Jens Ulltveit-Moe tapte 572 millioner kroner i fjor

Handelskrigen senket Rec Silicon, samtidig som TGI Friday’s hadde negativ utvikling. Samlet førte det til stort tap for Jens Ulltveit-Moe i fjor. 

TAPTE: Store tap preget regnskapet til Jens Ulltveit-Moes Umoe.
Publisert: Publisert:

Ulltveit-Moes selskap endte med et underskudd på 572 millioner kroner i fjor, en nedgang fra et overskudd på 154 millioner kroner året før.

Konsernets samlede inntekter havnet på 5,05 milliarder kroner i 2018, en økning på i underkant av 40 millioner kroner fra året før.

Det viser selskapets årsregnskap som nylig er offentliggjort.

Resultatet havner i minus hovedsakelig på bakgrunn av tap i tilknyttede selskaper, hvor nedgangen Rec Silicon hadde på Børsen i fjor bidrar til nedgangen

Selskapets aksje falt hele 64,8 prosent i løpet av fjoråret etter at selskapet blant annet ble nødt til å delvis stenge ned aktiviteten på prestisjeanlegget Moses Lake i USA.

«Inntjeningen de siste årene er særlig preget av en toll på import av polysilisium fra USA inn til Kina, noe som har redusert tilgangen til det kinesiske markedet», skriver Umoe Gruppen i sitt regnskap.

Tilbake i juli i år ble det kjent at anlegget i Moses Lake ble stengt ned som følge av at USA og Kina ikke klarte komme til enighet om en handelsavtale.

–Det å la Moses Lake drive med tap over tid er ikke bærekraftig økonomisk. Ved fortsatt drift med kun 25 prosent kapasitetsutnyttelse vil man tape mer penger, sa selskapets investorkontakt Nils O. Kjerstad til E24 den gang.

Les også

Rec Silicon tapte 327 millioner kroner i andre kvartal 2019

Restaurantsmell

I tillegg til investeringen i Rec Silicon har Umoe stor drift innenfor restaurantbransjen. Selskapet har gjennom Umoe Restaurants totalt 219 egeneide og 208 franchise-restauranter i Norge, Sverige og Danmark.

Denne delen av selskapet hadde en omsetning på 2,99 milliarder kroner i fjor, en oppgang på like i underkant av 50 millioner fra året før.

Samtidig måtte selskapet se at resultatet før skatt endte på minus 84 millioner kroner.

«Det svake resultatet skyldes særlig fortsatte tap i TGI Friday’s hvor det også i 2018 pågikk en omfattende snuoperasjon med kostnadskutt, stenging av ulønnsomme restauranter og effektivisering av drift, samtidig som Umoe Restaurants fortsetter å åpne et høyt antall egne restauranter som også belaster resultatene inntil restaurantene oppnår positiv inntjening», skriver selskapet i regnskapet.

Selskapet opplyser videre at de forventer å åpne to nye TGI Fridays-restauranter i 2019.

Les på E24+

Slik vil pizzagigantene vinne krigen

Peppes-gevinst

På tross av den negative samlede utviklingen for Umoe Restaurants finnes det flere lyspunkt. Blant dem Peppes Pizza som kuttet prisene og økte overskuddet.

«Peppes Pizza hadde en meget positiv utvikling i 2018 og er nå representert med 74 enheter fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør. Den positive utviklingen har fortsatt i 2019», skriver Umoe.

Da E24 omtalte pizza-kjedens resultat forrige uke sa Peppes-sjef Espen Hoff at det var et «utrolig positivt år, der det aller meste gikk bra.»

– Vi skal være konkurransedyktige på pris hele veien, men jeg håper ikke det blir noen priskrig i det norske markedet. Selv om Domino's og Pizzabakeren er tøffe konkurrenter, vet begge at vi mener alvor, også når det kommer til pris, sa Hoff og fortsatte:

Les også

Peppes kuttet prisene og økte overskuddet, men håper man unngår priskrig på pizza

– Vi sitter ikke stille i båten om noen prøver seg, men ingen tjener på at prisene blir lavere nå.

Samtidig skriver selskapet at Starbucks har styrket inntjeningen i fjor på bakgrunn av at man reduserte antallet nyåpninger. Umoe har en avtale med Starbucks som gir selskapet rett til å åpne Starbucks-restauranter i Norge og Sverige.

Publisert:

Her kan du lese mer om