Stusser over Italia-markedsløft: – Torpederingen er neppe godt nytt

Regjeringsprosjektet til populistene er kneblet av Italias president. Men markedenes lettelsessukk kan bli kortvarig, sier valutaeksperter.

LA NED FINANSMINISTER-VETO: Høyrekrefter i Italia raser mot president Sergio Mattarellas knebling av den nye regjeringen. Markedene har ikke tatt inn over seg at situasjonen har blitt verre, sier sjeføkonom.
  • Karl Wig
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Oppdatering: Mandag ettermiddag kommer nyheten om at Italias president, Sergio Mattarella, ber tidligere IMF-leder Carlo Cottarelli om å danne regjering.

– Vi har fått en liten lettelsesbevegelse. Men så melder det seg nye spørsmål: Hva nå? Situasjonen er fortsatt veldig uavklart og vil tynge euroen fremover, sier senioranalytiker og valutaekspert Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til E24.

Helgens Italia-vending blidgjorde markedene mandag morgen. Statsministerkandidat Giuseppe Conte trakk seg, etter å ha fått sin høyreorienterte og eurofiendtlige regjeringsdannelse kneblet.

Les også: Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

Mattarella la ned veto mot utnevnelsen av Paolo Savona som ny finansminister, begrunnet med frykt for uro i markedene. Savona er sterk euromotstander.

Euroen styrket seg 0,6 prosent mot dollaren, samtidig som Milano-børsen seg friskt i mandagens åpningshandel. Det smittet over til andre europeiske børser.

Les også

Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia

– Neppe godt nytt

– Markedene trekker et umiddelbart lettelsespust, men det er neppe berettiget. På sikt er dette euro-negativt i enda sterke grad enn det allerede var, sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Hun mener regjeringskneblingen kan bli bensin på det politiske bålet i Italia:

– Det er neppe godt nytt for den politiske situasjonen. Det presidenten faktisk gjorde, var å torpedere regjeringsdannelsen – en ganske sterk inngripen mot en regjeringsplattform som ikke innebar at Italia skulle ut av EU. Og valgresultatet var helt tydelig, sier Haugland.

– Dette gir grobunn for enda større oppslutning rundt de antielitistiske kreftene, mener hun.

Handelsbankens valutaanalytiker mener markedsløftet var logisk som en umiddelbar respons, ettersom den eurofiendtlige regjeringen enn så lenge er satt ut av spill.

– Men oppsiden for euroen fremover er nok ganske begrenset. Markedene har fortsatt ingen avklaring, og usikkerheten fortsetter, sier Knudsen.

Han mener at et nyvalg var det verste som kunne skje i markedenes øyne nå, fordi dette kan gi utsikter til en enda mer eurofientlig kurs.

Les også

Hedgefond shorter sårbare italienske obligasjoner

– Kan gi betydelig markedsutslag

Med mindre noe helt uventet annonseres, tror imidlertid økonomene det skal mye til for å virkelig sjokkere markedene fremover.

Les også

Aksjeras for italienske banker: – All grunn til å være usikker på Italias økonomiske fremtid nå

– Politisk uro i Italia er noe markedene har blitt vant med. Og selv om euroen har svekket seg på de siste ukenes spenninger, har ikke volatiliteten gått i taket, poengterer Knudsen.

DNB Markets har nedjustert euroanslaget sitt på bakgrunn av den politiske spenningen i Italia.

Haugland tror en annonsering av nyvalg og andre Italia-nyheter kan tynge euroen umiddelbart, men innen et år tror hun den uansett vil være noe styrket fra dagens nivå, gitt andre oppløftende makroutsikter i Europa.

Les også

Frykter investorflukt fra Tyrkia

Les også

Italienske populister gir aksjeras i banksektoren

Les også

Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Valuta
  2. Internasjonal politikk
  3. Italia

Flere artikler

  1. Italias president varsler nyvalg i 2019

  2. Nyvalg eller teknokratregjering i Italia

  3. Investorlegende advarer mot ny global finanskrise

  4. Conte har på nytt fått i oppdrag å danne regjering i Italia

  5. Giuseppe Conte gir opp forsøket på å bli statsminister i Italia