– Oljeprisoppgangen trumfer usikkerhet for kronekursen

Oljeprisbyks kombinert med mulig rentehopp fra Norges Bank løfter kronekursen denne uken, men styrken kan bli kortvarig med stor global usikkerhet.

Publisert: Publisert:

Den norske kronen styrket seg 1,5 prosent mot euro til 9,87 på det sterkeste, etter oljeprisbykset som fulgte lørdagens droneangrep på Saudi-Arabia.

Oljeprisen steg nesten 12 dollar til i underkant av 72 dollar fatet da handelen åpnet, men kommer deretter tilbake til drøye 65 dollar fatet.

Angrepet slo ut fem prosent av verdens oljeproduksjon, ved å sette 5,7 millioner fat i daglig oljeproduksjon ut av spill, ifølge Bloomberg.

Den siste tiden har sammenhengen mellom høy oljepris og den norske kronen styrket seg. Generelt er høy oljepris gode nyheter for oljeproduserende land, og her er ikke Norge noe unntak.

Les også

Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

– Spørsmålet blir både om oljeeksporten kan opprettholdes med lagertrekk, men også hvordan det store bildet utvikler seg. Det er økt geopolitisk risiko med hensyn til om det kommer motangrep fra Saudi-Arabia, og om det kommer nye droneangrep som skaper mindre trygghet rundt oljetilbudet, sier SEB-strateg Erica Blomgren Dalstø.

Som en relativt liten valuta, er kronekursen svært sensitiv overfor økt risiko i markedet. Frykt og usikkerhet har vært en hoveddriver for den historisk svake kronekursen vi har sett det siste halvåret.

– Ikke noe «game changer»

«Skal vi tolke markedet så langt, legges det mer vekt på de positive effektene av oljeprisoppgangen på oljeproduserende land og de negative effektene på oljeimporterende land, og mindre effekt på den geopolitiske usikkerheten», skriver DNB Markets i morgenrapporten mandag.

Nordea Markets er av samme oppfatning: – Oppgangen i oljeprisen trumfer usikkerheten for kronekursen, sier meglerhusets valutaanalytiker Joachim Bernhardsen, og legger til at risikoaversjonen foreløpig ikke har eskalert etter angrepet.

Bernhardsen tror også torsdagens rentebeslutning kan være drahjelp for kronekursen.

– Markedet har nok Norges Banks rentemøte i bakhodet. Vi så også forrige uke at kronekursen styrket seg litt inn mot det.

Nordea Markets er blant det knappe flertallet som venter renteheving på torsdag. Ifølge Reuters tror 15 av 29 økonomer at renten vil heves til 1,50 prosent på dette møtet.

– Vi tror det er rom for kortsiktig kronestyrking akkurat nå rundt rentemøtet, og ser for oss at kursen kan komme ned mot 9,75 mot euro, sier han.

Handelskrig og brexit

Nordea Markets tror ikke kronestyrken vil holde seg, i lys av at det fortsatt ikke er noe løsning hverken på handelskrigen eller brexit. Kombinert med sesongpreget lav likviditet inn mot årsskiftet, kan det bety ny kronesvekkelse i fjerde kvartal.

SEBs Blomgren Dalstø, som venter at Norges Bank hever for siste gang i denne runden på torsdag, tror også kroneboosten blir kortvarig.

– En renteheving vil kunne styrke kronen ytterligere på kort sikt, men det vil ikke være en «game changer» for kronen. Budskapet fra Norges Bank vil trolig være at rentetoppen er nådd, og med dårlige nyheter globalt, tror jeg markedet vil fokusere på muligheten for fremtidige rentekutt fra Norges Bank, sier hun.

– Det er ikke norske faktorer som er avgjørende for kronekursen nå, legger hun til.

Kronekursen kommer litt tilbake utover mandagen, men noteres likevel rundt tre øre sterkere enn før helgen til 9,92 mot euro.

Les også

Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

Les også

Historisk oljeprishopp etter angrepet i Saudi-Arabia

Publisert:
Gå til e24.no