Tror ikke børsfallet er over med det første: – Må være forberedt på store svingninger

Den skjøre oppgangen i kjølvannet av coronakrisen ser nå ut til å ha fått knekken mange har fryktet. Forvalter Leif Eriksrød tror Oslo Børs kan falle videre, men er mer positiv til lakseaksjer, som mandag raser etter smittefrykt i Kina.

Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg tror fallet i lakseaksjene kan bli kortvarig.
Publisert: Publisert:

Oslo Børs startet uken med et fall på over tre prosent, og følger dermed utviklingen internasjonalt etter at usikkerheten rundt nye virusutbrudd startet å spre seg før helgen.

Gjennom helgen har Kina stengt et marked i Beijing etter at en rekke smittetilfeller har blitt påvist nær markedet, også knyttet til laks. Det siste døgnet har det blitt bekreftet 36 nye virustilfeller i Beijing, ifølge den statlige avisen People’s Daily, skriver NTB.

Ekspertene har lenge fryktet at oppgangen i aksjemarkedet har vært skjør.

– Børsene falt mye i mars, og så tror jeg oppgangen i april og mai har vært kraftigere enn investorene har tro på, sier leder for det norske aksjeteamet i Alfred Berg, Leif Eriksrød, til E24.

Kan falle mer

Eriksrød tror det er rom for ytterligere fall på Oslo Børs. Mandag ligger hovedindeksen rundt 800 poeng.

– Det kan nok hende vi skal ned i 730–740 poeng på hovedindeksen. Det var rundt det nivået vi så en stabilisering sist. Man må uansett være forberedt på store svingninger, sier han.

Eriksrød tror kanskje det må komme signaler om ytterligere tiltak eller krisepakker fra sentralbanker eller myndigheter globalt, for å snu fallet.

– Det er typisk det som markedet reagerer på, sier han.

Forvalteren understreker at coronapandemien har fått en dramatisk effekt på verdensøkonomien.

– Nå må man være fornuftig og ikke dra på seg for mye risiko, for det vil fortsatt være volatilt, med store svingninger i enkeltaksjer.

Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Olsen Nordby

Laksefall

Sjømatindeksen på Oslo Børs faller mandag over fem prosent, etter rapporter om at kinesiske butikker har fjernet norsk laks på grunn av smittefrykt.

Norsk Sjømatråds representant i Kina, Victoria Braathen, bekrefter til NRK at de har fått rapporter om kanselleringer av lakseordre som følge av tiltakene som nå er satt i verk.

Les på E24+

Børskommentar: Lakseaksjene som skiller seg ut i stimen

Alfred Berg-forvalteren tror ikke på noe langvarig fall i lakseaksjer.

– Markedene er nå så sensitive at det ikke skal så mye til, men sånne ting har en tendens til å gi seg fort, sier Eriksrød, som for øvrig er svært positiv til laksesektoren.

Det er også Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Olsen Nordby.

– Jeg synes fallet er litt overdrevet i forhold til det jeg har lest. Fortsatt er det usikkerhet om nøyaktig hva som har skjedd, men det står i den kinesiske avisen at smitten ikke kommer fra selve laksen, men fra et lokalt skjærebrett, sier han til E24.

Problemet kan være over på en uke

Han tror problemet hadde vært mye verre om det viste seg at smitten var i fisken som ble sendt fra Norge og ut i verden. Det er umulig for norske selskaper å forsikre seg mot hva som skjer på skjærebrett i Kina, og da er det heller et lokalt problem, påpeker han.

Kina står for rundt 5–6 prosent av global etterspørsel, og så lenge norsk fisk sendes til andre land som normalt, tror han ikke det blir så ille.

– Da går det nok over i løpet av uken, jeg kan vanskelig tro noe annet, sier han.

Analytikeren mener uansett at lakseprisene som norske oppdretteren nå oppnår gjør at de er godt rustet for å tåle også et mer langvarig utfall, selv om det er meldt om prisfall for denne uken.

– Verre er det med de chilenske oppdretterne, som oppnår rundt halve prisen, fordi de er mer avhengig av USA og Sør- Amerika, som fortsatt er ganske nedstengt.

Les på E24+

Rederne bygger fiskebåter for milliarder i utlandet: – Har litt dårlig samvittighet

Publisert: