Sissener-fond og investor Arne Fredly inn i Norwegian-aksjen

Leasingselskaper fra Kina og Irland blir de nye storeierne i Norwegian, men flere kjente norske investornavn kommer også inn på eiersiden med mindre aksjeposter.

FORVALTER: Jan Petter Sissener forvalter fondet Canopus, som er oppført med Norwegian-aksjer etter flyselskapets redningsoperasjon.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Ifølge aksjonærlister fra Infront er både Jan Petter Sisseners fond Canopus og investor Arne Fredly inne blant de 50 største aksjonærene i flyselskapet.

Sisseners fond er oppført med rundt 4,7 millioner aksjer, som har en verdi på 13,6 millioner kroner med dagens aksjekurs.

Fredly er oppført med en mindre post gjennom sitt selskap Apollo Asset Limited. Den er på 1,32 millioner aksjer, verdt 3,8 millioner kroner.

Les også

Norwegian har oppfylt vilkår for kriselånet fra staten

Dagens Næringsliv melder at Bjørn Kjos også er inne på aksjonærlisten med to millioner aksjer, via en privat konto.

Norwegian-grunnleggerne Kjos og Bjørn Kise var de største eierne i Norwegian via selskapet HBK Holding, men solgte seg ned denne våren og HBK forsvant i april ut av listene over de største eierne.

Ved generalforsamlingen i mai der redningsplanen ble stemt gjennom uttalte imidlertid Kjos at de ikke var «helt ute av aksjonærsiden ennå», og at det var veldig stor sannsynlighet for at han ville bli med i den kommende emisjonen.

På Oslo Børs skyter Norwegian-aksjen fart fredag, og er litt før klokken ett opp 16 prosent.

Eide Norwegian-gjeld

Flyselskapets redningsplan ble fullført tidligere i uken. Den medførte at gjeld for 12,7 milliarder ble gjort om til aksjer og 400 millioner kroner i frisk kapital ble hentet inn gjennom en emisjon av nye aksjer.

Det er ikke kjent om Fredly kjøpte seg opp i emisjonen eller fikk aksjer i bytte mot gjeld, eller begge deler, eller om han fortsatt sitter med aksjene.

Sisseners fond var blant kreditorene i et av obligasjonslånene til Norwegian, og får dermed aksjer i bytte mot gjeld.

Forvalter Philippe Sissener uttalte på Nordnets podkast «pengepodden» denne uken at de hadde bestilt aksjer i emisjonen.

Det er ikke kjent om fondet allerede har kvittet seg med aksjer eller vil bli sittende med posten.

– Ingen kommentarer, skriver Jan Petter Sissener i en kortfattet melding.

Samtidig er Folketrygdfondet, som tidligere kvittet seg med sine aksjer, tilbake på aksjonærlisten. Fondet er oppført med 30 millioner aksjer, verdt rundt 87 millioner med dagens børskurs.

Privatinvestor og øyelege Ole Morten Halvorsen er også oppført med en liten posisjon, gjennom selskapet OM Holding. Posten på 1,3 millioner aksjer har en børsverdi på rundt 3,8 millioner kroner.

Leasingselskaper blir de største eierne

Redningsplanen gjør at Norwegian får styrket sin finansielle situasjon og godkjent den statlige lånegarantien på totalt tre milliarder kroner.

Samtidig blir eierstrukturen endret.

Leasingselskaper som leier ut fly til Norwegian blir de største eierne i flyselskapet etter at de har gått med å gjøre om over ni milliarder kroner i gjeld til aksjer.

Blant disse er leasingselskapet BOC Aviation, som er eid av Bank of China, som igjen er heleid av den kinesiske staten. Selskapet vil eie 12,67 prosent av aksjekapitalen.

Irske Aercap, et av verdens største leasingselskaper, kommer også inn på eiersiden, med en eierandel på 15,9 prosent.

Publisert: