Trump-kampanjen om Biden-seier: – Ville vært en katastrofe for økonomien

Joe Biden suser forbi Donald Trump på målingene i kampen om å bli USAs neste president. Mens Trump-kampanjen advarer om konsekvensene for økonomien, mener norske økonomer det kan gi mer stabilitet.

FORUTSIGBAR: Presidentkandidat Joe Biden kan skape mer stabilitet i USAs internasjonale politikk.

Matt Slocum / AP
 • Tyra Kristiansen Stave
Publisert:

Demokratenes Joe Biden ligger 12 prosentpoeng foran den sittende presidenten Donald Trump. Det viser en meningsmåling gjort av Monmouth University i slutten av juni.

Trump har lenge vært en yndling for Wall Street, blant annet fordi han i 2017 kuttet drastisk i toppskatten for selskaper.

– Trump har ført en næringsvennlig politikk. Ikke bare med skattereformen, men han har også deregulert en del for å støtte næringslivet på den måten, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB til E24.

Muligheten for Biden-seier har derfor gjort Wall Street-investorer urolige. Og det er spesielt frykten for en økning i skattenivået som uroer Wall Street, skriver CNBC.

– Joe Biden ville vært en katastrofe for økonomien og alle som kjenner til den. Høyere skatter og regulering gjennom «Green New Deal» kommer til å drepe alle sjanser for en økonomisk bedring etter coronaviruset, sier Tim Murtaugh, talsperson for Trump-kampanjen til CNBC.

Les på E24+

Disse norske aksjene kan bli et offer for Trumps gjenvalg

En liten økning

Økonomer og investorer jublet da Trump i 2017 satt ned toppnivået på selskapsskatt fra 35 prosent til dagens nivå på 21 prosent. Republikanerne la det frem som et grep for å stimulere vekst og dermed skape jobber og øke lønnsnivået.

Biden har lovet å øke selskapsskatten igjen til 28 prosent. Tross økningen er det altså et betydelig lavere nivå enn da Trump kom til makten for fire år siden.

– Begrunnelsen for at Biden gjør dette er å bruke pengene til velferdspolitikk, så det kan være gode grunner til å øke skattenivået, men sett bare fra Wall Streets synspunkt kan det være negativt, sier Magnussen.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB.

Åserud, Lise / NTB scanpix

Stor usikkerhet i økonomien

Det er likevel ikke sikkert Biden tar de grepene selskapene og investorene på Wall Street frykter. Særlig usikkerheten rundt coronaviruset og de negative konsekvensene for næringslivet kan spille inn på Bidens beslutning om å øke skattenivået.

– Jeg tviler på at Biden kommer til å øke selskapsskatten hvis det ikke går bra med økonomien, sier sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

Han trekker også frem at det kan være at Biden velger å fokusere mer på å skattlegge de rikeste privatpersonene.

Demokratenes presidentkandidat har sagt at han vil øke skattene for dem som tjener over 400.000 dollar, tilsvarende 3,9 millioner kroner, i året.

– Da går det på eierne, ikke selskapene. Og noen av disse har så mye penger at man kan lure på om de merker det, sier Rein.

Under Biden kan man også se en økning i minstelønn og mer satsing på infrastruktur og grønn økonomi. Det kan veie opp for økte skatter blant annet fordi forbrukerne får mer kjøpekraft, skriver investeringsbanken JP Morgan i en rapport.

Flere frykter nedgang

Mens de fleste over lang tid har tenkt at en seier for Trump betyr oppgang i aksjemarkedet, tror stadig flere at det vil ramme aksjemarkedet hardt om Biden vinner. Det viser en undersøkelse gjort av Royal Bank of Canada (RBC) blant 107 investorer i USA, gjengitt av Yahoo Finance.

I desember 2019 mente bare 24 prosent i RBC-undersøkelsen at en Biden-vinn er «bearish» for markedene, altså at de trodde det ville bety en nedgang i aksjemarkedet. I juni i år har den frykten spredd seg til 60 prosent av de spurte, skriver Yahoo Finance.

Presidentvalget er også det som gjør investorene mest bekymret for fremtiden til den amerikanske økonomien med 74 prosent som hadde det på listen over usikkerhetsmomenter i fremtiden, viste den samme undersøkelsen fra RBC. En ny bølge av corona bekymret til sammenligning 68 prosent av de spurte.

Sjefstrateg Leif-Rune Rein i Nordea.

Kjetil Malkenes Hovland

Mer forutsigbarhet

Både Magnussen og Rein trekker imidlertid frem at det ikke bare er negativt for næringslivet om Biden skulle tre inn i Det hvite hus.

– Det positive vil være politikken mot USAs nære allierte, som Europa. Den kan bli mye mer forutsigbar, for eksempel når det gjelder toll på biler og stål, sier Rein.

Han mener likevel at politikken Trump har ført mot Kina kommer til å fortsette hvis Biden blir president, men i en annen form.

– Det blir forhandlinger, og ikke bare meldinger over Twitter, sier Rein.

Magnussen i DNB mener også at selv om også Demokratene langt på vei har støttet Trump i å gå hardt ut mot Kina, kommer Biden til å drive internasjonal politikk på en mer «normal» måte.

Les også

USA vurderer milliardtoll på varer fra EU og Storbritannia

Kina-politikken ses på som positiv

Magnussen peker likevel på at Trumps harde front mot Kina ikke nødvendigvis har vært dårlig for markedet.

– Det har blitt oppfattet positivt av næringslivet, spesielt av selskaper som konkurrerer internasjonalt og mot Kina. De har sett at Kina har brukt metoder for å skaffe seg fordeler som har gått utover amerikanske selskaper, sier Magnussen.

Rein mener det på lang sikt vil være positivt å ha Biden som president, på grunn av Trumps uortodokse måte å drive internasjonal politikk.

– Markedet beveger seg plutselig et par prosent opp eller ned basert på Twitter-meldinger fra Trump, sier Rein.

Blant selskapene som kan vinne på en demokratisk president er Nike og Boeing som kan tjene på en nedskalering av tollkrigen Trump har satt i gang, skriver JP Morgan i en rapport. Tesla kan også få medfart hvis det blir mer fokus på miljøvennlige løsninger under Biden.

– Stabilitet, forutsigbarhet og troverdighet vil være et stort pluss for markedet og så vil skattespørsmålet henge over som et minus.

Les også

Markedet frykter utfallet: Bernie Sanders-seier kan gi aksjesmell

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Joe Biden
 3. USA
 4. Wall Street

Flere artikler

 1. Kun én av fem nordmenn tror Trump er best for børsen

 2. Alibaba falt etter trøbbel for gigantnotering

 3. Betalt innhold

  Derfor er Biden bedre enn Trump for økonomien

 4. Annonsørinnhold

 5. Wall Street hentet inn mye av fallet etter tredje røde dag på rad

 6. Slik kan Georgia-valget påvirke markedene