Telenor tar skattesmell på 2,5 milliarder – men anker vedtaket

Norske skattemyndigheter mener Telenor ikke kunne skrive av alt de tapte i India i 2012 og har ilagt selskapet en saftig dose restskatt.

Arkivbilde av konsernsjef og tidligere Asia-sjef i Telenor, Sigve Brekke. Brekke var sentral i Telenors satsing i India.

Foto: Carina Johansen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Telenor varsler i en børsmelding torsdag ettermiddag at de vil føre en ekstra skattekostnad på 2,49 milliarder kroner som selskapet forventer å betale i tredje kvartal.

Skatteregningen kommer etter at norske skattemyndigheter har gjort et vedtak der de avskjærer et fradrag Telenor førte i selvangivelsen i 2013 for et tap i India.

Telenor ble varslet om en mulig endring av selvangivelsen tilbake i 2017, men vedtaket ble først oversendt selskapet den 22. august.

– Telenor ASA er uenig i skattekontorets vedtak og vil påklage dette, skriver selskapet i børsmeldingen.

Les også

Mobilutfordreren Ice jakter mer penger: Vurderer både lån og ny emisjon

Tok tap på gjeld

Fradraget Telenor og norske skattemyndigheter har vært uenige om stammer fra konflikten Telenor hadde med sin gamle partner Unitech i India.

Telenor hadde kommet seg inn i India ved å gå i kompaniskap med indiske Unitech som hadde fått tak i mobillisenser i landet. Sammen eide de to selskapene Unitech Wireless, også kjent som Uninor.

Etter en mangeårig etterforskning trakk indisk høyesterett i 2012 mobillisensene tilbake fordi retten mente lisensene var tildelt ved hjelp av korrupsjon. Dette skal ha skjedd før Telenor kom inn i bildet.

Uninor måtte deretter delta i nye lisensrunder i landet.

Telenor hadde da rundt 18 milliarder i utestående hos Uninor. Telenor hadde nemlig lånt Uninor penger og hadde gitt bankgarantier på 10,6 milliarder for all rentebærende gjeld i Uninor.

Etter korrupsjonssaken endte Unitech og Telenor i en heftig krangel, og det endte med at de to ble enige om en løsning der mobilvirksomheten Uninor ble overført til et nytt selskap kontrollert av Telenor i 2012.

Det var da Telenor måtte bla opp for å innfri garantien de hadde stilt.

Etter at de fikk full kontroll over den indiske virksomheten fradragsførte Telenor 9,3 milliarder kroner i sin selvangivelse, og det er dette fradraget norske myndigheter nå reduserer.

Telenor mottok varsel om utkast til en mulig endring av selvangivelsen fra skattemyndighetene både i 2017 og 2018.

Telenors inntog i India i 2009 var en gigantisk satsing for telegiganten og kom i kjølvannet av flere vellykkede nysatsinger i andre asiatiske land.

Men India-satsingen endte som et gigantisk tapssluk som kostet konsernet minst 25 milliarder kroner. I februar 2017 kom meldingen om at Telenor solgte hele virksomheten til Bharti Airtel – uten å få en krone igjen. Telenor fikk samtidig kvittet seg med alle de økonomiske forpliktelsene.

Les også

Investerer 15 milliarder i Finland – villig til å bla opp 13 til

Les også

Telia får drahjelp av svak svensk krone og oppkjøp

Les også

2.000 kunder har fått Telenor-tjenesten bare noen utvalgte vil få

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom
  3. India
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Telenor gikk med overraskende tap i tredje kvartal

  2. Telenor-selskap legger 1,1 milliard på bordet i skattekrangel

  3. ESA gir Telenor 1,2 milliarder i bot for misbruk av markedsmakt

  4. Annonsørinnhold

  5. ESA mener de har nye bevis mot Telenor

  6. Varsler utbyttedryss på 12,4 milliarder