Nytt fra børsselskapene

Røkke vil børsnotere Aker Biomarine

Kjell Inge Røkke sammenligner Aker BioMarine-sjefen med Liverpools suksesstrener Jürgen Klopp. Nå vil han og Aker ta satsingen på krillolje til ny høyder.

Lise Åserud / NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Jeg har vært nysgjerrig på krillens næringsmessige og verdirike ingredienser siden jeg begynte å fiske på starten av 1980-tallet, sier Kjell Inge Røkke i en uttalelse.

I en fersk børsmelding fra Aker kommer det frem at man har satt i gang prosessen for å få børsnotert Aker BioMarine på Oslo Børs Merkur Market.

Innen utgangen av mars neste år ønsker man å få selskapet over på hovedlisten på Oslo Børs.

Meglerhusene Arctic Securities, DNB Markets og SEB er hyret inn for å kunne gjennomføre en rettet emisjon mot utvalgte investorer, der man sikter mot å hente inn opp mot 225 millioner dollar, tilsvarende 2,15 milliarder kroner, i frisk kapital.

Røkke mener det har blitt ordentlig fart på Aker BioMarine etter at Matts Johansen ble administrerende direktør:

– Liverpool er Liverpool og det vil ikke endre seg, men Liverpool ble noe helt annet etter at Jürgen Klopp tok over som klubbsjef i 2015. Jeg liker å si det samme om Aker BioMarine. Selskapet har blitt noe helt annet etter at Matts tok over som administrerende direktør, sier Røkke i uttalelsen.

Aker BioMarine har vært en av satsingene som Kjell Inge Røkke har fokusert på i tillegg til oljesatsingen de siste årene. Aker beskriver selskapet som «et integrert bioteknologiselskap som utvikler, markedsfører og selger krillbaserte ingredienser til kosttilskudd for forbrukere og dyrefôr».

– Aker og selskapet har investerte betydelig i byggingen av en integrert verdikjede, noe som skaper grunnlaget for lønnsom og bærekraft vekst, sier konsernsjef Øyvind Eriksen, i meldingen.

Skal vokse og nedbetale gjeld

Aker sier at emisjonen «har mottatt betydelig interesse» fra institusjonelle investorer i både Norden og USA, og flere skal allerede har forpliktet seg til å delta.

Det er snakk om å selge opp til 18,5 millioner aksjer, noe som priser hver aksje til 115,85 kroner per stykk. Selve tegningsperioden løper fra fredag til og med børsslutt 26. juni.

Aker eier per i dag 98 prosent av selskapet og har bokført verdien av selskapet til 2,4 milliarder kroner (per utgangen av 2019).

Med denne emisjonen bokføres egenkapitalen til rundt åtte milliarder.

Av de 225 millioner dollarene som man planlegger å hente inn i friske penger skal 90 millioner dollar, pluss renter, gå med til å betale tilbake et aksjonærlån fra Aker.

Resten av pengene skal styrke balansen og «øke fleksibiliteten for vekstinvesteringer».

Aker peker på at Aker BioMarine har klare vekstambisjoner på flere områder.

BioMarine-selskapet leverte i fjor en omsetning på rundt 246 millioner dollar, med et justert driftsresultat (justert EBITDA) på 53 millioner dollar. Det er en vekst på henholdsvis 60 og 36 prosent mot 2018, ifølge Aker.

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Aker Biomarine
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Øyvind Eriksen
 5. Aker
 6. Oslo Børs
 7. Krill

Flere artikler

 1. Bergenbio-legemiddel er valgt ut til coronastudie

 2. Boeing og Kongsberg inngår partnerskap for P-8-støtte

 3. Orkla blar opp 100 mill. for nytt godterilager

 4. Annonsørinnhold

 5. Strømbrudd påvirker produksjonen til Norsk Hydro

 6. Mulig milliardkontrakt til Aker Solutions