seg inn i India ved å gå i kompaniskap med indiske Unitech som hadde fått tak i mobillisenser i landet. Sammen eide de to selskapene Unitech Wireless, også kjent som Uninor.

Etter en mangeårig etterforskning trakk indisk høyesterett i 2012 mobillisensene tilbake fordi retten mente lisensene var tildelt ved hjelp av korrupsjon. Dette skal ha skjedd før Telenor kom inn i bildet.

Uninor måtte deretter delta i nye lisensrunder i landet.

Telenor hadde da rundt 18 milliarder i utestående hos Uninor. Telenor hadde nemlig lånt Uninor penger og hadde gitt bankgarantier på 10,6 milliarder for all rentebærende gjeld i Uninor.

Etter korrupsjonssaken endte Unitech og Telenor i en heftig krangel, og det endte med at de to ble enige om en løsning der mobilvirksomheten Uninor ble overført til et nytt selskap kontrollert av Telenor i 2012.

Det var da Telenor måtte bla opp for å innfri garantien de hadde stilt.

Etter at de fikk full kontroll over den indiske virksomheten fradragsførte Telenor 9,3 milliarder kroner i sin selvangivelse, og det er dette fradraget norske myndigheter nå reduserer.

Telenor mottok varsel om utkast til en mulig endring av selvangivelsen fra skattemyndighetene både i 2017 og 2018.

Telenors inntog i India i 2009 var en gigantisk satsing for telegiganten og kom i kjølvannet av flere vellykkede nysatsinger i andre asiatiske land.

Men India-satsingen endte som et gigantisk tapssluk som kostet konsernet minst 25 milliarder kroner. I februar 2017 kom meldingen om at Telenor solgte hele virksomheten til Bharti Airtel – uten å få en krone igjen. Telenor fikk samtidig kvittet seg med alle de økonomiske forpliktelsene.

Les også

Investerer 15 milliarder i Finland – villig til å bla opp 13 til

Les også

Telia får drahjelp av svak svensk krone og oppkjøp

Les også

2.000 kunder har fått Telenor-tjenesten bare noen utvalgte vil få

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom
  3. India

Flere artikler

  1. Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

  2. Telenor med stortap etter milliardsalg til Experian

  3. Telenor skriver ned hele Myanmar-investeringen på 6,5 mrd.

  4. Varsler utbyttedryss på 12,4 milliarder

  5. Telenor-selskap legger 1,1 milliard på bordet i skattekrangel